• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Recenzja programu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
175 wizyt
pytanie zadane 10 sierpnia 2017 w Java przez xmigox Obywatel (1,090 p.)
Witam wszystkich,

Ostatnio zacząłem pisać w javie, zamierzam tworzyć apki mobilne ale na razie trenuje jave 8. Ostatnio napisałem swój pierwszy "większy" projekt - sklep w konsoli. Starałem się stworzyć czysty i zrozumiały kod. Także tak jak w tytule, proszę o rady etc.

Link do repozytorium: https://github.com/theprogrammer11011/Shop

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 10 sierpnia 2017 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

Długa metoda main, która ma komentarze do kodu, a wiec pewnie da się z niej wydzielić przynajmniej kilka metod jak nie klas.

//Prizes of different bottles sizes(prize0 = 0.5 liter bottle,   prize1 = 1 liter bottle,   prize2 = 1.5 liter bottle,   prize3 = 2 liter bottle)
	double prize0 = PrizeRound(prize/2);
	double prize1 = prize;
	double prize2 = PrizeRound(prize*1.5);
	double prize3 = PrizeRound(prize*2);

Potrzebny komentarz zatem nazwy zmiennych są nieprecyzyjnie dobrane.

W tej samej klasie jest tez metoda PrizeRound, czy nie powinna być ona prywatna? Używana jest tylko wewnątrz klasy (przynajmniej tak na szybko sprawdziłem i nie znalazłem użycia po za nią).

 

Jeśli chcesz być bardziej Javowy to metody nazywaj rozpoczynając z małych liter. Jeśli klasa nie jest typową struktura danych, w której są tylko zmienne i nic konkretnego, to staraj się nie używać publicznych zmiennych klasowych, a stosować tzw. settery i gettery (jeśli są potrzebne, bo czasami zmienne prywatne są używane tylko wewnątrz klasy i nie udostępnia się ich na zewnątrz).

 

Jesli chcesz doskonalić sztukę pisania dobrego kodu to zaglądnij tu: Robert C. Martin "Czysty kod. Podręcznik dobrego programisty"

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 196 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia 2017 w Java przez Jonki Dyskutant (8,180 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 384 wizyt
+3 głosów
2 odpowiedzi 337 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2017 w C i C++ przez Eryk Chojnacki Obywatel (1,420 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...