• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Używanie std:: do wyrażeń.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
266 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2018 w C i C++ przez Sic Dyskutant (8,510 p.)
Mam pytanie odnośnie std::cin (np.) dlaczego lepiej używać std:: zamiast przestrzeni nazw "using namespace std;" ?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 lutego 2018 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
wybrane 27 lutego 2018 przez Sic
 
Najlepsza

Z paru powodów:

  1. Ładnie wyróżnia elementy pochodzące ze standardowej biblioteki.
  2. Eliminuje ewentualne kolizje nazw (dzięki temu możesz stworzyć np. std::string string).
komentarz 27 lutego 2018 przez Sic Dyskutant (8,510 p.)
Dziękuję bardzo.
komentarz 27 lutego 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)

@Patrycjerz,

- Ale trochę zaciemnia, wydłuża kod (składnię). Osobiście nie lubię, nigdy nie stosuję.

2
komentarz 27 lutego 2018 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Może nigdy nie stosujesz, bo nigdy nie miałeś problemów z tym związanych. W małym projektach, owszem, różnicy wielkiej nie zauważysz, ale w wielkich "kobyłach", mających miliony linijek kodu, dołączających setki bibliotek, cały czas rozwijanych… nie powiem, co się stanie, jeśli ktoś przysłoni nazwę z std. Będzie miało to katastrofalne skutki (ktoś powie, że można doprecyzować, dopisując przestrzenie nazw, ale takie rozwiązanie to jedynie utrudnianie sobie życia).
komentarz 27 lutego 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Też nie demonizujmy tego using namespace std; Ważne, żeby używać tego z głową, w ograniczonym zakresie. Jak dasz w jakiejś funkcji czy też nawet w pliku źródłowym, to tragedii nie będzie.

komentarz 27 lutego 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)

My nie "demonizujemy" using mamę std; wręcz przeciwnie.

To Patrycjerz demonizuje opcję std : :

komentarz 27 lutego 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Słucham?
komentarz 27 lutego 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)

Nie wiem o co pytasz?  Jeśli o: using namespace std, to zwykła literówka - chochlik mojego tabletu, który automatycznie podrzuca słówka - jak widać bez sensu.

Tym niemniej nie powinienem tego przeoczyć - Sorry!  Dobrze, że ktoś czuwa.

+2 głosów
odpowiedź 26 lutego 2018 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 277 wizyt
–2 głosów
1 odpowiedź 433 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 158 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2019 w Java przez aspoka Mądrala (5,290 p.)

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,962 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...