• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena strony/Pomoc z responywnością --- Jestem początkujący [ankieta]

Object Storage Arubacloud
+1 głos
271 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2017 w HTML i CSS przez Krzymado Początkujący (370 p.)

Witam,

Pisania w html i css uczę się od tygodnia a to jest mój pierwszy post na tej stronie <!--jak co robię źle to nie hejtować-->.

Dopiero zaczynam i napotkałem pewne problemy podczas tworzenia strony http://www.krzymado.interiowo.pl 

https://codepen.io/Krzymado/pen/LOqgxx <!--nie wiem jak w CodePen zapisać zdjęcia więc tam kod jest bez, przepraszam-->

chciałby aby w miarę możliwości pomógł mi ktoś z:

1 Ogólną oceną jakości strony, wytknięcie błędów.

2 Jak sprawić aby storna była ładna na urządzeniach mobilnych i innych komputerach.

3 Odpowiedzieć czemu w divie id="header" w CSS nie mogę użyć zamiast wysokości po prostu: 

#header {
    overflow: hidden;
    padding-bottom: 20000px;
    margin-bottom: -20000px;
}

Tak jak to robię z dalszymi częściami strony.

4. Jak zrobić by w postach zdjęcia i tekst zajmowały zawsze 100% szerokości diva. <!--wiem że zdjęcia się wolno ładują i powinny być dodane mniejsze-->

Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas.smiley

 

Możliwe odpowiedzi:
Dobra strona jak na tydzień nauki (7 głosów, 100%)
Słaba strona jak na tydzień nauki (0 głosów)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 3 grudnia 2017 przez Mikołaj Kawczynski Dyskutant (9,160 p.)

1.

Jak na tydzień nauki dobra strona ale skupie się na błędach.

  • Sam design strony do poprawki (nie jakiejś drastycznej).
  • Crossbrowser zobacz ponieważ już na desktopie są błędy
  • Nie masz hoverów na elementach interaktwnych.
  • Banery pobierz/pierwszy raz za bardzo agresywne i user-select na nich nie wiem czemu zablokowany.

Warstwa kodu:

  • Nie stosuje się polskiego nazewnictwa obiektów lepiej nabierać nawyków od początku :)
  • stosuj znaczniki html5
  • Do odstępów stosuje się margin/padding.
  • podst1 post2 idp.. czegoś takiego też się nie stosuje tylko operuje na tablicach.
  • Ogólnie całe te posty proszą się o table-row albo flexboxa.

Strona jak na tydzień nauki spoko,

2. Media querry/ definowanie wartości procentowych a nie w pikselach

4. width: 100%;

komentarz 3 grudnia 2017 przez Krzymado Początkujący (370 p.)
Bardzo dziękuję za porady, nie wszystko dokładnie rozumiem z tego co napisałeś ale sobie wygoogluje. W razie czego będę pisał.
0 głosów
odpowiedź 3 grudnia 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Jak na tydzień nauki to spoko. Nie będę tutaj wypisywał wielu rzeczy, które można by pozmieniać bo do wielu za chwilę sam dojdziesz z dalszą nauką. Rzucę Ci tylko parę haseł jakie myślę, że warto żebyś wyszukał w google:

  1. poczytaj o różnych jednostkach px/em/rem/vh/vw kiedy które i dlaczego.
  2. poczytaj o siatkach grid i flexbox. Do flex polecam artykuły na: http://devblog.eu/2017/05/flexbox-czesc-czwarta/ (ten i wcześniejsze 3 części).
  3. poczytaj o klasach w CSS i wyguglaj sobie "stylowanie po id" żeby poczytać, dlaczego to zły pomysł (jak również po tagach html)
  4. po co robisz te padding i margin po 20000px? usuń to i napisz co chcesz osiągnąć, bo na pewno źle podchodzisz do problemu.
  5. nie ustawiaj właściwości typu width w tagach html - mówię tu np. o img. Nadaj np. obrazkowi klasę i ją styluj.
  6. Staraj się od początku wyrabiać sobie nawyki sensownych nazw dla ID, zmiennych itp. Na przykład "pier1", założę się, że za pół roku nie będziesz wiedział do czego się to odnosi :) I taka sugestia, zacznij powoli robić nazwy id, klas, zmiennych po angielsku. Lepiej czasem zrobić stronkę 2x dłużej, ale nauczyć się przy okazji paru innych rzeczy :)
  7. poczytaj sobie coś pomału o tagach html5, o tzw. semantyce. Ale to na spokojnie, nikt nie wymaga abyś pierwszą stronkę od razu stawiał na header, nav, footer, section itp. Warto jednak wyrabiać sobie nawyki. Wiem po sobie, że czasem w pośpiechu człowiek robi te "div" i potem nie zawsze chce się już wracać i poprawiać :)
  8. skrypty generalnie powinny wylecieć na koniec. Nie wiem za bardzo po co Ci np. Gemius (a tak na marginesie to jest jakaś darmowa jego wersja? bo ja korzystam ale tylko z płatnej i nawet nie szukałem wersji free). Chyba, że są one generowane jakoś automatycznie, nie wiem jak wygląda tworzenie stron na interiowo (możesz modyfikować index.html?). Polecam popatrzeć za lepszymi darmowymi hostingami, a jeśli myślisz na poważnie o webdewie to możesz wykupić sobie jakiś tani (np. na linuxpl mają za 50zł rocznie prosty serwerek, z domeną za 1 rok chyba za złotówkę jeśli dobrze pamiętam). Masz wtedy też możliwość wejścia na serwer np. przez Putty i nieco pobawienia się - to też pewna forma nauki i poznania bardziej "rzeczywistego" środowiska produkcyjnego.

A tak w kwestii samego HTML to polecam zrobić na stronie:

  1. 1-2 tabelki (pobaw się ich ustawieniami itp.)
  2. menu możesz zamienić na elementy ul-li i poćwiczyć listy html
  3. zrób jakiś prosty formularz. na razie nie przejmuj się jego wysyłaniem itp. Pobaw się polami input, textarea, przyciskami itp. postyluj je w CSS...

To na początek :) Jeśli to Twoje początki z programowaniem to na razie JavaScript i back-end (np. PHP) zostawiłbym nieco z boku. 

A co do stron responsywnych na urządzenia mobilne to google i dwa hasła: @media in rwd oraz flexbox. Obejrzyj parę tutoriali video, poczytaj blogi itp. i szybko załapiesz co i jak :)

Plusik za dobre początki i powodzenia !

komentarz 3 grudnia 2017 przez Krzymado Początkujący (370 p.)
Z tym po 20000 chodzi o to aby divy zajmowały tyle co największy z nich. I w postach to działało. Pewnie jest na to jakiś prostrzy sposób.
komentarz 3 grudnia 2017 przez Krzymado Początkujący (370 p.)

Dziękuję za poświęcony czassmiley

komentarz 3 grudnia 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Niezbyt szczerze mówiąc rozumiem problem z tym div, ale nie ważne. Zostaw to. Poguglaj sobie i twórz kolejne projekty, a z czasem sam pewnie znajdziesz lepsze rozwiązanie Twojego problemu :)
komentarz 3 grudnia 2017 przez Krzymado Początkujący (370 p.)
Txh

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 747 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 1,192 wizyt
pytanie zadane 27 marca 2018 w C i C++ przez Vector_jab Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 582 wizyt
pytanie zadane 13 marca 2018 w C i C++ przez Adam Zajler Nowicjusz (120 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...