• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nie działające przyciski w JS

Object Storage Arubacloud
0 głosów
658 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2017 w JavaScript przez Kekk Początkujący (450 p.)

Ostatnio napisałem prosty slider w JS, niby wszystko śmiga, ale nie działają przyciski mające przenosić nas do odpowiednich slajdów, wiecie co jest nie tak? 
 

  <script type="text/javascript">
  ile=3;
  i=0;
        function ustawslajd(nrslajdu)
        {
            i = nrslajdu - 1;        
            
        }
        
        
  function galeria(){
    document.getElementById('obrazek').src= i + '.png';
    if(i<ile-1){
      i++
    }else{
      i=0
    }
    setTimeout('galeria()',5000)
  }
  window.onload=function(){
    for(x=0; x<ile; x++){
      new Image().src= x +".png" 
    }
    galeria()
  }
  </script>

 

A tu kod HTML

<span onclick="ustawslajd(1)" style="cursor:pointer;">[ 1 ]</span> 

<span onclick="ustawslajd(2)" style="cursor:pointer;">[ 2 ]</span> 

<span onclick="ustawslajd(3)" style="cursor:pointer;">[ 3 ]</span>

 

komentarz 23 lipca 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)

Twoje "przyciski" powinny być przyciskami, zamień span na button. Dorzucił bym również aria-label np.: aria-label="Slajd pierwszy"

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 23 lipca 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)
edycja 23 lipca 2017 przez Chess

Musisz dodać tylko jeszcze jedną linię w funkcji ustawslajd.

function ustawslajd(nrslajdu) {
          i = nrslajdu - 1;        
          var zz = document.getElementById('obrazek').src= i + '.png';
 }

Jeszcze jedna uwaga. Nie musisz nazywać swoich grafik tak jak teraz, czyli: 0.png, 1.png, itd...., tylko możesz zrobić tak:

<img id="obrazek"/>
var zz = document.getElementById('obrazek').src= 'rabbit' +  i + '.png';

I dzięki temu zabiegowi twoje grafiki mogą mieć nazwę rabbit0.png, rabbit1.png, itd....

komentarz 23 lipca 2017 przez Kekk Początkujący (450 p.)
Ach, no tak xD Głupi błąd, dzięki za pomoc!
komentarz 23 lipca 2017 przez Kekk Początkujący (450 p.)
O tym akurat wiedziałem, ale nie chciało mi się pisać dodatkowych linijek kodu :D
komentarz 23 lipca 2017 przez Chess Szeryf (76,710 p.)

Jakich dodatkowych linijek kodu? Dopisujesz tylko w tych dwóch liniach przed i ==> 'rabbit'. Czyli będzie to tak:

'rabbit' + i + '.png'

Jeśli ktoś będzie mieć wyłączoną obsługę JS w przeglądarce, to dobrze by było nawet dodać tam obrazek, aby się wyświetlił, ale to zależy już od ciebie. Zamiast tamtego kodu html można dać taki:

<img src="rabbit0.png" id="obrazek"/>

 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 442 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 314 wizyt

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...