• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

język c wyświetlanie największej i największej liczby

Object Storage Arubacloud
0 głosów
3,734 wizyt
pytanie zadane 31 października 2017 w C i C++ przez mn130496 Gaduła (3,530 p.)

Witam

Jestem studentem pierwszego roku studiów informatycznych. Na ostatnich laboratoriach z podstaw programowania otrzymałem zadanie do wykonania o treści:

Wprowadz z klawiatury trzy liczby rzeczywiste. Wyswietl informacje o tym, ktora z podanych 
liczb jest najwieksza i najmniejsza. Wpadłem na taki pomysł na to zadanie ale niestety niektóre elementy nie działają prawidłowo(w komentarzach napisałem które warunki działają a które nie działają).Problem polega
na tym,że w warunku else if(c>a&&a<b)  oraz w warunku  else if (c>b&&b<a) prawidłowo wyświetla liczbe najmniejszą ale źle wskazuje liczbę największą (zamiast wyświetlić ,że c jest największe to w pierwszym przypadku wskazuje na b a w drugim przypadku na a).Przy okazji jestem ciekawy jak można zrobić to krócej.

Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu?.Dodam jeszcze ,że program musi być napisany w języku c a nie c++.Pozdrawiam i proszę szybką pomoc.


#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main(void)
{
    int a;
    int b;
    int c;
    printf("Podaj liczbe a:");
    scanf("%d",&a);

    printf("Podaj liczbe b:");
    scanf("%d",&b);

    printf("podaj liczbe c:");
    scanf("%d",&c);
            /*max a min b dziala*/
    if (a>b&&b<c)
    {
        printf("Najwieksza liczba to: %d \n",a);
        printf("Najmniejsza liczba to: %d \n",b);
    }/*max a min c dziala*/
    else if(a>b&&b>c)
    {
        printf("Najwieksza liczba to: %d \n",a);
        printf("Najmniejsza liczba to: %d \n",c);
    }/*max b min a dziala*/
    else if(b>a&&a<c)
    {
        printf("Najwieksza liczba to:%d \n",b);
        printf("Najmniejsza liczba to:%d",a);
    }/*max b min c dziala*/
    else if(b>a&&a>c)
    {
        printf("Najwieksza liczba to:%d \n",b);
        printf("Najmniejsza liczba to:%d \n",c);
    }/*max c min a Nie dziala*/
    else if(c>a&&a<b)
    {
        printf("Najwieksza liczba to: %d",c);
        printf("Najmniejsza liczba to: %d",a);
    } /*max c min b nie dziala*/
    else if (c>b&&b<a)
    {
        printf("Najwieksza liczba to:%d",c);
        printf("Najmniejsza liczba to: %d",b);
    }
    return (0);
}

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 31 października 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
wybrane 2 listopada 2017 przez mn130496
 
Najlepsza
Nie baw się w takie coś lepiej. Utwórz dwie zmienne (min max) i albo:

-Przypisz do nich pierwsza liczbw

-Albo przypisz Max i min zakres zmiennej.

Wtedy porownujesz input z min i Max. I jeżeli jest mniejsza od min to dajesz do min. Jeżeli większa od Max, to dajesz do max.
komentarz 31 października 2017 przez mn130496 Gaduła (3,530 p.)

a mógłbyś mi napisać przykład  jak to porównywać bo średnio to rozumiem?. 

komentarz 31 października 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Instrukcja warunkowa (if) sprawdzasz czy jest większa czy mniejsza.

 

if(input>max) max=input

else if(input<min) min=input.

To działa, jeżeli od początku do min i Max przypiszesz input. Jeżeli nie, to musisz na dwóch ifach (bo się może okazać, że dostaniesz: 3,4,5 i sprawdzi tylko warunek czy input>max)
komentarz 1 listopada 2017 przez mn130496 Gaduła (3,530 p.)

A mógłbyś to jeszcze trochę dokładnie wytłumaczyć bo niestety nie mogę tego zrozumieć ?

komentarz 2 listopada 2017 przez mn130496 Gaduła (3,530 p.)
ok dzięki ci bardzo

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 690 wizyt
pytanie zadane 7 marca 2019 w Inne języki przez Pivot Użytkownik (560 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 371 wizyt
pytanie zadane 21 czerwca 2015 w C i C++ przez Shiro Stary wyjadacz (10,300 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 172 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2023 w JavaScript przez Mil.B Nowicjusz (240 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...