• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dzielenie przez 10 C++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
732 wizyt
pytanie zadane 26 września 2020 w C i C++ przez MoniaB Nowicjusz (150 p.)

Hej, zrobiłam kalkulator z 6 odc kursu C++ Kod wygląda tak:

#include <iostream>
#include <stdio.h>
#include <cstdlib>
#include <iomanip>
#include <conio.h>

using namespace std;

float x,y;

char dzialanie;

int main()
{
cout<<setprecision(1000);
for (;;)
{
    cout << "Podaj 1 liczbe: ";
    cin>>x;
    cout<<endl<<"Podaj 2 liczbe: ";
    cin>>y;

    cout<<endl<<endl<<"KALKULATOR"<<endl;
    cout<<"___________"<<endl<<endl;
    cout<<"1. Dodawanie"<<endl;
    cout<<"2. Odejmowanie"<<endl;
    cout<<"3. Mnozenie"<<endl;
    cout<<"4. Dzielenie"<<endl;
    cout<<"5. End"<<endl;

    dzialanie=getch();

    cout<<endl<<endl;

    switch(dzialanie)
    {
    case '1':
        {
            cout<<"Suma = "<<x+y;
        }
        break;
    case '2':
        {
            cout<<"Roznica = "<<x-y;
        }
        break;
    case '3':
        {
            cout<<"Iloczyn = "<<x*y;
        }
        break;
    case '4':
        {
            if(y==0) cout<<"Nie mozna dzielic przez zero";
            else cout<<"Iloraz = "<<x/y;
        }
        break;
    case '5':
        {
            cout<<endl<<endl<<endl;
            exit(0);
        }
    default: cout<<"Przepraszamy. Nie ma takiej opcji w menu";
    }
    getchar();getchar();
    system("cls");

}
    return 0;
}

Wydaje mi się, że identycznie z tym na filmiku, oprócz tego, że dodałam selfprecision.

Zauważyłam, że po podzieleniu jakiejś liczby jednocyfrowej przez 10 (z jakiegoś powodu nie licząc 5) wyskakuje coś takiego:

Ktos wie może dlaczego?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 września 2020 przez NewEraOfPeace Gaduła (4,790 p.)
wybrane 26 września 2020 przez MoniaB
 
Najlepsza
Liczby zmiennoprzecinkowe nie są dokładnie kodowane, wynika to z ich budowy binarnej (nie wliczająć decimals), wyszukaj sobie IEEE 754
komentarz 26 września 2020 przez MoniaB Nowicjusz (150 p.)

Dzięki laugh, dobrze wiedzieć

1
komentarz 27 września 2020 przez Oscar Nałogowiec (29,290 p.)

@NewEraOfPeace,
 Dodatkowo dokładność wyświetlenia ustawiona jest na jakąś absurdalną wielkość.

0 głosów
odpowiedź 29 września 2020 przez VBService Ekspert (253,100 p.)

 

int main()
{
cout<<setprecision(2);
for (;;)

int main()
{
cout<<fixed<<setprecision(2);
for (;;)

setprecision ] [ std::fixed, std::scientific, std::hexfloat, std::defaultfloat ]

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,462 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2018 w C i C++ przez DarkVader Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 151 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2020 w C i C++ przez Kotleciok Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 703 wizyt
pytanie zadane 5 lutego 2020 w C# przez Aaron96 Nowicjusz (200 p.)

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...