• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Którego języka programowania najbardziej nie lubisz? [ankieta]

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
1,189 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2015 w Offtop przez Anonim Mądrala (6,000 p.)
Jakiego języka programowania najbardziej nie lubisz?

Dlaczego?
Możliwe odpowiedzi:
C (1 głos, 2%)
C++ (7 głosów, 13%)
C# (3 głosów, 5%)
Basic (0 głosów)
PHP (7 głosów, 13%)
Python (4 głosów, 7%)
JavaScript (7 głosów, 13%)
HTML/CSS (3 głosów, 5%)
Ruby (0 głosów)
SQL (5 głosów, 9%)
Perl (0 głosów)
Pascal (4 głosów, 7%)
Assembler (5 głosów, 9%)
Java (7 głosów, 13%)
Logo (1 głos, 2%)
Fortran (1 głos, 2%)
HTML/CSS (0 głosów)

10 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 17 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (601,590 p.)
Brakuje kilku, typu Haskell, Erlang.

Z tej listy zdecydowanie Python… z powodu składni. To, co innych zachwyca, mnie nie zachwyca. Po prostu jakoś nie przekonuje mnie newralgiczna rola tabulatora (i to samo mam do zarzucenia Go).
komentarz 17 czerwca 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
A jak wyjaśnisz takie tablice var tablica = [[false, "napis"], [0, 1.2, NULL]]; Często coś takiego stosujesz?
komentarz 17 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (601,590 p.)
Normalna tablica tablic. Zdarza mi się takich stosować np. przy generowaniu mapek do gier.

Natomiast jeśli chodzi Ci o różnorodność typów - cóż, dynamiczne typowanie jest albo plusem, albo minusem. Plusem jest dla tych, którzy na tego typu językach się wychowali. Minusem dla tych, w których żyłach płynie C++ ;)
komentarz 19 czerwca 2015 przez niezalogowany
Python to mój drugi ulubiony język nie ze względu na prostotę ale ze względu na magię jaką można w nim zrobić w dość krótkim okresie czasu :)
komentarz 19 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (601,590 p.)
Pfff, w JS można zrobić jeszcze większą jeszcze szybciej ;)

Czasami magia jest tak wielka, że nikt nie wie na czym ona polega, nawet czarodziej. Pierwszy przykład z brzegu: https://github.com/Comandeer/gui/blob/master/src/js/keyboard.js#L272 → do dziś nie wiem co to robi (musiałem być niesamowicie nawalony cukrem i kofeiną :D), ale działa. Nigdy nie udało mi się odtworzyć tego kodu. No magia ;)
komentarz 19 czerwca 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
chary mary - czysty kod
+1 głos
odpowiedź 17 czerwca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
JavaScript - nie podoba mi się składnia i ogólna koncepcja tego języka.
komentarz 17 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (601,590 p.)
A spoglądałeś na ES6? Dość mocno miesza w składni ;)
komentarz 17 czerwca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Podoba mi się nowa deklaracja klasy, bardziej w stylu C++.
komentarz 17 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (601,590 p.)
Wiedziałem, że Ci się spodoba ;)

A mi właśnie nie. Zwłaszcza, że to jedynie cukier składniowy na prototypy. IMO klasy nie powinny się znaleźć w JS, ale niestety jestem w tym odosobniony.
komentarz 17 czerwca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Mnie np składnia JS odrzuca totalnie, po prostu  wydaje mi się, że patrzę na smietnik a nie kod, choć to pewnie tylko moje uprzedzenia. Próbowałem się go nauczyć, ale poległem :)
+1 głos
odpowiedź 17 czerwca 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)
C#, bo wymusza obiektowość, działa prawie tylko na Windowsach i nie zawsze programy działają na XP. Dodatkowo jest interpretowany, co go spowalnia i nie pozwala na analizę IDA'ą (IDĄ??) free.
komentarz 17 czerwca 2015 przez niezalogowany
Aż mnie trzęsie - ale 10 wdechów i tłumaczę (przepraszam, ale muszę, bo się z tego stereotyp zrobił). C# to język i bez najmniejszego problemu można go używać na każdej platformie. Problem (dość długo) był .NET będący stricte Windowsową biblioteką (do czasu!). Dziś jednak mamy Mono, oraz .NET Core, dzięki który problemy multi-platformowe zniknęły niemal całkowicie.

Co do reszty zarzutów się zgodzę - ale to już subiektywna kwestia czy uznajemy je za wady czy nie ;)
komentarz 17 czerwca 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)

Ale musisz się ze mną zgodzić, że z wieloma programami pisanymi na .NET Framework jest problem z uruchomieniem na XP. Pokazuje się magiczny komunikat, że nie jest to prawidłowa aplikacja Win32. smiley

komentarz 17 czerwca 2015 przez niezalogowany
Tak. Obecnie sytuacja tak wygląda, ALE (kocham to słowo) z kilku znaczących względów. Nowy .NET to kolejny krok w stronę UNIVERSAL APPS - piszesz jeden kod, który działa na telefonach, tabletach, komputerach i HoloLens - więc oczywistym jest, że wszystko szyte jest pod Win8.1 i nadchodzący 10, a wtóre Win XP stracił już wsparcie ^^.

Ale tak - powtórzę się, pisząc obecnymi narzędziami aplikację opartą o .NET można być pewnym, że na XP nie będzie hulać ;)
komentarz 17 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (601,590 p.)
A czy Mono wspiera wszystko z .NET? Bo jeśli mnie pamięć nie myli to był po prostu ubogi krewny oficjalnego, windowsowego .NET.
komentarz 17 czerwca 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)

Comandeer, masz całkowitą rację. ;)

Mono to jest tylko środek zastępczy, a nie rozwiązanie. Niestety M$ ma monopol na C#, reszta to tylko próby robienia dobrej miny do złej gry. Takie jest moje zdanie, niekoniecznie musi być słuszne.

komentarz 17 czerwca 2015 przez niezalogowany
Owszem - BYŁ ubogim krewnym - gdyż początkowy był to nieoficjalny port. Od końca ubiegłego roku (kiedy kod .NET stał się ogólnodostępny) związani są ścisłą współpracą, o czym wspominali na konferencjach BUILD.
komentarz 17 czerwca 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
Kto jest związany współpracą? :)
komentarz 17 czerwca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)

Ja programuję w C# na linux'a i działają.

Oczywiście przez mono i .net core 5 beta. (Piszę na .NET 4.5)

Ale programowanie okienkowe, konsolowe przepięknie działa na linux'e i nie narzekam. (Ubuntu)

Jeśli chodzi o wymuszenie "obiektowości" to nie musisz aż tak narzekać, gdyż można robić funkcje statyczne w klasach jak main.

np.

using System;
using System.Diagnostics;

namespace Miernik
{
	class MainClass
	{
		static void Work()
		{
			const int dl = 20000000;
			int[] tab = new int[dl];
			tab [0] = 1; tab [1] = 1;
			for (int x = 0; x < 50; x++) {
				for (int i = 3; i < dl; i++) {
					tab [i] = (tab [i - 2] + tab [i - 1]);
					if (tab [i] > 20000000) {
						tab [i] = 1;
						tab [i - 1] = 2;
					}
				}
			}
		}

		public static void Main ()
		{
			Console.WriteLine ("Proszę czekać, trwa wykonowanie operacji...");
			Stopwatch taim = new Stopwatch ();
			taim.Start ();
			Work ();
			taim.Stop ();
			Console.Clear ();
			double wynik = taim.ElapsedMilliseconds / 1000.0;
			Console.WriteLine ("Czas trwania operacji w ms: "+taim.ElapsedMilliseconds+"ms");
			Console.WriteLine ("Czas trwania operacji w s: "+wynik+"s");
			Console.ReadKey ();
		}
	}
}

 

komentarz 17 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (601,590 p.)
Jeśli mówisz, że na  Linuchu działa to trzeba będzie się temu przyjrzeć. Bo na Javę mam uczulenie :D
0 głosów
odpowiedź 17 czerwca 2015 przez niezalogowany
Hah :D Zwykle się pytają "Jaki jest twój ulubiony język?", a ty tutaj na odwrót ;D

Kurde, strasznie trudne pytanie, musiałem nad nim chwilkę pomyśleć, żeby zaznaczyć odpowiedź. Po paru chwilach namyśleń, wybieram Jave O_o Czemu? Bo wszystko jest w niej strasznie uproszczone, a programy napisane w niej są o wiele wolniejsze niż w np. C++. Coś tam próbowałem w Javie sklecić, w sensie że patrzyłem na różne filmiki, tutoriale, tak tylko z ciekawości, ale jednak zostaję przy C++ (niedawno zacząłem się uczyć Python'a i już lubię tego Wężyka :3).

Pewnie wiele osób się ze mną nie zgodzi, a inne się zgodzą, ale tu chodzi o upodobanie, o gustach się nie rozmawia, a ty właśnie założyłeś taki temat ;D

Przy okazji powiem jakie języki lubię ;) No więc: C++, Python, CSS, HTML. Nie wymieniłem wszystkich, bo są trochę nieistotne, jak chcecie zobaczyć to wejdźcie na mój profil ;)
komentarz 17 czerwca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Python też wolny. Chyba że Cython.
komentarz 17 czerwca 2015 przez niezalogowany
A no właśnie, ktoś (nie powiem kto, bo to jednak wiadomość prywatna ;)) napisał mi, żebym lepiej się nie zajmował Python'em, bo jest wolny :| A gdzie indziej zobaczyłem, że dzięki oszczędności kodu jest mniejszy i szybszy, ale i tak przy nim też zostanę, jest bardzo fajny i ma czystą składnię :3 To już zależy od gustu ;) A ty co preferujesz?
komentarz 17 czerwca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Głównie C/C++.
komentarz 17 czerwca 2015 przez niezalogowany
No to ja właśnie C++ ;)
komentarz 18 czerwca 2015 przez ReksetoDev Gaduła (4,530 p.)
Java nie jest wolniejsza zalezy w jakim sensie ale np jak bedziesz sie bawil w sockety na wielu jezykach wyjdzie to podpobnie :) java ma swoje plusy jest prosta ;) ładnie podzielony kod system obiektów jest piekny rzutowanie i love it no i Watki wszystko to wystarczy zrozumiem a podalem zaledwie kilka i juz umiesz wszystko chyba ze masz pusta głowe bez wyobrazni :D
komentarz 19 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (601,590 p.)
Java byłaby bardzo fajnym językiem gdyby nie wytworzono wokół niego tego całego zbędnego teoretycznego bełkotu, który doprowadza często do absurdalnych sytuacji: https://github.com/EnterpriseQualityCoding/FizzBuzzEnterpriseEdition

Niestety to samo obecnie próbuje się robić z PHP i JS (patrz: Angular.js).
0 głosów
odpowiedź 17 czerwca 2015 przez SebastianGomularz Dyskutant (9,370 p.)
JA NIE LUBIE SQL .PS Masz w ankiecie dwa razy HTML/CSS
komentarz 17 czerwca 2015 przez niezalogowany
Hah :D No ja tego nie zauważyłem. Może podwójnie ich nie lubi ;)
komentarz 17 czerwca 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Nie rozdziela złość na 10 partycji.
komentarz 19 czerwca 2015 przez Anonim Mądrala (6,000 p.)
Przepraszam, niestety nie da się edytować ankiety.

HTML/CSS to są jedne z moich ulubionych języków :)
komentarz 19 czerwca 2015 przez niezalogowany
Ha! :D Ale się złożyło! Też je nawet lubię, są strasznie proste ;) Ale lubuję w C++ :3
0 głosów
odpowiedź 17 czerwca 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Ktoś nie lubi Html/Css, pewnie o clear: both; zapomniał, albo div'a nie domknął.

komentarz 18 czerwca 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
A po co Ci clear: both;, pomijając naprawdę skrajne sytuacje?
komentarz 18 czerwca 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

No floating elements allowed on either the left or the right side.

Czy ja wiem, raczej nie jest to skrajna sytaucja. Często używam float'u. :) 

komentarz 19 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (601,590 p.)

Praktycznie zawsze zamiast clear stosuję overflow: hidden na rodzicu

komentarz 19 czerwca 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
A overflow: hidden; nie ukrywa przypadkiem tego pasku przesuwania?

Tak btw. on ma dziwne zastosowania:

https://youtu.be/RMdLs0Hpm3k?t=4354.
komentarz 19 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (601,590 p.)

Ukrywa jeśli element ma wymiary; jeśli nie ma jest jedynie zmieniany kontekst wyświetlania elementu, dzięki czemu dzieci z float rozciągają rodzica.

komentarz 20 czerwca 2015 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Zerknąłem na ten filmik i stwierdziłem, że goście tak średnio czają bazę.
0 głosów
odpowiedź 17 czerwca 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Chciałbym zauważyć, że HTML/CSS jest 10 razy.
komentarz 19 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (601,590 p.)
Dość hermetyczny kawał ;)
komentarz 19 czerwca 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Przynajmniej wiadomo, że nie 1 :D
0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez niezalogowany
Ciężko powiedzieć ja ucze się jednej max dwóch technologii (C++/Python) -> (java i asm na deser:) i równolegle webowe, aczkolwiek js nie wygląda za ciekawie dla mnie a miałęm z nim styczność kilka-kilkanaście razy na poziomie dość podstawowym i powiem szczerze że mi sie nie podoba ale nie można go nie lubić ponieważ jest jedyny w swoim rodzaju i przy pisaniu aplikacji webowych i nie tylko nie obejdzie się bez niego.
0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)
Ja najbardziej nie lubię Javy. Od początku narzuca znajomość obiektowego programowania.

PS.: Szkoda, że można wybrać tylko jeden język.
komentarz 19 czerwca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Możesz robić funkcje,klasy statyczne.

I wystarczy po prostu wpisać takie coś "klasa.funkcja_któraJestStatyczna"
0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2015 przez kotfuterkowy Dyskutant (9,220 p.)
Asemblera nigdy nie zdążyłem polubić, i chyba mi tak już zostanie.

Podobne pytania

+2 głosów
6 odpowiedzi 576 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2015 w Offtop przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)
0 głosów
7 odpowiedzi 985 wizyt
+2 głosów
3 odpowiedzi 1,482 wizyt

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...