• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak to uruchomić? - C++

Object Storage Arubacloud
–2 głosów
200 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2017 w C i C++ przez Agresorek Początkujący (290 p.)

Hej! Mój problem polega na tym, że mam if'a który sprawdza co jedno kliknięcie enter'em czy dana zmienna jest równa 200. Tylko, że nawet jak to 200 się pojawi to ten kod który ma się wykonać nie wykonuje się ;/ 

Kod:

    unsigned char znak;
    int kod;
    do
    {
        znak = getch();
        kod = static_cast < int >( znak );
        if( kod == 13 )
        {
                (usunąłem bo się kod nie mieścił)
         }
            }
            
if (klikniecia==10) // ten if
               {
                   

   Sleep(1000);
     system("cls");
    cout << "" << endl;
    cout << "                             Twoj boss to (nazwa)!                             " << endl;
    SetConsoleTextAttribute( hOut, FOREGROUND_RED | FOREGROUND_INTENSITY );
        Sleep(1000);
     cout << "                                  Walczymy! F to klucz to wygranej!                             " << endl;
     Sleep (1000);
system("cls");
Sleep (1000);
system("cls");
cout << "" << endl;
cout << "" << endl;
cout << "" << endl;
cout << "" << endl;
cout << "                                   POSTEP:" << endl;
cout << "           [-------------------------------------------------------]" << endl;
cout << "           [-------------------------------------------------------]" << endl;
cout << "           [-------------------------------------------------------]" << endl;
cout << "           [-------------------------------------------------------]" << endl;
cout << "           [-------------------------------------------------------]" << endl;
                  int hpbossa = 1350;
                  if (kod==102)
                  {
                      hpbossa = hpbossa - 1;
                      if (hpbossa==1200)
                      {
                          system("cls");
                          cout << "" << endl;
                            cout << "" << endl;
                            cout << "" << endl;
                            cout << "" << endl;
                            cout << "                                   POSTEP:" << endl;
                            cout << "           [----------------------------------------------         ]" << endl;
                            cout << "           [----------------------------------------------         ]" << endl;
                            cout << "           [----------------------------------------------         ]" << endl;
                            cout << "           [----------------------------------------------         ]" << endl;
                            cout << "           [----------------------------------------------         ]" << endl;
                      }
                      if (hpbossa==1000)
                      {
                            system("cls");
                            cout << "" << endl;
                            cout << "" << endl;
                            cout << "" << endl;
                            cout << "" << endl;
                            cout << "                                   POSTEP:" << endl;
                            cout << "           [-----------------------------------                    ]" << endl;
                            cout << "           [-----------------------------------                    ]" << endl;
                            cout << "           [-----------------------------------                    ]" << endl;
                            cout << "           [-----------------------------------                    ]" << endl;
                            cout << "           [-----------------------------------                    ]" << endl;
                      }
                      if (hpbossa==710)
                      {
                          system("cls");
cout << "" << endl;
cout << "" << endl;
cout << "" << endl;
cout << "" << endl;
cout << "                                   POSTEP:" << endl;
cout << "           [-------------------------                              ]" << endl;
cout << "           [-------------------------                              ]" << endl;
cout << "           [-------------------------                              ]" << endl;
cout << "           [-------------------------                              ]" << endl;
cout << "           [-------------------------                              ]" << endl;

                      }
                      if (hpbossa==415)
                      {
                                                          system("cls");
                                cout << "" << endl;
                                cout << "" << endl;
                                cout << "" << endl;
                                cout << "" << endl;
                                cout << "                                   POSTEP:" << endl;
                                cout << "           [------------                                           ]" << endl;
                                cout << "           [------------                                           ]" << endl;
                                cout << "           [------------                                           ]" << endl;
                                cout << "           [------------                                           ]" << endl;
                                cout << "           [------------                                           ]" << endl;
                      }
                      if (hpbossa==0)
                      {
                          system("cls");
cout << "" << endl;
cout << "" << endl;
cout << "" << endl;
cout << "" << endl;
cout << "                                   POSTEP:" << endl;
cout << "           [                                                       ]" << endl;
cout << "           [                                                       ]" << endl;
cout << "           [                                                       ]" << endl;
cout << "           [                                                       ]" << endl;
cout << "           [                                                       ]" << endl;
Sleep(1000);
cout << "Uruchom ponownie gre :)" << endl;

                      }
                  }
               }
      }
    }
        while( kod != 27 );
        return 0;

Z góry dzięki laugh

1
komentarz 31 sierpnia 2017 przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)
Tragicznie wklejony kod, moglbys go jakos ladniej sformatowac bo nie idzie go przeczytac ?
komentarz 31 sierpnia 2017 przez Michał Gibas Pasjonat (19,610 p.)
tego się nie da czytać :/
2
komentarz 31 sierpnia 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

Jak ja chyba slepy jestem, bo nie widze nigdzie if'a, ktory jest odpowiedzialny za sprawdzanie, czy ktorakolwiek zmienma jest rowna 200?

 

Po za tym:

1. Wywal using namewpace std;

2. Nazywaj zmienne po amgielsku

3. Format tego kodu, to porazka zyciowa programisty, moze za mocne slowa, ale cuytelnosc jest masakryczna

4. To chyba nie jest caly kod, prawda?

5. No to ladna petla jak nie siem co:

do
    {
        znak = getch();
        kod = static_cast < int >( znak );
        if( kod == 13 )
        {
                (usunąłem bo się kod nie mieścił)
         }
            } //nie zebym sie czepial, ale chyba petla
              /// sie skonczyla szybciej niz powinna?

 

komentarz 31 sierpnia 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ah zapomnialem dodac, nie wiem w czym prpgramujesz, ze to cos sie skompilowalo i nie pokazalo zadnego bledu!? Na sam koniec, jest tyle nawiasow, ze az sie w nich pogubilem nie wiem nawet, czy nie uaczesto sa one podomykane. Nie ma mnie w domu i ciezko sie czyta ten kod jak ***** co, dlatego sprawdze w domu dokladnie. Dodatkowo prosze o wklejenie calego kodu, a nie tylko urywki.

 

Dziekuje i pozdrawiam :)

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 186 wizyt
0 głosów
6 odpowiedzi 1,638 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 236 wizyt
pytanie zadane 16 grudnia 2015 w C i C++ przez Mako Użytkownik (650 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...