• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kurs podstaw elektroniki pod schematy i mikrokontrolery

Object Storage Arubacloud
0 głosów
915 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Storm Obywatel (1,570 p.)

Siema czy znacie może dobry kurs podstaw elektroniki, który wprowadziłby w świat elektroniki?

Moja wiedza jest zerowa (NULL :D) i chciałbym nabyć potrzebną wiedzy pod kątem czytania i projektowania schematów w programie Eagle oraz tworzenia układów z mikrokontrolerami.

Nie chciałbym wchodzić zbytnio w szczegóły na poziomie fizyki (np. jak zbudowane są rezystory, elektrony czy zaawansowane twierdzenia matematyczno-elektroniczne :D) tylko szukam czegoś co pozwoli na sprawne rozumie schematów oraz projektowanie urządzeń elektronicznych z mikrokontrolerami.

W skrócie chciałbym rozumieć co dzieje się na takich schematach :D (losowy obrazek z google).

schemat

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 kwietnia 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Elektronika dzieli się na: analogową i cyfrową. Żeby ogarnąć absolutne podstawy, czytać i rozumieć schematy, weź do ręki dowolną książkę typu: Podstawy Elektroniki, zobacz jak wygląda i działa: rezystor, induktor, kondensator, dioda, dioda Zenera, tranzystor bipolarny, tranzystor polowy, wzmacniacz operacyjny. Każdy z tych elementów może również pojawiać się na schematach układów cyfrowych. Dopiero w drugim etapie przejdź do elektroniki cyfrowej, na końcu do mikrokontrolerów.
komentarz 27 kwietnia 2018 przez Storm Obywatel (1,570 p.)
Dziękuję za odpowiedź. Co mógłbyś polecić na początek? Jest tyle materiałów w sieci, że tak naprawdę to bardzo ciężko wybrać coś co umówi tylko niezbędne podstawy.
komentarz 27 kwietnia 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Takich skróconych, ekspresowych kursów - jaki Ty potrzebujesz, przypuszczam, że nie ma.

Najlepiej poszukaj jakiegoś kolegi, który zna się na elektronice, niech Ci szybko pokaże i wyjaśni podstawowe rzeczy.
+1 głos
odpowiedź 27 kwietnia 2018 przez Damian.W Początkujący (320 p.)
Witam

A napisz na jakim poziomie jesteś obecnie co teraz rozumiesz?

Obrazek który podałeś to mikro kontroler Atmega8 który pewnie jest programowany przez złącze drukarkowe (bo podpięty pod SPI.

Podpięty do niego oscylator 12 MHz kondensatory potrzebne są żeby poprawnie działał bez nich może się nie wzbudzić.

Jest zasilany z baterii 4,5 V

Jest jakiś wzmacniacz operacyjny  procek mierzy sobie napięcie na wzmacniaczu i jakieś napięcie pewnie referencyjne no i steruje dioda LED.

Bez programu ciężko powiedzieć jak działa ustrojstwo co pokazałeś.

Proponuję tobie.

1. Zapoznać się z symbolami w elektronice.  (to 80% sukcesu)

2. pozostałe 20 to przeglądanie kart katalogowych danych elementów (pomijam rezystory i elementy pasywne)

Wtedy będziesz wiedział z czym masz odczynienia. A znając symbole i i przeglądając noty elementów które masz na schemacie zrozumiesz.

Pozdrawiam Damian
komentarz 27 kwietnia 2018 przez Storm Obywatel (1,570 p.)
Witam, niestety nie wiem nic o elektronice ani tym bardziej o schematach :(

Chciałbym zacząć od niezbędnych podstaw elektroniki przy okazji nie wnikając w szczegóły fizyczne i zaawansowane obliczenia matematyczne, całki itp.

W skrócie nie wiem od czego zacząć bo jest tyle materiałów i ciężko wybrać taki, który zapewni najważniejsze informacje jak wspomniałem wcześniej bez wnikania w szczegóły.

Damianie co mógłbyś polecić na początek? :)
komentarz 27 kwietnia 2018 przez Damian.W Początkujący (320 p.)
Wiesz co, ja przyswajałem wiedzę lata temu z Elektroniki praktycznej później trochę ze szkoły.

Ale dzisiaj masz prościej masz wikipedie.

zacznij od symboli tych najprostszych i poczytaj na Wikipedii albo na googolach jak to działa.

Całki ci nie są na początek potrzebne

Ale prawo ohma się przydaje :) żeby czegoś nie spalić.

Ogólnie jak będziesz chciał analizować schematy zacznij od najprostszych.

To będzie świetne szkolenie. Jak zaczniesz rozwijać skrzydła i dojdziesz do bramek logicznych to tak naprawdę nie musisz wiedzieć jak ona działa fizycznie tylko co robi jaka ma funkcję.

Tranzystory to musisz wiedzieć co on robi jak działa nie koniecznie ale musisz znać jego parametry żeby go nie popsuć itp.

Po nitce do kłębka. Trochę praktyki i czasu i przyjdzie samo. ( ja na początku jak analizowałem schematy to było to dla mnie nie pojęte ale z czasem poznawania elementów wyjaśniały się same.) Dlatego proponuję od poznania symboli co oznaczają i  jakie ma funkcje.

Jak będziesz chciał sam coś stworzyć to zawsze możesz to stworzyć na kartce i przedstawić na forum aby ktoś skonfrontował twój projekt, tak można się wiele nauczyć.

Tak samo ze zrozumieniem jak czegoś nie będziesz rozumiał to zapytaj o ten fragment ale nie oczekuj ze kto cały schemat będzie wyjaśniał jak on działa zawsze jak dasz coś od siebie to widać że ci zależy.

Pozdrawiam Damian
komentarz 27 kwietnia 2018 przez Storm Obywatel (1,570 p.)
Akurat z bramkami logicznymi miałem styczność, ale mam wiedzę bardzo ogólną :D Najgorzej zrozumieć schematy dlaczego tak połączone a nie inaczej.
komentarz 27 kwietnia 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Odpowiedż jest prosta - żeby rozumieć schemat, trzeba dość dobrze znać działanie, właściwości, charakterystyki poszczególnych elementów.

(Ale w układach cyfrowych, z którymi się zetknąłeś, jest podobnie).

Jeśli masz jakieś pytania lub problemy, zadawaj bez obawy. Jesteśmy tu po to, żeby wzajemnie sobie pomagać.
+1 głos
odpowiedź 27 kwietnia 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,700 p.)
https://helion.pl/ksiazki/elektronika-dla-bystrzakow-wydanie-ii-cathleen-shamieh-gordon-mccomb,elebys.htm#format/e

Elenentarna...

Z pewnością sam zadecydujesz co dalej. Zapewne zestaw z AVR bo popularny i tani. Wtedy zapytaj.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 150 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 429 wizyt
pytanie zadane 21 czerwca 2020 w C i C++ przez Eriss69 Gaduła (4,470 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 557 wizyt

92,624 zapytań

141,482 odpowiedzi

319,822 komentarzy

62,005 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...