• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak sprawdzane są odpowiedzi na maturze z informatyki?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,698 wizyt
pytanie zadane 10 maja 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Zoltan054 Nowicjusz (220 p.)
edycja 10 maja 2018 przez Zoltan054

Witajcie forumowicze :), jutro o 14 piszę maturę z informatyki i mam 1 poważny dylemat, na który nauczyciele nie umieli mi odpowiedzieć.

Jak są sprawdzane zadania z części praktycznej (II)?

W poleceniach jest zawsze napisane abyśmy odpowiedź podali w pliku tekstowym o nazwie wyniki4.txt itd. Jednak musimy jeszcze podać plik będący "komputerową realizacją Twoich obliczeń", no to oddajemy ten pliczek z Accessa lub Excella czy tam kodzik programu jak ktoś brnął w wykonywanie tego w cpp. Ale czy zwracają uwagę czy np kwerendy w accessie robią DOKŁADNIE to oco oni proszą? Dla przykładu podam treść zadania z 2015r.

"Klasyfikacja generalna w danym sezonie jest tworzona na podstawie sumy punktów uzyskanych przez kierowców w wyścigach rozegranych w tym sezonie. Utwórz zestawienie zawierające nazwiska i imiona kierowców – zwycięzców klasyfikacji generalnej w sezonach 2000, 2006 i 2012 wraz z liczbami punktów przez nich uzyskanymi."

No i powiedzmy że powyciągam sobie 3 różnymi kwerendami dla osobnych sezonów, bo np tak mi jest szybciej niż kombinować w stresie nad ładnym zestawieniem w jednym zapytaniu, a potem sobie to manualnie sklecę w całość w pliku tekstowym aby miało formę pożądaną.
Zwracają uwagę na metodę JAK to wykonam czy ważne są dla nich tylko wyniki w formie tekstowej, a pliki źródłowe są dowodem że nie wyssałem tego z palca?

Albo inny przykład - proszą mnie o podanie ilości czegoś tam, a mi łatwiej jest wyciągnąć wartość dzięki której wiem jak jest pożądana( np proszą o liczbę mężczyzn a ja wyciągnę liczbę kobiet i obliczę liczba_ludzi - liczba_kobiet).

Mam jeszcze jedno pytanie - o plik na którym zawarty jest wykres. Poprostu podaję im cały pliczek z excella i szukajcie sobie czy mam się z tym trochę bardziej pobawić?(np zrobić screena albo wyeksportować do osobnego pliku)

Proszę o szybką odpowiedź (czas goni :P) i jednocześnie przepraszam, że tak późno takie pytania zadaję (miałem nadzieję że mój nauczyciel będzie mi w stanie na te pytania odpowiedzieć)
Pozdrawiam!

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 10 maja 2018 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
edycja 10 maja 2018 przez Chess

Ale czy zwracają uwagę czy np kwerendy w accessie robią DOKŁADNIE to oco oni proszą?

Mi się wydaje, że zadanie ma być zgodne z treścią zadania, to znaczy ma być napisane uniwersalnie, tak że jeśli zmienisz jakieś dane to wynik nadal będzie prawidłowy, a to czy napiszesz to w 10 liniach kodu, czy w 20 to nie ma żadnego znaczenia, ważne żeby nie przekraczało przyzwoitej formy. Jeśli np. coś co można napisać w tych 5 liniach, ty napiszesz w 40, ale jakoś Ci zadziała, to mogą już odjąć punkty mimo iż zadanie będzie napisane uniwersalnie chociaż moim zdaniem nie powinni, ale musisz przeczytać co pisze w regulaminie, jak punktują, itp.. Dodam od siebie jeszcze, że też zależy to w dużej mierze od sprawdzającego. To tyczy się też access'a, excel'a i innych, nie tylko języków programowania (przynajmniej tak myślę). Zaraz wytłumaczę o co chodzi z tą uniwersalnością zadania. Otóż mamy np. taki kod:

<?php 

function Pythagoras($a,$b) {
	return sqrt(pow($a,2)+pow($b,2));
}
echo Pythagoras(3,8);

?>
<?php
function Pythagoras($a,$b) {
	return sqrt($a*$a+$b*$b);
}
echo Pythagoras(3,4);
?>

Oba powyższe zapisy są moim zdaniem poprawne, są zgodne z treścią zadania, w którym trzeba obliczyć trzeci bok trójkąta prostokątnego. O co mi chodzi z tą uniwersalnością, już mówię (piszę), otóż żebyś nie napisał np. czegoś takiego:

<?php
function Pythagoras($a,$b) {
	return sqrt($a*5+$b*$b);
}
echo Pythagoras(5,4);
?>

Dla takich danych funkcji (5,4) skrypt, program jeszcze liczy poprawnie, ale dla takich (7,2) już nie. Dlaczego można by zapytać, a no dlatego, że nie wiedziałeś jak zapisać drugi argument w funkcji sqrt, wpisałeś 5 i odtąd źle Tobie liczy skrypt/program. Jeszcze raz powtórzę program/skrypt ma być uniwersalny, taki, że dla każdego jednego przypadku zwróci poprawny wynik. Nie jest to potwierdzona informacja, ale tak powinno być.

Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi.

Dodatkowo najprawdopodobniej nie jest ważne też czy użyjesz funkcji, które są dostępne na maturze (język programowania przy standardowych bibliotekach), czy po prostu napiszesz to w x liniach więcej na pętli i policzysz sobie ładnie. Ważne żeby uniwersalność została zachowana, to znaczy zwracało Ci dobry wynik.

Z tą formą kodu, to jak wspomniałem, egzaminujący egzaminującemu nie równy; możesz zawsze o ile jest taka możliwość reklamować poprawność swoich rozwiązań. Jeśli wybierzesz dłuższe rozwiązanie, ale zgodne z treścią zadania to nie powinno być problemu, tu raczej chodzi jedynie o Twój czas na maturze, czy na jakimkolwiek innym sprawdzianie.

To tyle z mojej strony.

 

komentarz 10 maja 2018 przez Zoltan054 Nowicjusz (220 p.)
Rozumiem o co Ci chodzi, jednak chyba Ty nie zrozumiałeś o co mi chodzi :P.

Chodzi mi głównie o zadania, w których mamy utworzyć zestawienie (jak pisałem w przykładzie) ale mi np szybciej będzie powyciągać te dane osobno i złożyć je w całość już w pliku tekstowym z odpowiedziami. Moim pytaniem było jak oni patrzą na fakt że tego zestawienia nie otrzymałem w wyniku jednej kwerendy, aby miało formę pożądaną już w accessie.
1
komentarz 10 maja 2018 przez Chess Szeryf (76,710 p.)

https://www.p-programowanie.pl/matura-z-informatyki/informacje-o-egzaminie/#Informacje-o-egzaminie

https://forum.pcformat.pl/VC-a-matura-t

https://cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2015/Informatory/2015/Informatyka.pdf

Zdający w drugiej części egzaminu, jako rozwiązanie zadania, powinien przekazać do oceny pliki zawierające komputerową realizację rozwiązania/obliczeń oraz pliki (najczęściej tekstowe) zawierające odpowiedzi do zadania/zadań. Za całkowicie poprawne rozwiązania zadań, uwzględniające inny tok rozumowania niż podany w kryteriach oceniania, przyznawana jest pełna liczba punktów. Gdy do jednego polecenia zdający podaje kilka rozwiązań (prawidłowe i błędne), to egzaminator nie wybiera prawidłowego rozwiązania i nie przyznaje punktów.

Korzystając z dostępnych narzędzi informatycznych, wykonaj poniższe polecenia. Odpowiedzi do podpunktów a), b), c) i e) zapisz w pliku wyniki.txt, a każdą z nich poprzedź literą oznaczającą ten podpunkt.

...

Do oceny oddajesz plik(i) o nazwie(ach) ..........................................................., zawierający(e) tu wpisz nazwę(y) pliku (ów) komputerową(e) realizację(e) Twoich obliczeń, plik tekstowy wyniki.txt zawierający odpowiedzi do podpunktów a), b), c) i e) oraz plik ....................................................................,tu wpisz nazwę pliku zawierający reprezentację graficzną rozwiązania podpunktu d) zadania.

Powinieneś jako informatyk/koder/programista nauczyć się tej umiejętności.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 291 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 722 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,505 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,651 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...