• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prośba o ocenę kodu

Object Storage Arubacloud
+1 głos
296 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2018 w PHP przez sapero Gaduła (4,100 p.)
Hej, jestem samoukiem i raczkuję z php od paru miesięcy, napisałem w ostatnim czasie małą apke - logowanie, rejestracja, zmiana hasła z poziomu zalogowanego użytkownika oraz zawieszenie konta. Po zalogowaniu jest dostępna strona z profilem użytkownika w pasku menu.

Modal z ustawieniami dla użytkownika zrobiłem w pewnej części w JQ oraz zmiana hasła przy pomocy ajax:)

napisałem własny MVC w php starając się w miarę trzymać zasad PSR i OPP,

dodam że przyjmę na klate słowa krytyki:) wiem, że jestem początkującym programistą i pewnie popełniłem dużo błędów..

Proszę o ocenę kodu i ewentualnę wskazanie jakichś rozwiązań. Dołączam kod na githubie i stronę do obejrzenia live (trzeba się na niej zarejestrować i zalogować żeby zobaczyć jak wygląda)

http://testowastrona.stronazen.pl/mvc4

https://github.com/Brair/jetpack-v2

Czy taki kod można pokazać składając cv? czy jest to za mało by cokolwiek stwierdzić dla rekrutera. Chciałbym szukać pracy na stanowisko junior php dev^^

3 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 6 maja 2018 przez Comandeer Guru (601,450 p.)

 

komentarz 6 maja 2018 przez sapero Gaduła (4,100 p.)
dzięki za odpowiedź juz poprawiam błędy:)
+1 głos
odpowiedź 6 maja 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/tests/exampleTest.php - nie widzę zachowania PSR

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/View.php#L6 - type-hint dla returnu i argumentów

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/View.php#L20 - ścisłe porównanie ===, brak PSR (spacja pomiędzy ifem a klamrą)

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/View.php#L26 - jw.

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/View.php#L30 - pusty else

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Routing.php#L10 - brak return-hinta, chyba miało być parseUrl

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Routing.php#L13 - brak PSR

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Routing.php#L18 - przeniósłbym na samą górę pliku

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Routing.php#L30 - brak PSR, w ifie nie powinno być żadnych wywołań funkcji itp. (przypisz to do innej zmiennej i wtedy sprawdzaj)

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Routing.php#L36 - brak PSR

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Routing.php#L40 - unused code

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Routing.php#L44 - brak PSR

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Routing.php#L46 - jw.

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Routing.php#L60 - unused code

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/BaseController.php#L5 - to powinien być komentarz nad klasą

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/HomeController.php#L13 - niepotrzebny komentarz

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/LoginController.php#L22 - ===

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/LoginController.php#L26 - na początku pobrałbym to w jakąś zmienną i potem tylko się do niej odwoływał

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/LoginController.php#L33 - to chyba klamra kończąca ifa. Dlaczego tam jest średnik?

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/LogoutController.php#L18 - niepotrzebna array

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/MailController.php#L12 - po co ten komentarz?

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/MailController.php#L11 - raczej powinno zwracać widok

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/ProfileController.php#L21 - zamień # na //

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/ProfileController.php#L34 - brak PSR

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/ProfileController.php#L48 - zbyt długi if

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/ProfileController.php#L45 - nazwa funkcji mało mówi o funkcjonalności, PSR-2 (camelCase)

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/ProfileController.php#L57 -- PSR, ===

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/ProfileController.php#L63 ===

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/ProfileController.php#L81 - te wszystkie echa powinny być w zmiennej, potem przekazać do widoku a widok powinien to wyświetlić

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/ProfileController.php#L92 - PSR-2 (camelCase)

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/ProfileController.php#L94 - PSR-2

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/ProfileController.php#L103 - jw

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/ProfileController.php#L109 - jw

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/ProfileController.php#L117 - jw

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/ProfileController.php#L125 - zamień na use i potem tylko User()

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/RegisterController.php#L27 - ???

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/RegisterController.php#L38 - ???

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/RegisterController.php#L97 - brak PSR

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/RegisterController.php#L99 - jw

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/src/Controller/_404Controller.php#L12 - unused code

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/public/index.php#L4 - unused code

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/app/models/User/User.php#L11 - type hinty

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/app/models/User/User.php#L14 - //

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/app/models/User/User.php#L21 - brak PSR

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/app/models/User/User.php#L37 - type-hinty

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/app/models/User/User.php#L63 - jw.

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/app/models/DB/DataBase.php#L27 - brak deklaracji widoczności

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/app/models/Authentication/AuthPage.php#L6 - brak PSR

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/app/models/Authentication/AuthPage.php#L21 - ???

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/app/models/Authentication/AuthPage.php#L20 - ===

https://github.com/Brair/jetpack-v2/blob/master/app/models/Authentication/AuthUser.php#L10 - brak PSR w całym pliku (po co te wcięcia ? )

 

2
komentarz 6 maja 2018 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Skoro piszesz tylko o syntaxie to lepiej było wkleić out z PHPCSa. frown

komentarz 6 maja 2018 przez sapero Gaduła (4,100 p.)

@Mariusz08, dzięki za odpowiedź juz poprawiam błędy:)

komentarz 10 maja 2018 przez sapero Gaduła (4,100 p.)

@Ehlert, już włączyłęm phpcs Dzięki

0 głosów
odpowiedź 5 maja 2018 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
Ja tam za dużo w PHP nie siedzę, ale jak zajrzałem do kodu, to mam wrażenie, że można pozmniejszać niektóre metody, bo mają zdecydowanie za dużo odpowiedzialności. Gdzieś tam nawet widziałem potwornego zagnieżdżonego ifa, w którym bardzo łatwo można się pogubić.
komentarz 6 maja 2018 przez sapero Gaduła (4,100 p.)
dzięki za odpowiedź. Postaram się odnaleźć i poprawić to:)

czy ktoś jeszcze może rzucić okiem:)?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 289 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2019 w PHP przez sapero Gaduła (4,100 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 227 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2017 w PHP przez Smatix Obywatel (1,050 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 447 wizyt

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...