• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

nauka programowania / wybór języków w dalszej "karierze". Od zera z poradnikami MZ

Mały hosting, OGROMNE możliwości
+2 głosów
1,259 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2017 w Inne języki przez gatix Nowicjusz (140 p.)
Witajcie,

Zacznę od tego, że trafiłam tutaj przez tutoriale Pana MZ :)
Chcę zacząć swoją przygodę z programowaniem tak na poważnie. Po ukończeniu swoich studiów stwierdziłam niestety, że zmarnowałam trochę czasu, bo miałam przeświadczenie, że to super i perspektywiczny kierunek, ojojojoj jak będzie super. Szkoda, że dopiero po 2 latach zderzyłam się z rzeczywistością :D też tak mieliście?Ale do rzeczy...
Chcę nauczyć się programować, jednak doszłam do wniosku że lepiej będzie zacząć "karierę" od robienia stron tj. html/css/js i być może, jeśli będzie możliwość to php/mysql. Po prostu chcę się z tym oswoić, mimo że wiem, że robienie stron, to nie jest takie prawdziwe programowanie.
Jednak gdy to opanuje, to co mi polecacie? Na co jest największy popyt u pracodawców? Jakie języki/frameworki i biblioteki? I programowanie jakiego typu jest "pożądane"? Czy to wszelkiego rodzaju aplikacje, jakieś oprogramowanie? Po nauce jakich języków i dodatków jest łatwo znaleźć pracę? Po prostu nie chcę źle wybrać. Oczywiście wiem, że przede mną długa droga, jednak jestem na to gotowa. Chcę odmulić i robić coś interesującego, robić coś i widzieć że efekty są takie, na jakie zapracuje i po prostu być kowalem swojego losu.
Proszę was o pomoc o opinie :)

Z góry bardzo wam dziękuję
Pozdrawiam
1
komentarz 7 sierpnia 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Chcę zacząć swoją przygodę z programowaniem tak na poważnie. Po ukończeniu swoich studiów stwierdziłam niestety, że zmarnowałam trochę czasu, bo miałam przeświadczenie, że to super i perspektywiczny kierunek, ojojojoj jak będzie super. Szkoda, że dopiero po 2 latach zderzyłam się z rzeczywistością :D też tak mieliście?Ale do rzeczy...

Czyli.. poszłaś na studia z myślą, że po nich będziesz mega geekiem w IT? :D Czy, że nie trzeba nic robić i będzie dobrze? :D 

Stronki... to może celuj w grafikę? ;) Miałaś styczność z projektowaniem stron od strony grafika? 

komentarz 7 sierpnia 2017 przez Jedras Maniak (54,860 p.)

Chcę odmulić i robić coś interesującego, robić coś i widzieć że efekty są takie, na jakie zapracuje i po prostu być kowalem swojego losu.

Programowanie i IT szeroko pojęte to nie jedyne działki w których można robić coś interesującego ;] 

komentarz 7 sierpnia 2017 przez gatix Nowicjusz (140 p.)
Moje studia nie są w żadnym stopniu związane z programowaniem, o to właśnie chodzi.... :)

Długo myślałam nad przyszłością po studiach "mgr wypada zakonczyć, a nie rezygnować, gdzie jest rok do końca" i wiele czytałam na temat branży IT. Nie jest tak, że ooo super chcę się przebranżowić na branżę IT i hejo. A rankingi płac nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie są dodatkowym bodźcem. Jak na pierwszy tutorial z html - wcale nie wydawało mi się to jakoś aż nadto skomplikowane, dlatego jest moja chęć rozwoju.
Dodatkowy aspekt zmiany branży - byłam na rozmowie kwalifikacyjnej w firmie, gdzie jest wolny etat specjalisty ds. marketingu (doświadczenie już mam). Jednak dodatkowo oczekiwali znajomości programowania/tworzenia stron www itp. Czyli wiadomo nie opłaca się im zatrudniać zewnętrznej firmy, jeśli przecież może to robić jedna osoba.  I niestety coraz więcej jest takich ofert (abyś był specem od wszystkiego za 1 pensje) Ale wtedy pomyślałam sobie - kurde, mając takie umiejętności jakich wymagali, to przecież czy nie lepiej pracować bezpośrednio w takim zawodzie i na takim stanowisku na wyższą stawkę? Po co mam uczyć się programowania/tworzenia stron na potrzeby SPECJALISTY DS MARKETINGU, skoro mogę iść w to głębiej i być właśnie programistką (mam nadzieję)  :)
1
To jeśli chcesz iść w webdev, to po kiego grzyba Ci nauka C++ ;)

Tak tylko mówię, czas zmarnujesz, a ucząc się języków backendowych i tak przyswoisz to w dużym stopniu (składnie, logikę i inne), a potem może będzie obiektowość. Stopniowo małymi kroczkami.
Na fejsie masz grupę taką jak: HTML /CSS Pierwsze kroki ( Tu dowiesz się jak w przyjemny sposób można się nauczyć warstwy prezentacji), tam warto poczytać / popytać. U nas jest PHPers: Pierwsze kroki. (Tu pokażą CI jak odróżnić warstwy aplikacji, by kod był przejrzysty) nie piszemy w notepadach i takie tam.

Jeśli idziesz w webdev, C++/C# czy Java nie powinny Cię na razie interesować.

PS: Każdy może powiedzieć, że js jest łatwy, jeśli umie go z programu nauczania w szkole gimnazjum/technikum :)

Jeśli jesteśmy specjalistami w danej dziedzinie, to powinniśmy się jej trzymać. Języki nie warto tylko znać, trzeba je też rozumieć ;)

1 odpowiedź

–5 głosów
odpowiedź 7 sierpnia 2017 przez PoetaKodu Stary wyjadacz (10,990 p.)
edycja 7 sierpnia 2017 przez PoetaKodu

wiem, że robienie stron, to nie jest takie prawdziwe programowanie.

Usuń to póki jeszcze Cię nie zjedli :D Na szczęście ja tego nie zrobię, bo sam nie przepadam za web-devem. 

HTML/CSS/JS nie jest potrzebny do nauki programowania - oczywiście - może to pomóc w dalszym rozwoju bo dużo łatwiejszym językiem jest np. JavaScript niż C++. Ale do rzeczy

Jeśli podchodzisz do programowania tylko jako dobrego źródła zarobku to kiedyś się przejedziesz - to trzeba robić z pasją bo inaczej staje się to okropnie nudne i monotonne.

Jeśli w przyszłości zamierzasz robić aplikacje biznesowe to wybierz C# lub Javę. Obydwa te języki są proste i można z powodzeniem od nich zacząć bez wcześniejszego patrzenia na web-dev. Szybko w nich pisze się aplikacje, z pomocą Visual Studio można w C# zrobić bardzo szybko porządną aplikację okienkową.

Jeśli w przyszłości chcesz robić gry 2D/3D - nie ważne jakie to wybierz C++ lub C#. To jest chyba najtrudniejsza ścieżka, bo wymaga więcej nauki jednak znacznie ciekawsza niż pozostałe - świadomość, że tworzysz coś, w co ludzie będą grali, będą dobrze spędzali czas i podziwiali twórców za włożoną pracę w produkcję jest nie do opisania. Oczywiście jeśli zrobisz słabą grę to wyjdzie na odwrót ale w to chyba nie celujemy :)

Jeśli chcesz w przyszłości robić w przeważającej większości strony internetowe to wybierz HTML, CSS w połączeniu z JavaScriptem i PHP. Można też używać C# - ASP.NET ale raczej na początku z tego nie będziesz korzystała.

Jeszcze sprostowanie - do gier równie dobrze można używać Javy czy JavaScripta (jeśli będzie to gra przeglądarkowa) czy też innych języków ale ja wybrałem te, które najbardziej się do tego nadają. Wyjątkiem jest tutaj C++, który nadaje się praktycznie do wszystkiego, jeśli odpowiednio dobrze się go opanuje. Jest on jednak w porównaniu do innych trochę trudniejszy w nauce. C++ z powodzeniem możesz używać do tworzenia aplikacji biznesowych (z użyciem biblioteki Qt), programowania elektroniki, tworzenia serwerów itd.

Jeśli chodzi o frameworki/silniki to wypowiem się tylko o tworzeniu gier/renderowaniu bo z tym miałem najwięcej styczności - do tworzenia zaawansowanych gier w C++ używa się głównie Unreal Engine 4, gdyż jest darmowym i potężnym silnikiem. Jeśli programujesz w C# to użyjesz Unity, które można uznać za troszkę mniejszą wersję UE4. Zanim jednak do tego dojdziesz będziesz używała mnóstwo innych bibliotek np. SFML, SDL lub czysto w OpenGL lub DirectX.

Jeśli chodzi o rynek pracy, to wygląda to różnie - bardzo dużo jest ofert pracy dla programistów Javy i C#, niewiele mniej dla programistów webdevowych i jeszcze troszkę mniej dla programistów C++, jednak tutaj zarobki są większe. W każdym razie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby samemu coś stworzyć - jakąś aplikację lub grę i zacząć zarabiać nie będąc pod skrzydłem jakiejś wielkiej firmy.

Ja osobiście (podkreślam - jest to moje zdanie) zachęcam Cię do nauki języka C++ - nauka nie jest trudna (choć trudniejsza niż nauka C#, Javy czy tym bardziej JavaScripta) a owoce tej nauki są bardzo duże. Przede wszystkim zyskujesz wiedzę jak to wszystko działa "od środka", w pewnym momencie będzie bardzo mało rzeczy, które będą mogły Cię zaskoczyć. Przesiadka na inne języki będzie niezmiernie prosta - przykładowo (teraz luźne oszacowanie) znając C++ możesz nauczyć się z powodzeniem składni JavaScripta w ok. 2 godziny, Javy w 4-5h, C# ze 2 godziny a język C już znasz. To właśnie jest kolejna zaleta - język C, którego rozwinięciem jest C++ (są to dwa różne języki, jednak C++ został stworzony tak, że kod kompilowany w C jest w pełni kompatybilny z C++ a C++ dostarcza ogromną ilość nowych możliwości) jest używany do programowania systemów operacyjnych, elektroniki i ogólnie siedzisz cały czas blisko sprzętu.

To wszystko ode mnie, pozdrawiam.

4

Przesiadka na inne języki będzie niezmiernie prosta - przykładowo (teraz luźne oszacowanie) znając C++ możesz nauczyć się z powodzeniem składni JavaScripta w ok. 2 godziny, Javy w 4-5h, C# ze 2 godziny a język C już znasz.

Mam do tego zastrzeżenia, ale to Twoje zdanie ;) 

komentarz 7 sierpnia 2017 przez gatix Nowicjusz (140 p.)
Przede wszystkim bardzo Ci dziękuję za taką rozbudowaną odpowiedź. Wiele mi to da i pomoże :)

Tzn jestem błędzie, że tworzenie stronek to nie programowanie? Cholera, ile czytam/oglądam poradniki to autorzy mówią/piszą, że to taki wstęp do programowania i jedynie JS z tej paczki to język programowania... Tak czy siak mam nadzieje, że się tutaj nie obrażą :P

Nie traktuje tego wyłącznie jak chęć zysku (ale głupia bym była, gdybym zaprzeczyła, że nie o to chodzi). Jednak interesuje mnie praca, gdzie efekt pracy jest widoczny tylko po tym ile się wykonało i co się wykonało. I gdzie zarobek/posada jest uzależniona od umiejętności i wkładu w sukces, a nie od tego czy jesteś bratankiem v-ce prezesa jakiejś firmy. Poza tym wydaje mi się, jestem kreatywna,lubię "główkować" więc naprawdę chcę w to iść niezależnie czy odniosę sukces czy padnę, bo jednak okaże się że tego nie przeskoczę. Jednak wolę poświęcić na to czas i ewentualnie się rozczarować niż pluć sobie w brodę za kilka lat, że nie spróbowałam.
4
komentarz 7 sierpnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

heej kolego PoetaKodu w swojej wypowiedzi kilka ładnych razy podkreśliłeś, jakim to JavaScript jest łatwym językiem (o ile nie najłatwiejszym!).

bo dużo łatwiejszym językiem jest np. JavaScript niż C++.

zachęcam Cię do nauki języka C++ - nauka nie jest trudna (choć trudniejsza niż nauka C#, Javy czy tym bardziej JavaScripta)

znając C++ możesz nauczyć się z powodzeniem składni JavaScripta w ok. 2 godziny, Javy w 4-5h, C# ze 2 godziny a język C już znasz.

Znasz C++, C#, Javę i JS na tak mega super poziome, że potrafisz ocenić takie rzeczy? Bo ja akurat JS się uczę i bałabym się powiedzieć, że to taki łatwiutki język.

Jeśli w przyszłości chcesz robić gry 2D/3D - nie ważne jakie to wybierz C++ lub C#. To jest chyba najtrudniejsza ścieżka, bo wymaga więcej nauki jednak znacznie ciekawsza niż pozostałe - świadomość, że tworzysz coś, w co ludzie będą grali, będą dobrze spędzali czas i podziwiali twórców za włożoną pracę w produkcję jest nie do opisania.

Aż ciężko takie rzeczy się czyta o_O

Jeszcze sprostowanie - do gier równie dobrze można używać Javy czy JavaScripta (jeśli będzie to gra przeglądarkowa) czy też innych języków ale ja wybrałem te, które najbardziej się do tego nadają. Wyjątkiem jest tutaj C++, który nadaje się praktycznie do wszystkiego, jeśli odpowiednio dobrze się go opanuje.

Szczerze mówiąc, jakbym kompletnie żadnych języków nie znała i dzisiaj zaczęłabym z programowaniem to normalnie po tej Twojej wypowiedzi startowałabym z C++. <333

Po co w ogóle się uczyć innych języków, jak tu C++ daje nam tyle frajdy i se (prawie) wszystko w nim napisze.

cool

gatix nie jesteś może z fejsbuczkowej grupy dla kobitek? :p

Co do HTML i CSS to nie są to języki programowania. Jeden to język znaczników, drugi to w sumie nadawanie stylu. Ale jeśli chodzi o webdev to chyba nie ma ludzi, którzy znają tylko te dwa jęzki. JS jest tutaj już "normalnym" językiem programowania ;) Więc Ci od tworzenia stron też mogą spokojnie nazwać się programistami cheeky

komentarz 7 sierpnia 2017 przez PoetaKodu Stary wyjadacz (10,990 p.)

Znasz C++, C#, Javę i JS na tak mega super poziome, że potrafisz ocenić takie rzeczy? Bo ja akurat JS się uczę i bałabym się powiedzieć, że to taki łatwiutki język.

Nie. Znam C++ dość dobrze, uczę się go od ponad 8 lat. Poza tym, mówię o uczeniu się składni tych języków bo to oczywiste, że do opanowania różnych technik trzeba doświadczenia. Co do doświadczenia z innymi językami - składni JavaScripta uczyłem się z 3 godziny, w których w większości rozmawiałem z kolegami. Wiadomo - pewnie nie wszystko poznałem ale wystarczająco dużą część tak. C# - prawie to samo co C++, zacząłem w nim programować około półtora roku temu. W Javie niedługo pisałem aczkolwiek kilkadziesiąt razy przeglądałem kod w niej napisany i czytałem dużo o podobieństwach i różnicach z innymi językami wysokiego poziomu.

Pozwól, że pominę resztę ironicznej wypowiedzi bo nie mam ochoty kolejny raz rozpoczynać debaty C++ vs Programowanie.

2
komentarz 7 sierpnia 2017 przez Kamil Łydka Stary wyjadacz (13,600 p.)

Ja proponuję skończyć filozofować, bo co człowiek to opinia.

Zupełnie tak, jak jednej osobie będzie łatwiej się nauczyć francuskiego, a innej włoskiego. Nie ma sensu przekonywać wszystkich innych, do swojej opinii. 

gatix nie jesteś może z fejsbuczkowej grupy dla kobitek? :p

Można tam jakoś dołączyć? ( ͡° ͜ʖ ͡°) 

1

Kamil Łydka za dobrze byś miał tam devil

2
komentarz 7 sierpnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Przesiadka na inne języki będzie niezmiernie prosta - przykładowo (teraz luźne oszacowanie) znając C++ możesz nauczyć się z powodzeniem składni JavaScripta w ok. 2 godziny, Javy w 4-5h, C# ze 2 godziny a język C już znasz.

https://forum.pasja-informatyki.pl/275108/co-najpierw-javascript-czy-c?show=275120#c275120

Jeśli w przyszłości chcesz robić gry 2D/3D - nie ważne jakie to wybierz C++ lub C#.

Miało być chyba, "lub JS (HTML5 Canvas / Phaser)" ? :P
C# zostawmy do pisania okienek ;P

Podobne pytania

+3 głosów
3 odpowiedzi 2,222 wizyt
pytanie zadane 18 października 2021 w Inne języki przez Conax Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
8 odpowiedzi 2,171 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 342 wizyt

93,717 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,261 komentarzy

63,261 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...