• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Pobieranie czasu z pola TIME z MySQL a następnie edycja w PHP

Object Storage Arubacloud
0 głosów
239 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2018 w PHP przez Neronys Bywalec (2,090 p.)
zamknięte 26 stycznia 2018 przez Neronys

Witam wszystkich,

Dzisiaj chciałbym zapytać o pobieranie SUMY czasu z pola TIME z bazy danych MySQL.

Kolumna w bazie danych jak wspomniałem wcześniej jest typu TIME a jej format to hh:mm:ss np: 01:30:00.

Potrzebuje wyciągnąć sumę wszystkich "czasów" z tabeli PHP'em i wyświetlić je w identycznym formacie czyli jeśli mamy dwie komórki do sumy np 01:30:00 oraz 02:25:00 suma z nich wyniesie 03:55:00 dokładnie taki wynik chciałbym wyświetlić w jednej z komórek tabeli. 

SQL'ka którą jak na razie próbuje zrobić sumę czasów:

SELECT SUM(Working_Time) AS total_work_time FROM nazwa.tabeli WHERE(WARUNKI)

Przez jaką funkcję przepuścić zwrotkę z sql żeby można było ładnie wyświetlić czas. 

Jeśli macie pomysł na inną/lepszą sql'ke podzielcie się jak powinno to wyglądać waszym zdaniem. 

Pozdrawiam. 

komentarz zamknięcia: Udało się rozwiązać przez CzikaCarry oraz Paweł Antyporowicz

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 25 stycznia 2018 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
wybrane 26 stycznia 2018 przez Neronys
 
Najlepsza

Obawiam się że nie ma gotowego rozwiązania zaserwowanego przez PHP i musisz działać na stringach. Rozbijasz stringa na tablicę:

$time = "01:30:00";
$array = explode(":", $time);

I potem masz już dowolność, możesz pomnożyć godziny i minuty przez 3600 i 60, zsumować, zrobić modulo i wypisać wynik. Możesz też zsumować 2 tablicę (indeks 0 z indeksem 0, 1 z 1 itd) i potem też wykonać modulo, dróg jest wiele :)

komentarz 25 stycznia 2018 przez Neronys Bywalec (2,090 p.)
dość skomplikowany temat by złożyć elastyczny algorytm dla n rekordów z bazy ;/
komentarz 25 stycznia 2018 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Dlaczego? Robisz sumowanir 2 tablic w jakiejś pętli i tyle :D
komentarz 26 stycznia 2018 przez Neronys Bywalec (2,090 p.)
no nie mogę sobie tego wyobrazić.

Przykładowo pobieram sobie wszystkie Work Time z tabeli z określonymi warunkami. Niech będzie ich 20. Jak to pokleić twoją metodą żeby otrzymać sumę ? ich wszystkich.
komentarz 26 stycznia 2018 przez Paweł Antyporowicz Stary wyjadacz (11,470 p.)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 384 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2018 w PHP przez Kiele Obywatel (1,530 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 286 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 253 wizyt

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...