• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prosty program do gry

Object Storage Arubacloud
0 głosów
578 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2018 w C i C++ przez bot2107 Nowicjusz (120 p.)
Witam, uczę się od jakiegoś czasu programowania i chciałbym napisać prosty program, a mianowicie: załóżmy, że mam włączoną grę i chciałbym żeby program sam wciskał konkretny przycisk żeby wypić eliksir leczniczy gdy zdrowie postaci spadnie poniżej określonego poziomu. I teraz tu pojawia się kilka pytań:

 

1. W jaki sposób mogę zdobyć informację o tym ile postać aktualnie ma punktów życia? Powinienem w tym celu pobawić się programem cheat engine i poszukać odpowiedniego miejsca w pamięci ram czy może jest jakiś inny sposób?

 

2. Taki program można napisać w C++ czy lepiej zrobić to w innym języku?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 31 maja 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
edycja 31 maja 2018 przez Hiskiel
Możesz to zrobić w praktycznie każdym języku nie wliczają php, js, brainfuck itp.

I nie, nie możesz tego zrobić używając cheat engine, żeby dobrać się do konkretnego miejsca w pamięci, ponieważ z każdym uruchomieniem zmienna z życiem będzie w innym miejscu w pamięci, tak samo jak program, chyba, że po sprawdzeniu wartości przez cheat engine nie wyłączysz gry.

 

Tutaj kilka tutków:

https://www.youtube.com/watch?v=zFUHrg-wdmo

https://www.youtube.com/watch?v=gZN2damgYHg
komentarz 31 maja 2018 przez kompowiec2 Mądrala (6,380 p.)
"ponieważ z każdym uruchomieniem zmienna z życiem będzie w innym miejscu w pamięci"
Oczywiście że tak jest, jednakże musi istnieć instrukcja która za to odpowiada i ją można znaleźć ale to jest trudne, zwłaszcza nie ułatwia to fakt że trzeba to robić metodą prób i błędów. Tak tylko mówię.
komentarz 31 maja 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Jaka instrukcja?
komentarz 31 maja 2018 przez kompowiec2 Mądrala (6,380 p.)
żeby posiadać ochronę pamięci w programie trzeba ją... napisać. Oczywiście do tego sam cheat engine nie wystarczy by ją znaleźć (bo działa tylko na programy które są uruchomione) i tu zazwyczaj trzeba się wspomóc jakimś hex edytorem, osobnym debuggerem a czasami nawet deasemblerem. Ogólnie jest to nazywane inżynierią wsteczną ;)
komentarz 31 maja 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)

Szczerze dalej nie wiem o co Ci chodzi laugh

Jeśli chodzi o to, że z każdym uruchomieniem programu będzie on załadowany w innym miejscu, i zmienna będzie w innym miejscu, to miałem na myśli to, że  między jednym a drugim uruchomieniem inne programy dynamicznie alokują pamięć i inne programy zostają uruchomione. Nie wiem co jeszcze może mieć na to wpływ.

0 głosów
odpowiedź 31 maja 2018 przez kompowiec2 Mądrala (6,380 p.)

1. W jaki sposób mogę zdobyć informację o tym ile postać aktualnie ma punktów życia? Powinienem w tym celu pobawić się programem cheat engine i poszukać odpowiedniego miejsca w pamięci ram czy może jest jakiś inny sposób?

Tak, najłatwiej to zrobić przez cheat engine. 


2. Taki program można napisać w C++ czy lepiej zrobić to w innym języku?

Robisz to w takim w którym Ci wygodniej, moderzy często używają lua i wg. strony producenta cheat engine obsługuje go.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 4,762 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2018 w C i C++ przez Philip Bywalec (2,320 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 680 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Tomasz Kolk Użytkownik (750 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 248 wizyt
pytanie zadane 3 maja 2018 w Java przez FroGiS Użytkownik (810 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...