Od pewnego czasu interesuję się Pythonem i próbuję iść w tym kierunku. Na bazie tego, co czytałem, mogę wymienić dziedziny, w których Python ma zastosowanie:
1. IoT (przynajmniej na Raspberry Pi można programować)
2. Cybersecurity
3. Webdevelopment
4. Cloud
5. Data Science
Próbuję znaleźć sobie coś, co by mi się podobało. Mam dylematy i jestem niezdecydowany. Moglibyście opisać swój punkt widzenia / doświadczenia w danych kierunkach? Jak to w praktyce wygląda? Chciałbym robić coś fajnego.
Raz myślę np. o data science, ale nie wiem, czy można by się wtedy nazywać programistą. Poza tym data scientist, z tego, co słyszałem, różni się od programisty tym, że nie dostaje wytycznych, tylko sam ma na wszystko wpaść. Potrzebuje wiedzy statystycznej itp. Bycie dobrym programistą nie oznacza bycia dobrym data scientist.
Co do webdevelopmentu - raczej przedtem tego unikałem, nie chciałem, ale nie odrzucam całkowicie. Czy nie jest to nudne? Ciągle tworzyć projekty stron dla klientów?
Cybersecurity. Brzmi fajnie, ale jak to wygląda w praktyce? Czy to ciekawa praca?
Obecnie mam perspektywę rozwoju i później stażu w data science / cybersecurity / webdevelopmencie, choć Cloud też pewnie jest w zasięgu (ale w dalszej perspektywie). Najwięcej pracy jest chyba dla webdev, ale cieszy mnie, że mam inne możliwości.