• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Moja przyszłość w IT

Object Storage Arubacloud
0 głosów
719 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Whitesan Nowicjusz (120 p.)
Cześć jestem Piotrek.
-Swoją przyszłość chcę powiązać z informatyką.
-W tym roku zdaję maturę  i mam kilka pytań.
-Na chwilę obecną potrafię tylko tyle ile potrzeba do matury
 z informatyki (podstawy c++, acces, excel).
-Potrafię zmotywować się do somodzielnej pracy
-Spodobało mi się pisanie programów
-Jestem zmieszany patrząc na ilość możliwych dróg rozwoju w IT

1.Jaką szkołe  wybrał byś jeśli był byś na moim miejscu miasto: Warszawa,Łódź (studia dzienne)

2.Którą opcję  wybrał byś mając 20000 zł oszczędności, rodziców którzy będą mnie jakoś wspierać finansowo w czasie studiów:
    ( Czerwiec-wrzesień 2018 )
 a) Zgromadzenie jak największej ilości oszczędności, poświęcając cenny czas na naukę np: Jęcyka ang., c++
 b) Znalezienie jakiejś lekkiej pracy , reszte czasu poświęcając na naukę
 c) Poświęcenie całego czasu na naukę

3.Czego warto się nauczyć przed studiami, jaki kurs online warto zrobić np na (udemy)

4.Jaką drogą byś poszedł na moim miejscu ( front-end, back-end , tworzenie gier), liczą się zarobki,łątwe znalezienie pracy.

Wiem, że te odpowiedzi można znaleźć  w internecie, ale chciał bym abyś odpowiedział na te pytanie.
Te pytania mogą być dla ciebie śmieszne , ale mi zaprzątają głowe.
Wiem jak cenny jest twój czas, ale musiałem spróbować.

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 listopada 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

1.Jaką szkołe  wybrał byś jeśli był byś na moim miejscu miasto: Warszawa,Łódź (studia dzienne)

A chcesz do tej szkoły w ogóle iść? Jeśli nie to nie ma sensu zmuszać się na siłę. Jeśli chcesz to może tam gdzie masz bliżej domu, przyjaciół? Szkoła to tylko szkoła, wsparcie Twojej edukacji. I tak większości będziesz musiał się nauczyć samemu, pytanie czy z małą pomocą lepszego czy gorszego wykładowcy.

2.Którą opcję  wybrał byś mając 20000 zł oszczędności, rodziców którzy będą mnie jakoś wspierać finansowo w czasie studiów:

Jest listopad, mówisz o okresie czerwca, to jest jakieś 7-8 miesięcy. A więc zaczynaj naukę języka którego chcesz teraz, ucz się na poważnie i licz na to, że zdążysz wbić się na odpowiedni poziom, aby od razu znaleźć w tym pracę. Jeśli nie to pytanie na ile potrzebujesz pieniędzy: jeśli potrzebujesz to jakakolwiek praca i razem z nią dalsza nauka, jeśli nie to możesz nawet i całymi dniami się uczyć, byleby się nie zamęczyć. Ale jeśli faktycznie masz te kilka miesięcy, to wziąłbym się do nauki tego co Cię interesuje i liczył, że uda się dostać na jakiegoś juniora, albo chociaż na jakiś staż.

3.Czego warto się nauczyć przed studiami, jaki kurs online warto zrobić np na (udemy)

Zasadniczo na studia idziesz żeby się uczyć, więc nie wiem. Choć sam na studiach nie byłem, ale bardziej myślałbym o tym, czego się uczyć, aby znaleźć pracę, a nie żeby umieć coś tam co jest potrzebne na uczelni, a dalej nigdzie się nie przyda. Czy zrobisz kurs czy nauczysz się tego samemu to bez znaczenia, nikt nie będzie o to pytał, tylko po prostu będzie patrzył czy to umiesz.

4.Jaką drogą byś poszedł na moim miejscu ( front-end, back-end , tworzenie gier), liczą się zarobki,łątwe znalezienie pracy.

Tą drogą, którą chcesz. W to co Cię interesuje, to co Ci się podoba, pasjonuje. Jeśli ja powiem, że poszedł bym w backend, to nic Ci to nie da, bo musisz sam to lubić. Jak dla mnie programowanie to w dużej części pasja. Robiąc to na odwal, zmuszając się do nauki, ucząc się tego tylko po to, że są niby dobre pieniądze niczego nie uzyskasz.

0 głosów
odpowiedź 26 listopada 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
Nikt Ci nie ułoży życia, a poza tym nie wiesz co będzie jutro, więc po co zaprzątać sobie głowę takimi dochodzeniami? Zacznij robić po prostu to co lubisz (w przypadku programisty kodować w ulubionej technologii), a pieniądze prędzej czy później i tak przyjdą...

Powiedzmy, że odniosę się do poszczególnych pytań, skoro już coś zamierzam napisać:
1. Duże miasto - więcej opcji znalezienia pracy i potencjalnie więcej okazji jakichkolwiek
2. Nauka angielskiego to podstawa, jeśli umiesz na zadowalającym poziomie to nauka innego języka obcego też nie zaszkodzi
3. Przed studiami informatycznymi warto mieć opanowaną matematyką w dość dużym stopniu (jeśli zależy Ci na dostaniu się na dobre studia dzienne to i tak nie będziesz miał wyjścia w tym wypadku ;])
4. Do tego odniosłem się na początku.
0 głosów
odpowiedź 26 listopada 2017 przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)

Co do tego co warto ogarnąć przed studiami to sprawa jest prosta - im więcej umiesz wcześniej tym mniej musisz się uczyć wink. A tak na serio to każda uczelnia ma syllabusy i tam są wypisane przedmioty oraz jakoś z grubsza materiał, więc polecam zajrzeć jak już wybierzesz uczelnię. Na pewno warto ogarnąć C++ w takim stopniu żeby na I roku przedmiot z programowania mieć z głowy, w linuksie też fajnie by było podziałać, może jakieś podstawy całek ale generalnie to zależy od chęci i czasu - na razie skup się na tym żeby jak najlepiej zdać maturę i się dostać na fajną uczelnię.

0 głosów
odpowiedź 27 listopada 2017 przez acero_m Początkujący (390 p.)
Siema

Przede wszystkim musisz sie okreslic na jaka uczelnie chcesz sie dostac, np polibuda czy moze jakas prywatna jak polsko-japonska, informatyka tu i tu jest na bardzo wysokim poziomie. dopiero jak ogarniesz maturke zacznij myslec o nauce ktora pomoze ci z przedmiotami na pierwszym roku (najpewniej trafisz na windows serwer 2012r2, c++, pakiet office - pierwszy rok to jest wprowadzenie do inforamtyki)

Dodatkowo moge Ci powiedziec, ze w miescie takim jak np Warszawa jest bardzo duzo wakacyjnych stazy/praktyk dla uczniow/studentow, a taka forma pracy jest swietnym sposobem na nauke.
komentarz 27 listopada 2017 przez TenGumis Gaduła (3,440 p.)

windows serwer 2012r2, pakiet office

Co? Na studiach?

 

komentarz 27 listopada 2017 przez acero_m Początkujący (390 p.)
tak, mowie o przedmiotach systemy operacyjne oraz oprogramowanie uzytkowe
komentarz 27 listopada 2017 przez TenGumis Gaduła (3,440 p.)
Myślę że takie studia to strata czasu :D
komentarz 27 listopada 2017 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Administracja na Windowsach to nie taki rzadki i trywialny zawód - po prostu mało się o nim słyszy, jeśli się tylko kręci w grupach linuxowców ;)
komentarz 27 listopada 2017 przez acero_m Początkujący (390 p.)
napisałem o Serwerze 2012 majac na mysli tylko pierwszy semestr, od kolejnego wchodzi juz Linux

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 331 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez kollgate Początkujący (280 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 363 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2017 w Java przez WarriorLoam Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 376 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez sapero Gaduła (4,100 p.)

92,580 zapytań

141,433 odpowiedzi

319,665 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...