• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem w C++ prosze pomóżcie szybko

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
355 wizyt
pytanie zadane 11 czerwca 2015 w C i C++ przez Damian Zduni Nowicjusz (200 p.)
Musze napisać program a nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Chodzi o to że ktoś przykładowo wpisuje jakieś zdanie. Np: Jestem, wspaniały.

Chodzi o to żeby napisać program który zamienia jakieś znaki w tym wypadku jest to przecinek i kropka na inny znak czyli wykrzyknik. Prosze o krótki kod w C++.

2 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 11 czerwca 2015 przez KKZiomek Użytkownik (880 p.)
edycja 11 czerwca 2015 przez KKZiomek

Można to zrobić jeszcze prościej niż ze switchami.

#include <algorithm>
#include <iostream>
#include <string>

using namespace std;

int main()
{
    string test = "przykladowy tekst, ktory zawiera przecinek i kropki...";
    string test2 = test;
    replace( test2.begin(), test2.end(), ',', '!'); // zamienia wszystkie , na !
    replace( test2.begin(), test2.end(), '.', '!'); // zamienia wszystkie . na !

    cout << test << endl << test2 << endl;

    return 0;
}

 

komentarz 11 czerwca 2015 przez niezalogowany

Zgadzam się, ja bym TOBIE dał naj, ale dałem ci jedynie yes, bo nie jestem niestety autorem pytania ;)

komentarz 11 czerwca 2015 przez KKZiomek Użytkownik (880 p.)
Jeszcze mała poprawka, bo main musi być intem. Teraz lepiej.
komentarz 11 czerwca 2015 przez niezalogowany
NO WIESZ CO :O main bez inta to jak żołnierz bez karabinu ;D
komentarz 11 czerwca 2015 przez KKZiomek Użytkownik (880 p.)
Próbowałem zrobić void main(), żebym nie musiał pisać return 0; ale coś nie wyszło :P
komentarz 11 czerwca 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)

return 0; nie trzeba pisać, gdyż main() zwraca 0 przez domniemanie. Poza tym nie musisz pisać słowa int przed main, jednak dostaniesz ostrzeżenie kompilatora:

main() {
    // Kod
}
komentarz 11 czerwca 2015 przez niezalogowany
:D Co to takiego return 0;? Przecież to tylko krótka linijka kodu! Leń z ciebie :3
komentarz 11 czerwca 2015 przez KKZiomek Użytkownik (880 p.)
xD no może trochę :P
komentarz 12 czerwca 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Ale sposób ze switchami jest szybszy, bo wykonuje się w 1 pętli.
komentarz 13 czerwca 2015 przez KKZiomek Użytkownik (880 p.)
Ale bardziej zrozumiały :D i krótszy. Po za tym to jest funkcja ze standardowej biblioteki C++'a stworzonej przez twórcę C++'a, więc na pewno jest szybsze niż switch'e.
+2 głosów
odpowiedź 11 czerwca 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
string text;

getline(cin, text);

unsigned l = text.length();

for(unsigned i = 0; i < l; ++i)
{
  switch(text[i])
  {
    case '.':
      text[i] = 'a';
      break;
   case ',':
      text[i] = 'b';
​      break;

  }
}

 

Podobne pytania

–2 głosów
1 odpowiedź 336 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2021 w C i C++ przez Maciek232 Nowicjusz (130 p.)
+2 głosów
4 odpowiedzi 4,913 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2015 w C i C++ przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 322 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2020 w C# przez assassin Gaduła (3,260 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...