• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Poruszanie się obiektem za pomocą strzałek JS

Object Storage Arubacloud
0 głosów
4,877 wizyt
pytanie zadane 19 sierpnia 2017 w JavaScript przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)
Witam,otóż nie mam wyobrażenia jak można poruszać obiektem za pomocą strzałek w lewo i w prawo.Mógłby ktoś podesłać mi jakiś kod lub jakiś ciekawy artykuł na ten temat.Zależy mi aby to było napisany czystym JavaScripcie :)
komentarz 19 sierpnia 2017 przez niezalogowany
Elementem DOM?
komentarz 19 sierpnia 2017 przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)
tak,niech to będzie zwykły kwadrat wystylizowany w CSSie

2 odpowiedzi

–2 głosów
odpowiedź 19 sierpnia 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
edycja 19 sierpnia 2017 przez Chess
 
Najlepsza
<html>
  <head>
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-8859-1">
    <title>Test Move Object</title>

    <script type="text/javascript">

            function leftArrowPressed() {
            var element = document.getElementById("image1");
            element.style.left = parseInt(element.style.left) - 5 + 'px';
            }

            function rightArrowPressed() {
            var element = document.getElementById("image1");
            element.style.left = parseInt(element.style.left) + 5 + 'px';

            }

            function upArrowPressed() {
            var element = document.getElementById("image1");
            element.style.top = parseInt(element.style.top) - 5 + 'px';
            }

            function downArrowPressed() {
            var element = document.getElementById("image1");
            element.style.top = parseInt(element.style.top) + 5 + 'px';
            }

            function moveSelection(evt) {
                switch (evt.keyCode) {
                    case 37:
                    leftArrowPressed();
                    break;
                    case 39:
                    rightArrowPressed();
                    break;
                    case 38:
                    upArrowPressed();
                    break;
                    case 40:
                    downArrowPressed();
                    break;
                    }
                };

        function docReady()
        {
          
          window.addEventListener('keydown', moveSelection);
        }

  </script>
  </head>

  <body onload="docReady()" onkeydown="" onkeyup="" bgcolor='yellow'>
   Test
  <img id="image1" src="http://placekitten.com/69/69" style="position:absolute;left:0; top:0;" height="15" width="15">
  </body>
   end html
</html>

Źródło:

http://plnkr.co/edit/kjEMr49wI0YFMQsf0iuC?p=preview

https://stackoverflow.com/questions/21790295/move-an-image-with-the-arrow-keys-using-javascript

Żeby napisać poruszanie się obiektu po płótnie, to musisz znać takie pojęcia jak:

- function

- addEventListener

- keyCode

- if (or for example switch)

- unit (for example px)

- elements HTML or XHTML or other

<script>
function example(e){  	
	if(e.keyCode == 37) {
		console.log("left");
	}else if(e.keyCode == 39){
		console.log("right");
	}// dalej analogicznie
}
window.addEventListener('keydown', example,false);
</script>

Kod klawiszy możesz sprawdzić np. dzięki tej stronie:

https://www.cambiaresearch.com/articles/15/javascript-char-codes-key-codes

https://jsfiddle.net/Sk8erPeter/Mhpy3/

Kod klawisza możesz też sprawdzić wbudowanymi w JavaScript funkcjami np. tą:

console.log('B'.charCodeAt());

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Global_Objects/String/charCodeAt

1
komentarz 19 sierpnia 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Musiałeś skądś chyba skopiować ten kod bo wygrałeś konkurs na rekord antywzorców w jak najkrótszym code-snippetcie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,968 wizyt
pytanie zadane 9 października 2018 w C i C++ przez luna22 Obywatel (1,420 p.)
+2 głosów
0 odpowiedzi 1,203 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 348 wizyt
pytanie zadane 11 czerwca 2019 w HTML i CSS przez niezalogowany

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...