• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Przesuwanie figury kodu ASCII za pomocą strzałek w konsoli C++

+2 głosów
85 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia w C i C++ przez użytkownika Aleksander Kozyra Początkujący (260 punkty)
zamknięte 9 stycznia przez użytkownika draghan
Serwus :> Zadaję to pytanie bo nie mam już zielonego pojęcia co zrobić aby przesuwanie działało za pomocą strzałek. Nie ma problemu przy użyciu liter, jak np: wsad. Problem pojawia się przy znakach specjalnych, takich jak strzałki. Czytałem, szukałem, nawet zniżyłem się do skopiowania kodu, jednak nawet to nie zadziałało. Byłem pewien że cały myk tkwi w podwójnym getchu, jednak i tu się myliłem. Co dziwne ta metoda nie działa tylko u mnie. Nie mam już pomysłów na rozwiązanie tego problemu, dlatego proszę o jakąś wskazówkę co jest nie tak. Widziałem 2 podobne pytania na tym form, jednak nie było w nich odpowiedzi, która by mnie usatysfakcjonowała.

Tutaj zamieszczam kod: http://pastebin.com/3VbaTJCj

Z góry wielkie dzięki za pomoc :>
komentarz zamknięcia: Problem rozwiązany.
2
komentarz 9 stycznia przez użytkownika Aleksander Kozyra Początkujący (260 punkty)

Problem rozwiązany 
 

void switch_place(char &opcja,int &x, int &y,int &bok) // Funkcja zmieniająca pozycję litery
{
	bool koniec = false;
	opcja = _getch();
	do
	{
		opcja = _getch();
		switch (opcja)
		{
		
		case 72: {
			koniec = true;
			y--;                        //strzałka w górę
			break;
		}
		case 80: {
			koniec = true;
			y++;                      //strzałka w dół
			break; }
		case 75: {
			koniec = true;
			x--;                        //strzałka w lewo
			break; }
		case 77: {
			koniec = true;
			x++;                      //strzałka w prawo
			break; }

		}
	} while (koniec == false);
}

Wklejam działający kod, gdyby ktoś jeszcze miał z tym problem :>

komentarz 9 stycznia przez użytkownika Revane Początkujący (250 punkty)
Hej, nie chcesz może pomóc mi z moim kodem ? Ja z tego co widzę bawiłem się podobnie ale kończyło się tym że albo gotoxy rozkraczało mi figure albo się ruszała tylko jej część lub po prostu nie ruszała się ;/
tutaj jest moje zapytanie bez gotoxow poniewaz stwierdzilem ze bedzie bardziej czytelnie : http://forum.pasja-informatyki.pl/214268/poruszanie-figury-ascii-strzalkami-oraz-jej-powiekszanie-i-pomniejszanie  

Pozdrawiam i z gory dzieki jakbys sie zdecydowal pomoc :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 58 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 77 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia w C i C++ przez użytkownika Revane Początkujący (250 punkty)
0 głosów
1 odpowiedź 32 wizyt
pytanie zadane 20 grudnia 2016 w Systemy operacyjne, programy przez użytkownika Kreedy Początkujący (370 punkty)
...