• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Instalacja cms na gotowej stronie www

Object Storage Arubacloud
0 głosów
826 wizyt
pytanie zadane 10 września 2017 w HTML i CSS przez NumberOne Początkujący (300 p.)
Witam,

Mam zrobią stronę www, lecz chciałbym żeby użytkownik (osoba nieznająca się na programowaniu) był w stanie sam edytować jej zawartość w sensie miejsca na tekst, zdjęcia i moje pytanie brzmi czy jest możliwość przeniesienia tej strony www do jakiegoś darmowego cms? Czy może już zwaliłem, gdyż powinienem zacząć tworzyć stronę z zainstalowanym już cms?
komentarz 10 września 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)
Tez jestem ciekaw. Niech ktos skomentuje jak bedzie odpowiedz

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 września 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)

Kiedyś takie rzeczy robiłem w Wordpressie. Po prostu musisz przystosować (przenieść) kod obecnej strony do szablonu strony danego CMS (najlepiej wzorując się na jakimś przykładowym szablonie). Cała trudność w tej zabawie polega na tym, ile i jakich funkcjonalności będziesz chciał podpiąć. Bez znajomości danego CMS i PHP chociaż w podstawach się nie obejdzie.

Czy może już zwaliłem, gdyż powinienem zacząć tworzyć stronę z zainstalowanym już cms?

Tak byłoby chyba łatwiej jeśli od początku miałeś w planach podpięcie CMS. 

komentarz 10 września 2017 przez NumberOne Początkujący (300 p.)
No dobra, a przypuśćmy, że dostajemy zlecenie od Kowalskiego aby zrobić mu taką stronę jaką on chce (oczywiście chciałby on edytować również zawartość poszczególnych pól), to nadal najlepszym rozwiązaniem i zarazem najefektywniejszym będzie instalacja gotowego cms i później ingerowanie w kod? Cms nas w jakiś sposób nie ogranicza co do wyglądu strony? Od razu mówię, że najlepiej jakby wypowiedziała się osoba która robi takie zlecenia, bądź kiedyś robiła.
+1 głos
odpowiedź 10 września 2017 przez K.Milek Początkujący (400 p.)
edycja 17 września 2017 przez K.Milek

Trzeba zrobić po prostu własny szablon pod danego CMS-a. 

Tutaj masz np. jak to się robi na Joomla
Potem można np. w Joomli tworzyć moduły z kodem html i dodawać je to strony głównej za pomocą linii:

<jdoc:include type="modules" name="top" />

 

0 głosów
odpowiedź 10 września 2017 przez bartek-koduje Bywalec (2,490 p.)
Jednym z prostszych CMS-ów, z którymi miałem do czynienia jest ProcessWire. Bardzo lekki i łatwy w obsłudze CMS.

https://processwire.com/

Jeśli masz już zakodowaną stronę HTML to:

Plan działania:

1. Instalujesz CMS
2. Tworzysz w CMS template i pola, które mają być edytowalne przez admina
3. Wrzucasz do szablonu odniesienia do tych pól z CMS.
komentarz 10 września 2017 przez NumberOne Początkujący (300 p.)
Posiadasz może link do jakiegoś tutorialu jak to dokładnie ma wyglądać?
komentarz 10 września 2017 przez bartek-koduje Bywalec (2,490 p.)
komentarz 14 września 2017 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
Ten CMS obecnie jest pain in ass w mojej firmie. Choć nie lubie wordpressa, to i tak lepiej wychodzi niżeli processwire.
komentarz 14 września 2017 przez bartek-koduje Bywalec (2,490 p.)
Do małych czy prostych projektów jest całkiem przyzwoity. Można użyć Wordpressa, ale po co taka kobyła? Z tego co gość napisał, to chyba nie ma wielkich wymagań..
komentarz 14 września 2017 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)

> po co taka kobyła

wp to nie drupal.

Postawienie CMS z migracją prostej templatki to około 2h pracy, w zależności ile ma tych templatek ofc. Sam wp nie jest kobyłą, a jak potrzebuje strony typowo pod blogowe zadania, to jest ok.

Co innego, jakby chciał jakiś katalog, czy co zrobić. Są do tego lepsze narzędzia.

PS 

  • cachowanie stron w SQL to nie jest dobra rzecz. 
  • Urywek kodu templatki, co zrobiła pewna firma dla naszego klienta: 
    <div class="row justify-content-center">
        <div class="col-lg-3 col-md-4 text-center">
          <h2 class="bg-main-yellow"><?php echo $pages->get(1022)->title; ?></h2>
        </div>
      </div>
      <div class="row sm-padding href-no-style">
        <div class="col-md-6">
          <img class="img-fluid" src="<?php echo $pages->get(1022)->image->url; ?>" alt="">
        </div>
        <div class="col-md-6">
         <?php echo $pages->get(1022)->content; ?>
        </div>
      </div>

nie ma jak to magiczne cyferki :X

komentarz 15 września 2017 przez bartek-koduje Bywalec (2,490 p.)

Serio dla Ciebie to magiczne cyferki? laugh

Wystarczy spojrzeć tutaj: http://cheatsheet.processwire.com/

Zresztą, nie chcę bronić PW, bo też go zbytnio nie lubię, ale do prostych projektów jest czasem idealny.

komentarz 15 września 2017 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)

dla Ciebie to magiczne cyferki?

Polecam czysty kod.

Also, co jeżeli baza się zmieniła? Przecież gety będą zwracały null. A null nie posiada contentu, czyli będzie zwracać fatal error :x

0 głosów
odpowiedź 14 września 2017 przez Mikołaj Kawczynski Dyskutant (9,160 p.)
No tak trochę rzeczywiście "zawaliłeś" nie jest to niemożliwe pop rostu teraz musisz albo napisać swojego CMS(nie polecam, baaaardzo dużo roboty) albo przenieść na jakiegoś CMS np. Wordpressa natomiast każdy CMS wymaga wiedzy na temat programowania pod niego specyfikacji, funkcji i poprawności. Możesz nawet napisać coś co działa jednak jest niepoprawne i przy jakimś update czy po zainstalowaniu wtyczki twój styl lub ona przestanie działać. Natomiast jeśli się uczysz możesz naukę programowania pod dany CMS potraktować jako część edukacji jest to bardzo pożądana umiejętność. Natomiast teraz najpierw musisz się nauczyć, przećwiczyć a potem przenosić.
0 głosów
odpowiedź 14 września 2017 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
Ogólnie jeśli masz stworzony szablon - nic się nie stało. Po prostu instalujesz wordpressa i tworzysz do niego templatkę. Problemem jest na pewno to, że musisz znać zarówno PHP jak i nieco architekturę wordpressa, albo po prostu dobrze obracać się w jego dokumentacji, chociaż to akurat nawet jak się zna architekturę wp się przyda. Masz ułatwione zadanie o tyle, że masz już kod html strony, zawsze łatwiej do niego dodać pare funkcji php niż tworzyć od podstaw. Natomiast warto zauważyć, że sam wordpress jest dość specyficzny :P

No i nie jest jedynym cms, ale jest jednym z prostszych (powiedzmy...) jeśli chodzi o developing.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 371 wizyt
pytanie zadane 1 września 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez piterpiter Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 220 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2017 w HTML i CSS przez sapero Gaduła (4,100 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 199 wizyt

92,584 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,671 komentarzy

61,968 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...