• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kalkulator-dzielenie przez zero

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,960 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2017 w JavaScript przez daduw Nowicjusz (160 p.)
edycja 8 listopada 2017 przez Eryk Andrzejewski

Witam mam stworzony o to taki kalkulator:
 

<html>
<head>
<title>Kalkulator</title>
<meta charset="utf-8"/>
</head>
<body>
<center> <font size="7" color="red">Kalkulator</font></center>
<form name="a"><br/></br></br></br>
Podaj pierwszą liczbę: <input type="text" name="liczba1"/> <br/>
Podaj drugą liczbę: <input type="text" name="liczba2"/><br/><br/>
<input type="button" onclick="dodaj();" value="Dodaj"/>
<input type="button" onclick="odejmij();" value="Odejmij"/>
<input type="button" onclick="pomnóż();" value="Pomnóż"/>
<input type="button" onclick="podziel();" value="Podziel"/><br/><br/><br/>
Wynik: <input type="text" name="wynik"/>
</form>
<script>
function dodaj()
{
document.a.wynik.value=parseInt(document.a.liczba1.value)
+parseInt(document.a.liczba2.value);
}
function odejmij()
{
document.a.wynik.value=parseInt(document.a.liczba1.value)
-parseInt(document.a.liczba2.value);
}
function pomnóż()
{
document.a.wynik.value=parseInt(document.a.liczba1.value)
*parseInt(document.a.liczba2.value);
}
function podziel()
{
document.a.wynik.value=parseInt(document.a.liczba1.value)
/parseInt(document.a.liczba2.value);
}
</script>
</body>
</html>


Chciałbym się dowiedzieć jak dodać do niego by nie dzielił przez zero oraz nie operował na liczbach ujemnych. Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam

1
komentarz 8 listopada 2017 przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 listopada 2017 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Instrukcje warunkowe if
komentarz 8 listopada 2017 przez daduw Nowicjusz (160 p.)
Jestem kompletnie zielony w tych sprawach i nie wiem w którym miejscu je dodać i jak mają wyglądać mógłbym prosić o pomoc?
komentarz 8 listopada 2017 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Nie dajemy gotowców. Dostałeś gotowe hasło, idź się douczyć. W Google znajdziesz tonę materiałów instruktażowych, a instrukcja warunkowa jest podstawą jakiegokolwiek programowania, więc każdy tutorial jest dobry.
komentarz 8 listopada 2017 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

@daduw, tutorial z "naszego podwórka": https://www.youtube.com/watch?v=hXLbgSh1Wo0

0 głosów
odpowiedź 8 listopada 2017 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)

Pracuj nad powtarzalnością w kodzie 

Będziesz chciał później zmienić działanie czegoś i będziesz musiał przepisywać większość programu, bo z niego korzysta 

Przykładowo zawsze masz document.a.wynik.value=parseInt(document.a.liczba1.value), co by się stało gdybyś zmienił "liczba1" na inną nazwę? musiałbyś zmieniać to w większości programu, podczas ładowania takich rzeczy do zmiennych nie dość że oszczędzasz miejsce (większa czytelność), to jeszcze kod jest odporniejszy na błędy związane z modyfikacjami 

Co do rozwiązania z dzieleniem przez 0,
 

if(liczba1 == 0 || liczba2 == 0) 
{
    wyrzuć nowy wyjątek, lub return;
}

 

komentarz 8 listopada 2017 przez daduw Nowicjusz (160 p.)
w którym miejscu wstawić tą instrukcję?
komentarz 8 listopada 2017 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
a w którym chcesz to sprawdzić?
komentarz 8 listopada 2017 przez daduw Nowicjusz (160 p.)
Przy wykonaniu funkcji dzielenia, jeśli liczby będą równe zero to wyświetli komunikat nie można dzielić przez zero a jeśli nie to wykona dzielenie

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 3,649 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2019 w C i C++ przez magda_19 Gaduła (3,080 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,472 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2018 w C i C++ przez DarkVader Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 737 wizyt
pytanie zadane 26 września 2020 w C i C++ przez MoniaB Nowicjusz (150 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...