• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Problem z programem Code Blocks

+2 głosów
3,868 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2015 w C i C++ przez CrookedKnee Gaduła (3,150 p.)
zamknięte 9 kwietnia 2015 przez CrookedKnee

Witam Koderską Społeczność

Zawsze swoją pasję skupiałem na tworzeniu stron internetowych. Ale czytając tutejsze posty, oraz oglądając filmy pana Zelenta, stwierdziłem, że chcę poznać język C++. Odpaliłem więc poradnik związany z tym językiem, pobrałem i zainstalowałem w ten sam sposób jaki był przedstawiony na filmie. Wszystko działało, aż to mojego 5 programu. Gdy już powiedziałem "Wow, ten język wcale nie jest trudny ! Myślę, że będę miał zabawę na najbliższe tygodnie.", coś się popsuło. Postępowałem zgodnie z instrukcjami pana Zelenta i gdy już miałem sprawdzić działanie programu, kliknąłem F9... i nic się nie stało. Przeinstalowałem program ale wciąż nic.

Tutaj pytanie do was moi mili, czy to z mojej winy, czy może program lub kompilator. Mam nadzieję, że opisałem mój problem w miarę zrozumiale :).

komentarz zamknięcia: Problem został rozwiązany.

3 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez Mirosław Zelent Nałogowiec (35,030 p.)
wybrane 9 kwietnia 2015 przez CrookedKnee

Najlepsza
Być może to antywirus namieszał ci w CodeBlocksie (zagrożenia tam nie ma, po prostu pakiet mingw uruchamia w systemie pliki EXE i to takie, które sam utworzył - z punktu widzenia antywirusa to dość podejrzane zachowanie, prawda). Rozwiązaniem jest dodanie CB do strefy zaufanej antywirusa.

Potrzebowalibyśmy screena albo komunikatu, który się pojawia po naciśnięciu F9.
komentarz 9 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
edycja 9 kwietnia 2015 przez HaKIM
Ktoś tu pracuje po nocach. "Choć pracą ciężko to nazwać" - Mirosław Zelent, odcinek css.
komentarz 9 kwietnia 2015 przez Mirosław Zelent Nałogowiec (35,030 p.)
Chyba pierwszy raz ktoś mnie cytuje :) Dobrej nocy!
komentarz 9 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Dziękuję. Wzajemnie. Miło być tym pierwszym. Tak btw. program Silght Edge powoli wcielam w życie, dzięki Panu. :)
komentarz 9 kwietnia 2015 przez CrookedKnee Gaduła (3,150 p.)

Dodałem program Code Blocks do strefy zaufanej antywirusa, niestety nie pomogło. Jeszcze raz przeinstalowałem, ale tym razem wyświetlił się taki oto komunikat:

Znaczenie rozumiem, ale nie mam pojęcia o jaki plik może chodzić.

PS: Po wciśnięciu F9 nie wyświetla się żaden komunikat, po prostu nic się nie dzieje :).

komentarz 9 kwietnia 2015 przez Mirosław Zelent Nałogowiec (35,030 p.)
Upewnij się, że pobrałeś wersję zawierającą kompilator GNU GCC (to ta wersja z mingw w nazwie). Jeśli tak, to wybierz Settings - Compiler - Reset Defaults - Yes
komentarz 9 kwietnia 2015 przez CrookedKnee Gaduła (3,150 p.)
Reset ustawień rozwiązał problem :)

Bardzo dziękuję za poświęcony mi czas, temat uważam za zamknięty.
komentarz 11 listopada 2020 przez Jonas Nowicjusz (100 p.)
ja zresetowalem ustawienia i ciongle nic sie nie dzieje
komentarz 12 listopada 2020 przez Bun1o Obywatel (1,620 p.)
@Jonas, nie mam pojęcia jak wygrzebałeś tego posta :D. Jeżeli masz problem z samym klawiszem F9, to spróbuj kombinacji fn+F9, albo po prostu używaj zielonej zębatki u góry
+1 głos
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez bossik21 Mądrala (5,750 p.)

Wydaje mi się, że nie masz ustawionego kompilatora.

Sprawdź : Settings - > Complier - > I czy masz wybrany w  "Selected Compiler " GNU GCC Compiler

Jeżeli masz, to wydaje mi się, że nie masz zlinkowanego MinGW dla Code:Blocksa.

0 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez Kuba Stary wyjadacz (12,460 p.)
Może ukryłeś konsolę, a kod zawierał błędy i dlatego program nie mógł być uruchomiony.

Jeśli nie F9, to w pasku na górze masz taki trybik (Build) oraz strzałkę (Run). Użyj tego.

Podobne pytania

–1 głos
2 odpowiedzi 1,611 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2018 w C i C++ przez DanielCEO Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 994 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 689 wizyt
pytanie zadane 4 września 2020 w C i C++ przez malvator Użytkownik (740 p.)

93,787 zapytań

142,750 odpowiedzi

323,421 komentarzy

63,392 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...