• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

debugowanie code blocks

0 głosów
2,627 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2017 w C i C++ przez kvbq Obywatel (1,490 p.)
edycja 2 listopada 2017 przez Patrycjerz

Witam,

Próbuje użyć debugera w code blocks. Na początku wyswietlało mi się to:

ERROR: You need to specify a debugger program in the debuggers's settings.
(For MinGW compilers, it's 'gdb.exe' (without the quotes))
(For MSVC compilers, it's 'cdb.exe' (without the quotes))

Poszukałem na google i zgodnie z radami odnalazłem Executable Path. Nie znalazłem jednak co mam tam wpisać ,więc metodą prób i błędów wpisywałem, aż przestanie wyświetlać się błąd (zadziałało bin->debug->plik.exe). Ale przy próbie otworzenia jakiegokolwiek okna debugera nie mogę znalezc stanu zmiennych, ponadto nie pokazuje się taki żółty trójkąt, który pokazuje się na tutorialach na youtube i nie ma też konsoli, która szczególnie by się przydała, bo parę zmiennych trzeba wpisać z klawiatury.

Jeśli to w czymś pomoże to w zakładce o debugerze pokazuje to:

Active debugger config: GDB/CDB debugger:Default
Building to ensure sources are up-to-date
Selecting target:
Debug
Adding source dir: C:\Users\PC\Desktop\gy\
Adding source dir: C:\Users\PC\Desktop\gy\
Adding file: C:\Users\PC\Desktop\gy\bin\Debug\gy.exe
Changing directory to: C:/Users/PC/Desktop/gy/.
Set variable: PATH=.;C:\TDM-GCC-64\bin;C:\TDM-GCC-64;C:\Program Files (x86)\Borland\CBuilder6\Bin;C:\Program Files (x86)\Borland\CBuilder6\Projects\Bpl;C:\Program Files (x86)\NVIDIA Corporation\PhysX\Common;C:\ProgramData\Oracle\Java\javapath;C:\Program Files (x86)\Intel\iCLS Client;C:\Program Files\Intel\iCLS Client;C:\Windows\System32;C:\Windows;C:\Windows\System32\wbem;C:\Windows\System32\WindowsPowerShell\v1.0;C:\Program Files (x86)\Intel\Intel(R) Management Engine Components\DAL;C:\Program Files\Intel\Intel(R) Management Engine Components\DAL;C:\Program Files (x86)\Intel\Intel(R) Management Engine Components\IPT;C:\Program Files\Intel\Intel(R) Management Engine Components\IPT;C:\Users\PC\AppData\Local\Microsoft\WindowsApps
Starting debugger: C:\Users\PC\Desktop\gy\bin\Debug\gy.exe -nx -fullname -quiet  -args C:/Users/PC/Desktop/gy/bin/Debug/gy.exe
done
Registered new type: wxString
Registered new type: STL String
Registered new type: STL Vector
Setting breakpoints
Debugger finished with status 0

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 3 listopada 2017 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)

(zadziałało bin->debug->plik.exe)

A ten plik.exe to co to jest? Z błędu wynika, że środowisko nie ma ustawionej ścieżki do debugera gdb.exe. On powinien znajdować się w tym samym katalogu co g++, czyli <mingw>\bin. Z tego, co pamiętam, wystarczy w opcjach wpisać po prostu gdb.exe. Jeśli to nie zadziała, podaj pełną ścieżkę.

komentarz 4 listopada 2017 przez kvbq Obywatel (1,490 p.)
Ten plik.exe to po prostu program, który chciałem zdebugować, w wersji exe zamiast cbp. Nic innego nie znalazłem wszytko na internecie sugerowało, że debuger jest wbudowany w code blocks, ale nie umiałem znalezć gdb.exe. Zainstalowałem MinGW z jakiegoś open source i w folderze bin znalazłem gdb.exe, podłączyłem ale nadal nie działa.

EDIT: Naprawione. W złym miejscu wpisywałem gdb.exe. Trzeba było w executable path.

Podobne pytania

–1 głos
2 odpowiedzi 1,511 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2018 w C i C++ przez DanielCEO Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 405 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2018 w C i C++ przez AgaLuk Nowicjusz (210 p.)

93,692 zapytań

142,611 odpowiedzi

323,220 komentarzy

63,220 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...