• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

super podstawy js

Object Storage Arubacloud
0 głosów
440 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2018 w JavaScript przez xxx1990 Początkujący (490 p.)

Witam uczę się na własną rękę JavaScript i zastanawiam się czym są pewne  znaczniki. Otóż mamy taki oto przykład:
 

for(let x=0; x<100; x++) {

console.log('nie będę rozmawiał na lekcji.");

}

let sum = 0;

for (let i=0; i<10; i++){

sum+=i;

}

console.log(sum); //wypisze 45

 

let str = "";

for ( let i=5; i>0; i--){

str+="trwa odliczanie: "+i+" \n";

}

console.log(str);

2 przykład:

let str = ``;

for ( let j=0; j<6; j++){

str +=`*`;

}

console.log(str);


Proszę o informację co to jest x , i, j ( w 2 przykładzie) ,  - czy zawsze te znaczniki są takie same, od czego zależą ( z góry sorki ponieważ zapewne są to pytania programistyczne na poziomie podstawówki ;/ ) . Jest to kurs ze strony www.kursjs.pl/kurs/super-podstawy/petle.php. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam !

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 31 marca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
To jest wartość początkowa. W tym przypadku deklarujesz zmienną (let) i podajesz jej nazwę (x,j,i ale może to być też superVariable). Te "znaczniki" jak to ujałeś mogą być różne, a nawet muszą, ponieważ w programie nie możesz używać dwóc zmiennych o tej samej nazwie, ponieważ je nadpiszesz. W pętli którą masz w przykładzie, najczęściej używa się zmiennej i.
komentarz 31 marca 2018 przez xxx1990 Początkujący (490 p.)

for(let x=0; x<100; x++) {
 
console.log('nie będę rozmawiał na lekcji.");
 
}

Innymi słowy te znaczniki w pierwszym przypadku to jest nazwa zmiennej, która :

1. na początku w momencie rozpoczęcia funkcji = 0

2. jest mniejsza od 100 

3. x++   - oznacza tyle, że funkcja będzie zwiekszala sie ciagle o 1?

let str = " ";
for ( let i=5; i>0; i--){
str+="trwa odliczanie: "+i+" \n";
}
console.log(str);

1. zmienna str jest stringiem bez konkretnej wartości ( tylko cudzyslow, czy li wszystko co w cudzyslowie bedzie w tej zmiennej?)

2.i =5 ; i>0;  i--   znaczy to tylko tyle, ze zmienna i od 5 "spada" w dól i zatrzymuje sie przed zerem ?

3. str+="trwa odliczanie: "+i+" \n";  - co oznacza dokladnie ten zapis ? ( jesli moglbym prosic o napisanie po kolei co ktory znaczik oznacza )

4. Czy jesli mamy jakas funkcje to zawsze w pierwszej kolejnosci piszemy : ile wynosi na poczatku , od czego jest mniejsza wieksza(jakby jej zakres) oraz na koncu czy sie dodaje/odejmuje dana funkcja (jakby nazwa działania operatora? ) Pozdrawiam i dziękuję !

komentarz 31 marca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

na początku w momencie rozpoczęcia funkcji = 0

Tak

 jest mniejsza od 100 

No niekoniecznie. To mówi nam coś takiego "wykonuj pętlę DOPÓKI zmienna będzie mniejsza niż 100"

  x++   - oznacza tyle, że funkcja będzie zwiekszala sie ciagle o 1?

Nie funkcja, a zmienna którą zadeklarowałeś. I jak wyżej mówiłem, jeśli osiągnie wartość 100 pętla się skończy. 

zmienna str jest stringiem bez konkretnej wartości ( tylko cudzyslow, czy li wszystko co w cudzyslowie bedzie w tej zmiennej?)

Wszystko co w cudzysłowie jest w zmiennej.

i =5 ; o.0; i--   znaczy to tylko tyle, ze zmienna i od 5 "spada" w dól i zatrzymuje sie przed zerem ?

 Dokładnie tak

str+="trwa odliczanie: "+i+" \n";  - co oznacza dokladnie ten zapis ? ( jesli moglbym prosic o napisanie po kolei co ktory znaczik oznacza )

str - chyba wiesz, że chodzi o zmienną

Potem jest "+=", jeśli użyłbyś samego =, zmienna zostałaby nadpisana, i wartość tej zmiennej byłaby taka jaką podałeś. Jeśli użyjesz +=, oznacza to nie nadpisuj, tylko dopisz do tej zmiennj. Potem zakończenie cudzysłowia, konkatenacja (dodanie do napisu zmiennej i) i dodanie do napisu \n, które przechodzi do kolejnej linii.

Czy jesli mamy jakas funkcje to zawsze w pierwszej kolejnosci piszemy : ile wynosi na poczatku , od czego jest mniejsza wieksza(jakby jej zakres) oraz na koncu czy sie dodaje/odejmuje dana funkcja (jakby nazwa działania operatora? ) Pozdrawiam i dziękuję ! 

Nie funkcja a pętla , funkcja to co innego. A poza tym to jest tak jak napisałeś. Pzdr

komentarz 31 marca 2018 przez xxx1990 Początkujący (490 p.)
Oczywiście chodziło mi o pętle. Wielkie dzięki kolego w niektórych kursach nie wszystko jest wyjaśnione , a dla takich gamoni jak ja musi być łopatologicznie :D.  Teraz wydaje się to wszystko dużo prostsze ;) Mam jeszcze ostatnie pytanie - czy zapis : \n  - zawsze powoduje przejscie do kolejnej liniii ? Czy to zawsze musi byc "n" ? Co w tym przypadku daje przejscie do kolejnej linii skoro następuje koniec zapisu pętli ( czy chodzi o to żeby pętla po prostu zaczęła jakby działac i tak zawsze kończy się każdą niemal pętle?)
komentarz 31 marca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Nie, tak nie kończy się każdej pętli, tutaj zrobiono tak, ponieważ bez tego zapisu byłoby coś takiego:

trwa odliczanie 5rwa odliczanie 4rwa odliczanie 3rwa odliczanie 2rwa odliczanie 1rwa odliczanie 0, co nie wygląda ładnie, dlatego jest zapis przejścia do nowej linii. Zastępuje <br>, i wyświetla coś takiego

trwa odliczanie 5

trwa odliczanie 4 itd.
komentarz 1 kwietnia 2018 przez xxx1990 Początkujący (490 p.)
Super, już  wszystko jasne ;)  Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję !

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 212 wizyt
pytanie zadane 14 marca 2020 w Java przez Gabel88 Początkujący (430 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 300 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2018 w JavaScript przez xxx1990 Początkujący (490 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 599 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2016 w PHP przez WesołyRoger Nowicjusz (190 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...