• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rozszerzona matematyka na 90%

Cloud VPS
+2 głosów
10,058 wizyt
pytanie zadane 14 czerwca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Siusiakov Użytkownik (660 p.)
Na rok przed maturą jestem gotowy z 2 rozszerzeń w bardzo dobrym stopniu i się o nie nie martwię, ale zdecydowałem, że chcę pisać jeszcze jedno rozszerzenie i wybrałem matematykę.

Z podstawy nie miałbym żadnych problemów, ale rozszerzenie wydaje się w porównaniu z podstawą dużo trudniejsze.

Mam co prawda rozszerzoną matematykę w szkole, ale to na pewno nie wystarczy, żeby napisać maturę na przynajmniej 90%.

Polecacie, oprócz arkuszy cke, jakieś książki z zadaniami głównie pod maturę, ewentualnie zadania w internecie najlepiej z jakimś objaśnieniem? Dam radę w rok przygotować się do rozszerzenia w tak dobrym stopniu?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 czerwca 2018 przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)

90% z matury rozszerzonej to wg mnie próg w pełni osiągalny, w końcu to matura a nie Olimpiada Matematyczna, jednak taki wynik wymaga solidnego przygotowania. Fajną stroną jest zadania.info - sporo zadań, wszystkie z rozwiązaniami, oprócz tego stare arkusze to podstawa. Możesz też popatrzeć czy uczelnia na którą chcesz aplikować nie ma jakiegoś konkursu który daje dodatkowe punkty / indeks, czasami się zdarzają, a fajnie mieć indeks w kieszeni przed maturą, ale nawet jakbyś nie był zainteresowany to możesz ogarnąć sobie zadania z Olimpiady o Diamentowy indeks AGH, materiał maturalny, trudność - trudne zadanka maturalne ot co, są też książeczki (może za parę złotych gdzieś w internecie dorwiesz) z pełnymi rozwiązaniami do nich. Na rynku jest sporo repetytoriów, z tego co pamiętam to one są dość podobne, to w jakieś popularne możesz zainwestować jak chcesz. Oprócz tego dobra rada - uważaj na błędy w obliczeniach, bo one czasem bolą.

0 głosów
odpowiedź 15 czerwca 2018 przez profsor500 Użytkownik (610 p.)
Mi babka z matmy polecała jakiegoś Krzysztofa Kiełbasę, czy jakoś tak i kupiłem te książki,ale się z nich nie uczyłem. (to jest generalnie zbiór zadań).
Korepetytorka miała 'matura teraz' i z niej się uczyłem. Zadań jest chyba mneij, ale jest tylko rozszerzenie i są konkretne. Pomiedzy rozszerzeniem z matmy a podstawą jest spora różnica. (podstawę napisałem na 96 czy 94% a rozszerzenie na trochę ponad 50 :D, ale zaczalem uczyc sie dopiero 4-5 mies przed maturą i brakło mi z pół roku do tych 70-80% :/)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,606 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 3,193 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2018 w Matematyka, fizyka, logika przez niezalogowany
–2 głosów
1 odpowiedź 1,049 wizyt

93,488 zapytań

142,422 odpowiedzi

322,772 komentarzy

62,906 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...