• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaka wartość dziesiętna następujących wyrażeń?

Object Storage Arubacloud
–2 głosów
428 wizyt
pytanie zadane 5 lutego 2018 w C i C++ przez KlemensGak Bywalec (2,210 p.)
edycja 5 lutego 2018 przez Patrycjerz

Witam Serdecznie Programistów!

Mam problem z rozwiązaniem zadania, które nie jestem pewien czy dobrze je rozwiązuje. Do momentu "k++" jest OK, ale potem już nie wiem jak miałbym to rozwiązywać. Ma ktoś jakiś pomysł?

int main()
{
    int i, j, k, *p2i;
    p2i=&j;
    i=0x22;
    j=022;
    k=22;
    ++k;
    k++;
    071&0X12;
    011|11&0X11;
    11^0X2;
    10/20;
    (int) 10.0/20;
    (float)10/20;
    k+=2;
    ++(*p2i);
    5<<3;
    9>>2;

    return 0;
}
komentarz 5 lutego 2018 przez the_danger Gaduła (4,800 p.)
Z czym konkretnie problem?
komentarz 5 lutego 2018 przez SimiVoid Pasjonat (19,790 p.)

@KlemensPL,

071&0X12; 

co to jest?

komentarz 5 lutego 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

@KlemensPL,
Weź używaj innego koloru czcionki...

komentarz 5 lutego 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
"adres pamięci"

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 5 lutego 2018 przez KlemensGak Bywalec (2,210 p.)
edycja 5 lutego 2018 przez KlemensGak
Dziękuje za poprawienie mojego postu na bardziej czytelny.

Mam ten kod "przetłumaczyć" tak aby się dowiedzieć jaki jest jaka jest wartość dziesiętne tych wyrażeń. Podczas oceniania wartości tych wyrażeń trzeba uwzględnić wcześniejszy kod oczywiście. Mój problem polega na tym, że nie mam pojęcia jak to robić. Tak jak kolega napisał wcześniej "071&0X12;" to adres pamięci z procesora. To jak miałbym to obliczyć? Bo na pewno muszę to obliczyć na kod binarny, ponieważ ">>" to przesunięcie bitu.

W związku z tym proszę o pomoc, aby ewentualnie móc to zrozumieć. Piszę to tutaj, ponieważ nie mogłem znaleźć materiałów by się tego nauczyć jak to robić.
komentarz 5 lutego 2018 przez KlemensGak Bywalec (2,210 p.)
Już wyedytowałem, chodziło o: "071&0X12;" to adres pamięci z procesora. W każdym razie, dalej szukam drogowskazu w tej sprawie.
komentarz 5 lutego 2018 przez monika90 Pasjonat (22,940 p.)

Jaki adres pamięci z procesora??? To jest iloczyn (albo koniunkcja) bitowy.

nie mogłem znaleźć materiałów by się tego nauczyć

Idź do biblioteki albo księgarni i kup sobie podręcznik, to są same podstawy.

 

komentarz 5 lutego 2018 przez KlemensGak Bywalec (2,210 p.)
Nie to nie jest iloczyn. To jest kod i z tego co wiem to iloczyn się pisze przez gwiazdkę w kodzie, a nie przez "x". Mi to wygląda na adres pamięci albo ewentualnie x-scan ale wątpię. To zamiast odsyłania do podręcznika, choć uważam, że na internecie są nowsze podręczniki (na co nie jestem za leniwy, tylko jak pisałem trudno znaleźć jakiś schemat, który by pomógł by to obliczyć i na pomoc / wsparcie / współprace liczyłem na forum mojego ulubionego nauczyciela z YT Mirosława Zelenta. Niestety, takiego przykładu z obliczaniem kodu na dziesiętne nie ma w jego filmikach.
komentarz 5 lutego 2018 przez monika90 Pasjonat (22,940 p.)
To jest iloczyn bitowy zwany też koniunkcją bitową i się go pisze przez &

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 277 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 265 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2018 w C i C++ przez Sic Dyskutant (8,510 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 157 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2019 w Java przez aspoka Mądrala (5,290 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,559 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...