• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jestem początkujący i chciałbym się zapytać o parę rad na początek :)

Object Storage Arubacloud
+1 głos
732 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez czakub Nowicjusz (130 p.)
Dzień dobry, mam lat 16 i zacząłem moją przygodę z programowaniem, pierwszym językiem , którego zacząłem się uczyć jest C++. Chciałbym się dopytać o dobre rady na początek. Przede wszystkim chciałbym się zapytać, jak zacząć naukę (ja zacząłem po przez filmy Pana Mirosława Zelenta na yt), co robić, czego unikać, co można napisać, żeby poćwiczyć moje umiejętności, z czego się uczyć, jak rozwijać swoje umiejętności. Dziękuje z góry za odpowiedzi i poświęcony czas dla mnie. Życzę miłego dnia. ~~czakub

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 15 sierpnia 2019 przez AdamSiekierski Dyskutant (8,340 p.)
Może to zabrzmieć nieco źle, na tym forum, ale nie polecam generalnie korzystać z tutoriali Pana Zelenta :). C++ jest ok, ale gdy przejdzie do HTML'a,  CSS'a czy JS'a to podane informacje są nieco przestarzałe. Generalnie nie zaczynałbym również od C++'a - może Python? C++ jednak już nie jest wykorzystywany na tak szeroką skalę, aby uczyć się go na początek. A Python posiada wszystko co nowoczesny język ma - Package Manager, proste w użyciu moduły, korzystanie głownie z CLI itp. Więc zmieniłbym język :). Unikaj książek i starych informacji - a jeżeli o czymś są tylko książki, a ostatni wpis o tym jakiejś witrynie jest z 2012 roku - nie polecam się tego uczyć na razie :). Jeżeli nie lubisz błądzić po internecie - inwestuj w kursy na np. Udemy czy strefakursow.pl. Możesz też szukać jakiś blogów czy interesujących cię wpisów na Medium. Generalnie najlepszym sposobem nauki jest wymyślenie sobie jakiegoś projektu, a potem nauka wszystkiego co ci do tego projektu potrzebne ;). Jak się wprawisz to możesz uczyć się również z dokumentacji jakiejś libki, frameworka, czy języka.
komentarz 16 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Dlatego powstał Qt.
komentarz 16 sierpnia 2019 przez Zayebisty Gaduła (3,200 p.)
ale co za sens uczyc sie C++ tylko dla qt skoro sa latwiejsze drogi to tak jakby uczyc sie C# dla xamarina.. niby da sie ale po co skoro mozna latwiej... C++ stosuje sie tam gdzie wydajnosc jest priorytetem jakies wydajne programy naukowe albo silniki gier jesli nie chcesz tego robic to nie brnij w C++.. chyba ze nie masz konkretnego celu wtedy C++ jak najbardziej
komentarz 16 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

Wydaje mi się, że aplikacje, chciałbym stworzyć jakieś przydatne narzędzie, które ułatwią ludziom prace na komputerach czy urządzeniach mobilnych.

Qt umożliwia pisanie aplikacji na wszystko, i to dosłownie. Sam framework, nie musi pisać w C++. Skoro aplikację mają coś ułatwiać, to mają być wydajne, fajnie jakby kod był deterministyczny, oprócz C/C++ najbardziej deterministyczny kod daje assembler. 

1
komentarz 17 sierpnia 2019 przez AdamSiekierski Dyskutant (8,340 p.)

@czakub, W przypadku pisania aplikacji, na każdą platformę masz inny język. Na Apple'a masz Swifta lub Objective-C. Na Windowsa - C#. Na Androida - Java. Zaleta jest taka że jak nauczysz się jednego z nich to przejście na inne jest bajecznie proste. Ja zaczynałem przygodę z aplikacjami od C#'a. Bo i możesz w nim pisać gry (Unity) i aplikacje na Windowsa (Windows Forms, WPF, UWP). Potem jak załapiesz o co biega to możesz się nauczyć C++'a (razem z Qt) bo na początek najlepszy nie jest. To tak jakbyś od razu zaczynał się uczyć pływania kajakiem, na kajaku wyczynowym.

komentarz 17 sierpnia 2019 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
1) Na Androida oficjalnie promowany przez Google'a jest Kotlin, już nie Java.

2) I tak można pisać np. w ionic lub bardziej natywnie NativeScript/React Native
–2 głosów
odpowiedź 15 sierpnia 2019 przez Wraith Gaduła (4,370 p.)
Witaj przyszły programisto. Moja rada na początek, wymyśł program który chciałbys napisać. To może być aplikacja na kompa okienkowa albo strona internetowa, albo server cokolwiek. Ale musisz miec projekt zeby wiedziec o co pytac i do czego dazyc. Uczenie z ksiazki nic nie da bo znudzi, i nie ma celu wiec jest bez wiekszego sensu
komentarz 15 sierpnia 2019 przez czakub Nowicjusz (130 p.)
Przepraszam, że się zapytam, ale co ma Pan na myśli mówiąc o „projekcie”, przepraszam, zacząłem pare dni temu i nie znam się za bardzo na określeniach.
1
komentarz 15 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Nie ma sensu zaczynać od tak wysokiej poprzeczki. Zacznij od znanego, idąc w nieznane.
komentarz 15 sierpnia 2019 przez Wraith Gaduła (4,370 p.)

@czakub, No mam na mysli zrob program dla Biblioteki. Spis ksiazek, wypozyczenie, dodawanie ksiiazek usuwanie. Jak masz cel to wiesz o co pytac i co robic

komentarz 15 sierpnia 2019 przez Rafajah Bywalec (2,090 p.)

@czakub, 

projekt - program, system, gra, cokolwiek nad czym pracujesz :) Określenie to nie jest stricte związane z programowanie. Projektem są też np jakieś określone, zgrupowane cele handlowe. Nowy biznes, który ktoś sobie założył też pewnie realizuje pewien projekt.

 

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 295 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2017 w Offtop przez Seqak Początkujący (420 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 1,174 wizyt
pytanie zadane 27 marca 2018 w C i C++ przez Vector_jab Nowicjusz (170 p.)

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,553 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...