• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ustawienia dla admina i usera

Object Storage Arubacloud
0 głosów
306 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2018 w PHP przez Janusz Pierzchalski Początkujący (430 p.)

Tworzę dodatkowy panel dla admina w ustawieniach i wyskakuje mi błąd w linii nr 8  (klamra kończąca funkcję 'IF'). Ale nie wiem co robię źle. Proszę o pomoc

<?php
	session_start();
	require_once(zaloguj.php);
	
		if(isset($_SESSION['status'] == 1))
		{
			header('Location:admin.php')
		}
		else 
		{
			header('Location:settings.php')
		}
?>

 

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 20 lutego 2018 przez Maniek Bywalec (2,170 p.)
wybrane 20 lutego 2018 przez Janusz Pierzchalski
 
Najlepsza
  1. średniki na końcu funkcji
  2. Fukcja isset() służy do sprawdzania czy zmienia istnieje a nie sprawdzania warunku
    <?php
        session_start();
        require_once(zaloguj.php);
         
            if((isset($_SESSION['status'])) && ($_SESSION['status'] == 1))
            {
                header('Location:admin.php');
            }
            else
            {
                header('Location:settings.php');
            }
    ?>

     

+2 głosów
odpowiedź 20 lutego 2018 przez hhh Gaduła (4,110 p.)
Chyba zapomniałeś dać średnika na końcu linii w środku if-a i else.
komentarz 20 lutego 2018 przez Janusz Pierzchalski Początkujący (430 p.)

Po headerach miało być.. Racja ;P

Ale teraz to:


Fatal error: Cannot use isset() on the result of an expression (you can use "null !== expression" instead) in C:\xampp\htdocs\slupsk_migowa\ustawienia.php on line 5

komentarz 20 lutego 2018 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)
Chyba na pewno.

A po require_once nie wywala błędu swoją drogą? Parametr powinien być raczej umieszczony w cudzysłowie tudzież między apostrofami.

Pokaż ten kod, gdzie wywala błąd.
komentarz 20 lutego 2018 przez hhh Gaduła (4,110 p.)
W kodzie masz settings.php, a error wskazuje na ustawienia.php - na pewno nazewnictwo wszędzie jest w porządku?

Jak tak patrzę na tego errora, to spróbuj może dla testów przed if-em zadeklarować zmienną i wczytać do niej ten status, a potem w warunku porównać zmienne.
komentarz 20 lutego 2018 przez Janusz Pierzchalski Początkujący (430 p.)

@Assasz, Nie wywala błędu po require_once(); ale dodałem tam apostrofy.

 

A jak zadeklarować zmienną. Dopiero zaczynam z php. 

komentarz 20 lutego 2018 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)
edycja 20 lutego 2018 przez Assasz

Wpisz przed if'em:

var_dump($_SESSION['status']);

Tak będzie najprościej sprawdzić zawartość tej zmiennej. 

A tak poza tym, to nie możesz dać warunku do funkcji isset(), dlatego wywala Ci błąd.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 154 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2018 w PHP przez JeyJey Użytkownik (710 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 66 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 297 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2016 w PHP przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)

92,657 zapytań

141,551 odpowiedzi

319,990 komentarzy

62,026 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...