• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java Swin komponent JList

Object Storage Arubacloud
0 głosów
417 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2017 w Java przez Frendom Pasjonat (18,900 p.)

Czolem, mam maly problem z komponentem JList. Otoz mam stworzona ArrayList dogList do ktorej trafiaja wartosci pobrane z jTextField. Nastepnie chcialbym wyswietli je w jListDog. I tutaj wlasnie pojawia sie problem, bo nie moge jakos jednego z drugim powiazac.

  ArrayList<Dog> dogList = new ArrayList<Dog>();

 private void jButton1ActionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {                                         
      
        if (jComboBox1.getSelectedIndex() == 0) {
            dogList.add(new Dog(jTextFieldName.getText()));
            jListDog.setModel((ListModel<String>) dogList);

        }

W klasie Dog jest tylko jedno pole String name. Ma ktos jakas rade w jaki sposob po dodanie do ArrayList od razu wyswietlilo mi sie to w jList?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 listopada 2017 przez Mateusz51 Nałogowiec (28,180 p.)
JList przyjmuje w setModel ListModel a nie List albo ArrayList. Zwykłe rzutowanie nie pomoże bo tylko wywali Ci wyjątek.

Musisz utworzyć np DefaultListModel i w pętli dodać wszystkie Elementy z dogListy
0 głosów
odpowiedź 30 listopada 2017 przez Wiciorny Ekspert (270,890 p.)
(ListModel<String>) dogList             ArrayList<Dog> dogList    

Nie może być sytuacja w której chcesz liste zwracająca Object: Dog- kastować na String, ew. Możesz ListModel<Dog> powołać i dla klasy Dog, ustawić metode "To String" object.

//overriding the toString() method  
public String toString(){ 
  return  [obiekt] na string u ciebie np. 
 }  

 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 139 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2016 w Java przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 399 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 531 wizyt
pytanie zadane 27 maja 2019 w Java przez manager96 Bywalec (2,050 p.)

92,631 zapytań

141,498 odpowiedzi

319,869 komentarzy

62,011 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...