• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Transmisja z mikrofonem odbiera dźwięk z CB radia

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
244 wizyt
pytanie zadane 16 grudnia 2017 w Offtop przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Hej,

mam znajomego, który ma problem ze swoim mikrofonem, który ma dość długi kabel USB do podłączenia do komputera. Z tego powodu mikrofon stał się również odbiornikiem sygnału pobliskiego CB-radia.

Czy jest jakiś sposób na zabezpieczenie się przed takim działaniem CB-radia?

Zastanawiałem się, czy nie istnieje jakis tani i prosty sposób na zakłócenie tego sygnału. Może postawienie jakiejś dużej anteny odbierającej lub jakiejś nadającej w pobliżu pokoju - mogłaby ona odebrać pierwsza sygnał, który by nie dochodził do kabla od mikrofonu? Albo zakłóciłaby sygnał z CB?

Ktoś miał taki problem? Nie bardzo się znam na antenach, falach radiowych itp. Więc na razie tylko się zastanawiam.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 16 grudnia 2017 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Nie jestem obeznany w temacie, ale chyba w takich przypadkach stosuje się ekrany z jakiegoś materiału lub filtry oczyszczające pasmo sygnału.
komentarz 17 grudnia 2017 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Szukam jakichś tanich rozwiązań, myślałem nad klatką farradaya zrobioną z kilku drucików lub odsłoniętych kabli RJ-45 :D

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 1,186 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2015 w Offtop przez gromula Stary wyjadacz (10,070 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 216 wizyt
pytanie zadane 29 września 2025 w Offtop przez Krzysiek_34 Mądrala (6,620 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,232 wizyt
pytanie zadane 6 września 2016 w Offtop przez zmiennoimienny Mądrala (5,540 p.)

93,715 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,261 komentarzy

63,258 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...