• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybranie losowego elementu z tabeli a następnie usunięcie go mysql

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
327 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2021 w SQL, bazy danych przez Juliano Nowicjusz (190 p.)
Cześć, z góry przepraszam jeśli pytanie mocno amatorskie ale oprócz krótkich tutoriali z bazami danych nie miałem wiele do czynienia a muszę użyć jednej (mysql) na potrzebę pewnego małego projektu w node.js, zatem do rzeczy chciałbym wybrać z tabeli losowy element a następnie go usunąć, wiem  jak go "wylosować" ale nie mam pojęcia jak to zrobić tak aby potem móc go usunąć? Znalazła by się jakaś pomocna duszyczka? Z góry dzięki za pomoc

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2021 przez Wiciorny Ekspert (277,460 p.)
A dlaczego najpierw chcesz wybrać, potem usuwać?
Zależy jakiego API używasz do bazy danych, ale generalnie mając ID wybranego elementu, tworzysz kwerende- DELETE i usuwasz element o wskazanym ID, gwarancja unikalności id- powoduje, żę to będzie ten wybrany element, jednak wybranie elementu nie powoduje że go wyjmujesz z bazy, a tylko wyświetlasz
komentarz 10 kwietnia 2021 przez Juliano Nowicjusz (190 p.)
Chce tak zrobić ponieważ muszę wybrać coś co ma potem się nie powtórzyć, w sensie po jednym wybraniu ma już nie być dostępne. Wiem że samo wyświetlenie nie powoduje usunięcia, co do api to myślałem że użyje tego klasycznego po komendzie "npm install mysql" ale jak polecasz jakieś lepsze rozwiązanie to chętnie skorzystam. Wiem że można zrobić usuwania za pomocą ID ale nie mam pojęcia jak to zrobić tak aby właśnie usunąć ten wylosowany element

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 554 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 955 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2022 w SQL, bazy danych przez Marcin Lorek Początkujący (260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 177 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2020 w SQL, bazy danych przez muzyk Użytkownik (940 p.)

92,973 zapytań

141,938 odpowiedzi

321,177 komentarzy

62,301 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...