• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena portfolio

Object Storage Arubacloud
–1 głos
346 wizyt
pytanie zadane 11 lipca 2017 w Nasze projekty przez Mateusz Patalan Bywalec (2,140 p.)
edycja 11 lipca 2017 przez Mateusz Patalan

Co sądzicie o moim portfolio? Nie mówię o treści, - bo takowa nie istnieje - ale o kodzie i wyglądzie.

http://portfolio.wex.pl/

komentarz 11 lipca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Jeśli chcesz startować na fronta to polecam przynajmniej w portfolio zrezygnować z jQuery i napisać coś w czystym JS. 99% osób upubliczniających do oceny swoje portfolia widzę, że używa tylko jQuery więc trochę byś się wybił z tłumu :)

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 11 lipca 2017 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
Na pierwszy rzut oka wydaje się całkiem okey, ale jakby się tak chwilę przyjrzeć to można zauważyć jedną bardzo ważna sprawę, która jest naprawdę bardzo ważna i nie można o niej nigdy zapominać - zapomniałeś nam go pokazać[...]
komentarz 11 lipca 2017 przez Mateusz Patalan Bywalec (2,140 p.)
Ale ja jestem idiotą... A wiedziałem, że o czymś zapomniałem.
komentarz 11 lipca 2017 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
pionowo dawaj większe paddingi, zmień czcionkę na roboto albo open sans i grafiki są do bani. Wgl nie kontrastują i strona wygląda słabo.
+2 głosów
odpowiedź 11 lipca 2017 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)
<meta name="generator" content="Geany 1.23.1" />

Na co to?

type="text/css"

To już nie jest potrzebne.

<header class="nav">
			<span class="first">
				<h1>Mateusz Patalan</h1>
				<strong>Portfolio Frontendowca</strong>
			</span>
		</header>

Dlaczego header ma taką klasę? Tym bardziej, że nie ma tutaj żadnej nawigacji. Nie rozumiem też, po co trzymasz nagłówek w spanie i nadajesz mu klasę "first". Zamiast znacznika strong możesz to dać w p i odpowiednio wystylizować. Osobiście zawartość nagłówka dałbym w flexboxa, a jego wysokość ustawił na 100% wysokości okna (np. poprzez innerHeigh() w jQuery).

<h1>Kim jestem?</h1>

Powtarzasz h1. Nagłówek główny powinien być tylko jeden na stronie.

<img src="img/pobrane.jpg" width=600px>

Brak altów. 

style="background-image: url('img/footer_lodyas.png'); background-position:top center; background-attachment:fixed; color:#fff;"

Możesz to spokojnie wystylizować w CSS. Jeśli niektóre atrybuty są unikalne dla danej sekcji, jak np. zdjęcie albo kolor, to nadaj id i po nim stylizuj.

<i class="icon-css3"></i>

Ikony powinny być umieszczane w znacznikach span. Do tego brak jakiejkolwiek dostępności.

<a href="http://kerbalstory.pl/" target="_blank">

Przy przekierowaniu na nowe okno dobrze o tym poinformować, np. poprzez title. Do tego można dodać rel="noopener noreferer". Więcej na ten temat tutaj.

All rights Reserved&copy Copyright by Mateusz Patalan. Thanks for your visit!

To można dać w p.

Oprócz tego:

  • Za małe paddingi pionowe, jak wspomniał PATYL.
  • Przy motcie te apostrofy dziwnie wyglądają.
  • Strona się nieco rozjeżdża - po prawej stronie pojawia się biały pasek.
  • Footer w ogóle nie jest odseparowany od reszty sekcji.
  • Obrazy można nieco skompresować.
  • Jeśli korzystasz z ciasteczek, to trzeba o tym poinformować.
  • Błędy w konsoli.
  • Zmieć hosting na płatny ;) Na Smarthoście, z którego osobiście korzystam najtańszy pakiet to jedynie 35 zł na rok, a dostajesz do tego certyfikat SSL.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 453 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2019 w Nasze projekty przez Dawid_Predecki Obywatel (1,610 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 604 wizyt
pytanie zadane 14 marca 2019 w Nasze projekty przez MasterOf Nowicjusz (200 p.)
+3 głosów
5 odpowiedzi 518 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2018 w Nasze projekty przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...