• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ankieta: Który język programowania lubicie najbardziej [ankieta]

Object Storage Arubacloud
0 głosów
963 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2015 w Offtop przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)
przywrócone 1 czerwca 2015 przez Mieszko I
Jaki język programowania lubicie najbardziej?
Możliwe odpowiedzi:
C++ (39 głosów, 60%)
C# (4 głosów, 6%)
php (7 głosów, 11%)
JavaScript (5 głosów, 8%)
Java (3 głosów, 5%)
Inne Języki (7 głosów, 11%)

7 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 31 maja 2015 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
wybrane 26 czerwca 2015 przez Mieszko I
 
Najlepsza

Dlaczego tak bardzo lubię JS?

  • Niesamowicie rozbudowane community
  • Uniwersalność języka - fronted, backend, mobile, desktop, embedded language…
  • Elastyczność składni
  • Obiektowo-funkcyjny charakter
  • Rozbudowany ekosystem (nawet jest gra dla programistów: wymyślamy po angielsku rzeczownik, doklejamy do niego ".js" i wrzucamy w Google - jak istnieje taki framework, pijemy ;))
  • Niesamowity rozwój w ostatnich latach (przejście od języka interpretowanego do de facto kompilowanego przez JIT-owe silniki i przez AOT w asm.js)
  • Izomorficzne aplikacje internetowe - FTW!
komentarz 2 czerwca 2015 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
zachęciłeś mnie w ten sposób do spróbowania :D żeby się zabrać za to !

Pozdro i dziękuje, generalnie jestem w trakcie obiektowego C++, ale rozwijać się można :D na 2 sposoby !
+3 głosów
odpowiedź 31 maja 2015 przez Piotr Królak Obywatel (1,950 p.)
Nie żebym znał zawrotnie wiele języków ale w ten weekend trochę posiedziałem nad pythonem żeby porównać składnię z c++ i musze przyznać że ten język jest świetny! Zabujczo prosta i intuicyjna składnia pozwala na naprawde dużo, z tego co zdążyłem się rozeznać biblioteki i zastosowanie jest sporo uboższe niż niż c++ ale do stworzenia, nie wiem jak to nazwać, silnika? apki typu wolfram alpha jest wręcz genialny(myślałem o zrealizowaniu takiego projektu w wakacje, macieże całeczki itp).

Chyba się zakochałem! Swoją drogą jeżeli ktoś coś wie o użyteczności tego języka to chętnie się czegoś dowiem więc piszcie pod tym komentarzem :)
komentarz 31 maja 2015 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Python, obok Javy i Go, to główny język używany w Google, więc coś jest na rzeczy ;) dodatkowo wiele bebechów Ubuntu stoi na nim.

Osobiście nigdy węża nie lubiłem - jego składnia mnie… wkurza :D
komentarz 31 maja 2015 przez Piotr Królak Obywatel (1,950 p.)
Wkurza Cie jego skłądnia czy jej brak? To tak jak by usiąść przy komputerze i zacząć przepisywać notatki z zeszytu do notatnika w pc ;)
komentarz 31 maja 2015 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Wkurza mnie oparcie jej o whitespace ;) Wkurza mnie to chyba we wszystkich językach - jak coś wymusza jeden jedyny poprawny styl pisania kodu, to zamiast skupiać się na kodzeniu, skupiam się na odpowiednim formatowaniu nawiasów (i to jedyna rzecz, która przeszkadza mi w Go).

Dzisiaj pewnie by mi to mniej przeszkadzało (przygoda ze Stylusem swoje zrobiła), ale dalej jest to ten element mnie odpychający.
komentarz 31 maja 2015 przez niezalogowany
O tak, właśnie, muszę się nauczyć Pythona :D Albo właśnie tylko zobaczyć jak wygląda ;)
+2 głosów
odpowiedź 31 maja 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)
edycja 31 maja 2015 przez hit02
Nie ma tutaj C, a jest C++ i C#. Czemu?

Lubię C, bo jest podobny do C++, którego uczyłem się jako pierwszego, a jednocześnie jest bardziej niskopoziomowy, dzięki temu można w nim robić bardziej hakerskie rzeczy.
komentarz 31 maja 2015 przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)
Przez przypadek zapomniałem dodać.
komentarz 31 maja 2015 przez niezalogowany
No to zaznacz C++, załóżmy że chodzi ci o C ;)
komentarz 2 czerwca 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)

hit02, co jest w C takiego "niskopoziomowego", czego nie możesz zrobić w C++? :)

komentarz 2 czerwca 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)

Na przykład tzw. name mangling, czyli dekorowanie nazw. C++ dodaje je, aby możliwe było przeciążanie funkcji, natomiast analizując binarki trochę to irytuje. Są sposoby, aby to ominąć, ale średnio mi się chce.

Jeśli analizujesz kod asemblera, to w  C++ cin i cout są jakoś dziwnie stworzone, natomiast w C masz poprostu wywołania scanf() / printf() / innych funkcji. Jeszcze nie jestem jakiś zaawansowany i trochę ciężko mi się połapać w disasemblingu C++.

Dekompilatory nie tłumaczą kodu do C++, tylko do C.

W C nie ma magii z operatorem new. Wszystko jest jawne. (Wiem, co on robi, ale i tak uważam, że to magia.)

Brak przeciążonych operatorów. Tak, dodają one czytelności, ale odejmują zrozumienia.

PS Wiem, że kod C w większości jest przenośny do C++, ale pisząc w C dziwne było by używanie kompilatora C++. smiley

komentarz 2 czerwca 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)
Dekorowanie nazw funkcji można ominąć bardzo prosto, deklarując je jako extern "C". :) I nikt nie każe używać strumieni z iostream ani nie zabroni Ci używania cstdio w C++. :)

To, co piszesz, rzeczywiście jest zasadne, jednak nie w kontekście "C jest bardziej niskopoziomowy", bo to nie do końca prawda. ;) W C++ dodano pewne mechanizmy, przez które kompilator musi uciekać się do "sztuczek", takich jak właśnie dekorowanie nazw funkcji, ale - moim skromnym zdaniem - to nie odejmuje językowi C++ niskopoziomowości, a jedynie dodaje wyższą warstwę abstrakcji, wcale nie (a jeśli już, to niewiele) "kastrując" go z 'niskopoziomowości' C. :)

PS Ciekawy blog prowadzisz. ;)
komentarz 2 czerwca 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)
Rzeczywiście, między tymi językami nie ma wielkich różnic, ale jednak wygodniej używa mi się C.

PS Dzięki.
+1 głos
odpowiedź 2 czerwca 2015 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
U mnie brylują dwa języki, a mianowicie Python i Ruby. Dlaczego? Powód jest bardzo prosty. Te języki są bardzo proste i w pewnym momencie intuicyjne.

Swoją komercyjną przygodę zaczynałem od Pythona gdzie się go w sumie nauczyłem oraz ogólnie nauczyłem się programowania, bo to co wcześniej uważałem, że jestem już w tych klockach całkiem dobry szybko straciło sens. Python to też jeden z najbardziej uniwersalnych języków, odpalisz go praktycznie wszędzie. Możesz w nim szybko pisać programy na wszystkie systemy. Linux, Mac, Windows, Android, iOS bez znaczenia, biblioteki są do wszystkiego. A jak czegoś nie ma to zawsze sobie możesz napisać odpowiednią bibliotekę w C/C++.

Ruby polubiłem zdecydowanie za ogólnie community, które jest mega przyjazne, za prostotę samego języka, nie raz można odnieść wrażenie, że pisze się po prostu jakiś tekst, a nie programuje oraz został w tym języku napisany jeden z najlepszych frameworków czyli Ruby on Rails. Ruby ma też to do siebie, że ma naciska aby wszystko było piękne i eleganckie dlatego też większość rzeczy napisanych w tym języku po prostu takie jest, wszystko jest tak proste jak to tylko możliwe, ale też nic na siłę (metodologia KISS). Jest duże nastawienie na tzw. DRY, czyli aby nie powtarzać kodu gdy nie trzeba, wiadomo nie zawsze się da oraz wszystko tworzone według pewnej konwencji, więc gdy opanujemy pewny sposób wytwarzania kodu nie musimy martwić się o tym, że więcej czasu spędzimy na odpowiednim konfiguracji projektu niż na jego pisaniu.

Jestem człowiekiem, który ceni sobie przede wszystkim prostotę w wytwarzaniu oprogramowania dlatego tak bardzo lubię te dwa języki. Aczkolwiek aby je w pełni poznać i poznać ich potencjał oraz moc to trzeba im poświęcić na prawdę masę czasu, ale jak ja to mówię, punkt wejścia jest bardzo niski i bezbolesny, czego niekoniecznie mogę powiedzieć o takim C czy C++ czy tym bardziej Javie, ale to już tylko moje totalnie subiektywne zdanie ;)
komentarz 10 października 2015 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
edycja 10 października 2015 przez Strategiusz
Ruby byłby dla mnie lepszy od Pythona, gdyby miał znaczące wcięcia i można było wywalić z niego słowo "end". Nie rozumiem tych co mają problem z wcięciami. Ja miałem może z raz error przez złe wcięcie, z 10 błędów przez zapomnienie dwukropka, za to milion błędów przez to, że zapominałem kończącego nawiasu czy średnika w Javie, C#, C++ albo "end" w Ruby, albo że się pogubiłem w nich i napisałem ich za dużo. Żeby się w nich nie pogubić trzeba i tak robić wcięcia.
komentarz 10 października 2015 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
Z biegiem czasu gdy już dłużej programujesz w Ruby to "end" dodajesz z automatu nawet nie myślisz o tym, a gdy go zabraknie to rzuca się tak w oczy, że może oślepić, ale to po dłuższym obcowaniu z tym językiem ;)
0 głosów
odpowiedź 31 maja 2015 przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)
Jeśli chcecie, możecie podać powody, dla których lubicie dany język programowania.
komentarz 31 maja 2015 przez niezalogowany
Jeny, ty chyba w każdym swoim pytaniu dajesz odpowiedź typu "Jeśli chcecie" :D Napisz to od razu w opisie pytania. Albo nie! Bo za odpowiedź się dostaje punkty ;)
komentarz 31 maja 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Za samo pytanie też ^^
komentarz 31 maja 2015 przez niezalogowany
No właśnie! Podwójna możliwość zdobycia punktów! Chyba mu jeszcze dam łapkę w górę. A nie, już dałem :P
0 głosów
odpowiedź 31 maja 2015 przez niezalogowany
Moim ulubionym językiem programowania (a nie jedynym i nie pierwszym) jest oczywiście C++. Jest przepełniony możliwościami, ma wielką władzę nad kompilatorem, a przez to nad komputerem ;) Kto uwielbia język C++ daje łapkę w górę :D
0 głosów
odpowiedź 2 czerwca 2015 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
Python, bo został stworzony by ułatwić pisanie programów i naprawdę ułatwia.

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 651 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2015 w Offtop przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)
+11 głosów
13 odpowiedzi 1,595 wizyt
+3 głosów
10 odpowiedzi 1,152 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2015 w Offtop przez Anonim Mądrala (6,000 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...