• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

podstawy javascript

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
297 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2018 w JavaScript przez xxx1990 Początkujący (490 p.)

Witam co oznacza taki zapis gdy w konsoli wyswietlamy np. zmienna i obok jest kolejny element , np. 

console.log(zmienna[tablica]);  


 function funkcja(tablica){}


console.log function([tablica],(zmienna);



function([tablica.length]){


}

console.log(function[tablica]);

;  Może źle się określiłem, ale nie rozumiem co oznaczaja dwa elementy  obok siebie. Proszę o wyrozumiałość, pozdrawiam

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 14 maja 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
// console.log function([tablica],(zmienna));

// Tworzymy więc tablicę:
const arr = [1,2,3];

// A teraz drugą zmienną, np. string:
const str = 'Hurra!'

// i wyświetlamy je w konsoli:

console.log(arr, str);
// [1, 2, 3] "Hurra!"

Ale wygodniej jest jednak najczęściej wyświetlać pojedyncze typy zmiennych, ja przynajmniej nie lubię ładować zbyt dużo w konsolę jeśli już w ogóle z niej korzystam.

Natomiast dodanie dodatkowych nawiasów "[]" opakuje Ci po prostu tę zmienną w tablicę jednoelementową, co wg mnie jest raczej mało praktyczne i przydatne w debugowaniu kodu jeśli już korzystamy w tym celu z konsoli.

komentarz 14 maja 2018 przez xxx1990 Początkujący (490 p.)

Dzięki bardzo , czy mógłbys jeszcze tak pokrótce , wyjaśnić mi pozostałe przykłady ? Oto on: 

 function funkcja(tablica){}
 
 
function([tablica](zmienna)){


}
 
 
 
function([tablica.length]){
 
 
}
 
document.write(function[tablica]);

 

komentarz 14 maja 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

function funkcja(tablica){}

To po prostu zwykła deklaracja funkcji, która przyjmuje jakiś argument nazwany "tablica", i pod taką nazwą ten argument jest dostępny w ciele funkcji.

 

function([tablica](zmienna)){}

To jest błędny zapis. Zakładam, że chcesz tu zrobić funkcję anonimową, ale to musiałbyś albo przypisać ją do jakieś zmiennej, np:

const fn = function (x) { return x; }
fn(5); // 5

albo owinąć w IIFE, czyli tzw. funkcję natychmiastową (jedno ze spotykanych tłumaczeń).

Sam zapis: [tablica](zmienna) jest dla mnie niezrozumiały. Co tu ma być osiągnięte? Jeśli [tablica] to zmienna reprezentująca tablicę z Array.prototype to nie można jej wywoływać jak funkcję, która miałaby przyjąć jakiś argument "zmienna". Nie rozumiem co Tu chcesz zrobić...

dalszych nie chce mi się opisywać bo nie bardzo rozumiem sens tych przykładów... albo próbujesz coś mocno przekombinować albo musiałbyś poczytać o podstawach funkcji i zmiennych w JS bo troszkę w złą stronę idziesz z tymi przykładami i niepotrzebnie sobie namieszasz w głowie.

Jak jeden z Kolegów napisał zacznij najlepiej od analizy typów zmiennych w JS, a potem przejdź do tematu funkcji i wszystko stanie się jasne :)

0 głosów
odpowiedź 14 maja 2018 przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)
http://kursjs.pl/kurs/super-podstawy/typy-danych.php <---  najlepiej będzie jak sam sobie ogarniasz dział, prawie podstawy i superpodstawy :)
komentarz 14 maja 2018 przez xxx1990 Początkujący (490 p.)
Hej dzięki za odpowiedź, na pewno to zrobię, jednak muszę wiedzieć na już co to oznacza. Tamten kurs oczywiscie w między czasie przerabiam jednak robię też pewne  zadania i jestem przez takie zapisy w martwym punkcie, a czas mnie bardzo nagli. Jeśli mógłbyś udzielić mi odpowiedzi na te pytania byłbym bardzo wdzięczny, pozdrawiam.
komentarz 14 maja 2018 przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)
"Jakoś programowania zależy od doboru prezentowanych przykładów" Zapewne to kojarzysz ;) Mogę wiedzieć z jakiego tutka się uczysz?
komentarz 14 maja 2018 przez xxx1990 Początkujący (490 p.)
Nie chodzi o tutki tylko rzucanie się na głębszą wodę ( slider itp. ) nie mając opanowanych dobrze podstaw ;) Uciekam nadrabiać zaległości! Dziękuję i pozdrawiam !
komentarz 14 maja 2018 przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)
Slider to nie jest głęboka woda, skorzystaj z tego tutka co Ci podesłałem, napewno nie pożałujesz. Owocnej nauki :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 429 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2018 w JavaScript przez xxx1990 Początkujący (490 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 593 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2016 w PHP przez WesołyRoger Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 413 wizyt
pytanie zadane 16 lipca 2018 w JavaScript przez Dudman Nowicjusz (180 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...