• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z programem Code Blocks

Object Storage Arubacloud
–1 głos
962 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2018 w C i C++ przez DanielCEO Nowicjusz (170 p.)

Przerabiam Kurs C++ i u Pana Mirka wszystko program działa a u mnie wyskakuje błąd 

S\Desktop\Programowanie NET\C++\10\1\main.cpp|26|error: 'czas' was not declared in this scope|

a wszystko jest dobrze napisane i dodam jeszcze że to już nie pierwsszy raz się tak dzieja np. w programie nie działa mi eixt(0),  A po usunieciu tego wyłącznika program normalnie działa, co może być nie tak program jest nie zaktualicowany lub nie poprawnie działa ?

komentarz 12 kwietnia 2018 przez niezalogowany
Błąd leży po Twojej stronie. Pokaż kod. Błąd wskazuje na niezdefiniowaną zmienną czas(np int czas;). Nie ma takiej funkcji jak eixt jest exit. Może nie działać z innego powodu np, bo zapomniałeś dodać odpowiedniego nagłówka.
komentarz 13 kwietnia 2018 przez DanielCEO Nowicjusz (170 p.)
#include <iostream>
#include <time.h>
#include <cstdlib>

using namespace std;

int ile;
clock_t start, stop;
double czas;

int main()
{
    cout << "Ile liczb w tablicy: ";
    cin>>ile;

    //dynamiczna alokacja tablicy
    int *tablica;
    tablica=new int [ile];

    //zacznij odliczac czas
    start = clock();
    //wczytywanie liczb do tablicy
    for (int i=0; i<ile; i++)
    {
        tablica[i]=i;
        tablica[i]+=50;
    }
    stop = clock();
    czas = (double)(stop - start) / CLOCKS_PER_SEC;
    cout<<"Czas zapisu (bez wskaznika): "<<czas<<" s"<<endl;

    delete [] tablica;

    //ponowna alokacja tablicy
     tablica=new int [ile];
	 int *wskaznik=tablica;

    //zacznij odliczac czas
    start = clock();
    //wczytywanie liczb do tablicy
    for (int i=0; i<ile; i++)
    {
        *wskaznik = i;
        *wskaznik+=50;
        wskaznik++;
    }
    stop = clock();
    czas = (double)(stop - start) / CLOCKS_PER_SEC;
    cout<<"Czas zapisu (ze wskaznikiem): "<<czas<<" s";

    delete [] tablica;

    return 0;
}

Tylko że nawet jak skopiowałem kod ze strony Pana Mirka (plik do odcinka) też pokazuje błąd a na filmie wszystko działa ?

komentarz 13 kwietnia 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Ten kod się kompiluje...
komentarz 13 kwietnia 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)

@DanielCEO,

U mnie w C::B kompiluje się, działa prawidłowo.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 13 kwietnia 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Przeczytaj błąd kompilatora i przetłumacz go sobie. Po prostu nie zadeklarowałeś zmiennej. Więcej mogę powiedzieć dopiero jak pokażesz kod.
komentarz 13 kwietnia 2018 przez DanielCEO Nowicjusz (170 p.)
Tylko że nawet jak skopiowałem kod ze strony Pana Mirka (plik do odcinka) też pokazuje błąd a na filmie wszystko działa ?
komentarz 13 kwietnia 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
W takim razie to nie jest ten kod. Usuń plik z kodem i utwórz jeszcze raz, wklejając ten kod i zapisując.
0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
Jak w programach robisz tyle błędów co w postach na forum, to nie wszystko będzie Tobie działać :)

Podobne pytania

+2 głosów
3 odpowiedzi 3,086 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2015 w C i C++ przez CrookedKnee Gaduła (3,150 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 831 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2017 w C i C++ przez DedSecProjekt Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 602 wizyt
pytanie zadane 16 października 2016 w C i C++ przez Taki Tam Początkujący (270 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...