• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z mail

Object Storage Arubacloud
–1 głos
337 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2018 w PHP przez Kamil110501 Bywalec (2,490 p.)
Funkcja mail nie chce działać z gmailem z localhost
komentarz 7 kwietnia 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Możesz rozwinąć?
komentarz 7 kwietnia 2018 przez Snejki Stary wyjadacz (14,520 p.)

@Kamil110501, To jest pytanie, czy stwierdzenie faktu ? 

komentarz 7 kwietnia 2018 przez Kamil110501 Bywalec (2,490 p.)
<?php

$to = "mójgmailtutaj@gmail.com";//do kogo
$subject = "mail dziala";

$message = "
<html>
<head>
<title>mail dziala</title>
</head>
<body>
<p>mail działa!!!</p>
</body>
</html>
";

// Always set content-type when sending HTML email
$headers = "MIME-Version: 1.0" . "\r\n";
$headers .= "Content-type:text/html;charset=UTF-8" . "\r\n";

// More headers
$headers .= 'From: <mójgmailtutaj@gmail.com>' . "\r\n";//od 
$headers .= 'Cc: mójgmailtutaj@gmail.com' . "\r\n";//odpisywanie

$tak = mail($to,$subject,$message,$headers);

?>

i to badziewie nie działa co tu jest źle?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2018 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Ogólnie funkcja mail() nie za bardzo działa, zainteresuj się jakąś biblioteką np. PHPMailer czy SwiftMailer :)
komentarz 7 kwietnia 2018 przez Kamil110501 Bywalec (2,490 p.)
a jak ją podpiąć do mojego kodu php?
+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Twój skrypt  nie działa dlatego, że localhost (zapewne używasz XAMPPa) nie korzysta z funkcji mail. Z tego co pamiętam, XAMPP implementuje FakeMail czy coś takiego, i z komputera lokalnego nie możesz wysyłać wiadomości korzystając z funkcji mail(). Jeśli swój skrypt wstawisz na jakiś hosting, tam funkcja będzie działać, ale pamiętaj, że maile wysyłane z PHP funkcją mail() bardzo często lądują w SPAMie. Jeśli chcesz się przed tym ustrzec, skorzystaj z innych bibliotek np. PHPMailer czy też wspomniany SwiftMailer. Pozdrawiam
komentarz 7 kwietnia 2018 przez Kamil110501 Bywalec (2,490 p.)
ok dzięki za info ale czy SwiftMailer będzie działać na localhost'ie?
komentarz 7 kwietnia 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Nigdy się nie bawiłem SwiftMailerem na localhoście, ale z tego co czytam na Internecie, powinno działać. (oczywiście przy odpowiedniej konfiguracji). Pozdrawiam
komentarz 7 kwietnia 2018 przez Kamil110501 Bywalec (2,490 p.)
a jak go pobrać i skonfigurować żeby działał ? bo robię swoje własne forum i chce zrobić przypominanie hasła
komentarz 7 kwietnia 2018 przez Kamil110501 Bywalec (2,490 p.)
oj to roboty z przebudową kodu mnie czeka :(

ale chyba dam rade jak będę miał jeszcze problem to się wtedy odezwę :)

Pozdrawiam :)

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 688 wizyt
pytanie zadane 2 sierpnia 2020 w Python przez graj23x Obywatel (1,590 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 300 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2017 w PHP przez aragorni22 Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 156 wizyt
pytanie zadane 16 grudnia 2015 w PHP przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)

92,589 zapytań

141,439 odpowiedzi

319,697 komentarzy

61,974 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...