• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kolejne etapy nauki PHP.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
706 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2017 w PHP przez Kerdi26 Użytkownik (640 p.)
Cześć chciałbym się zapytać o to czego dalej uczyć się w php i w jakiej kolejności, póki co znam dobrze podstawy, współprace z MySQL, zapytania w sql. Więc umiem napisać, skrypty typu logowanie, rejestracja, sondy, sekcja komentarzy, liczba odwiedzin itp. I teraz czego uczyć się dalej, myślałem o jakimś frameworku, albo mvc bo sporo osób o tym mówi, czy może jest coś co powinienem umieć przed tym ? i jeśli ktoś zna jakieś poradniki(najlepiej polskie) do frameworków to z chęcią bym jakiś przeczytał, żeby ogólnie dowiedzieć się jak one działają. Z góry dzięki za odpowiedzi.
komentarz 6 lipca 2017 przez SebekChlebek Stary wyjadacz (11,290 p.)
Zmień kategorię, mówisz o PHP a kategoria C, C++ xD
komentarz 6 lipca 2017 przez Kerdi26 Użytkownik (640 p.)
Nie ustawiłem języka i z automatu został c++ już poprawiłem.
1
komentarz 6 lipca 2017 przez niezalogowany
Jakiś czas temu ktoś wrzucił w jakimś wątku tę mapę:

https://github.com/kamranahmedse/developer-roadmap

Może ci się przyda.

3 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 6 lipca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Skoro chcesz iść dalej w PHP to polecam właśnie MVC. Osobiście korzystam z CodeIgniter bo jest to bardzo prosty i przyjemny framework. Nie jest to taka kobyła jak Symfony czy Zend i wbrew niektórym opiniom jest dobrze rozwijany - obecnie jest już wersja 4, ale na razie polecam pozostać przy 3.

Do tego pobaw się szablonami, ja przyzwyczaiłem się i lubię Smarty ale są też inne jak chociażby Twig.

Dalej polecam dobrze poznać samą bazę np. MySQL, w zakresie nie tylko odpytywania SELECT ale również zakładania baz (poczytaj np. o CaseMethod, projektowaniu bazy metodą funkcyjną, encjach bazodanowych itp.). Ponad to powinieneś wg mnie jako back-endowiec znać takie elementy bazy jak foreign key, rodzaje silników i ich zastosowania, transakcje, procedury, widoki itp.

A tak w między czasie polecam poćwiczyć linuxa jeśli nie pracujesz w nim na codzień, ale chodzi mi głównie o konsolę. Na razie jak się bawisz na localhost to może nie jest to tak konieczne, ale gdy wejdziesz w hosting komercyjny to wiem z doświadczenia, że trzeba troszkę porobić też na konsoli (ja np. używam putty, mc itp.). Do tego poczytaj o takich zagadnieniach jak corn, daemon itp.

No i zakładam, że uczysz się już programowania i myślenia obiektowo i nie są Ci obce takie pojęcia jak klasa, interfejs, klasa abstrakcyjna (i różnica między nią, a interfejsem), rozszerzanie klas, cechy (trait) itp.

I na koniec polecam wyguglować takie tematy jak SOAP, XML, JSON.

Na początek myślę, że tyle powinno wystarczyć :)

Pozdrawiam
komentarz 6 lipca 2017 przez Kerdi26 Użytkownik (640 p.)
Dzięki za odpowiedź.
komentarz 6 lipca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
a i zapomniałbym jeszcze o jednej kwestii, jeśli idziesz w stronę języków obiektowych jak PHP to zacznij powolutku przyzwyczajać się do UML i nawet proste schematy klas, interfejsów itp. rozpisywać sobie w standardzie UML.

Możesz mi wierzyć lub nie, ale gdy poznasz lepiej język i przyjdzie Ci robić większą aplikację, np. CRM to samo "kodowanie" jest najmniejszym problemem i de facto nie zajmuje najwięcej czasu :) Grunt to dobry schemat ideowy, schemat bazy danych i przepływu informacji itp. Dlatego właśnie osobom początkującym polecam napisanie małego, prostego CRM do własnych potrzeb jak chociażby listy zakupów, zadania do wykonania itp. Nauczysz się kompleksowo wszystkiego co powinien umieć dobry junior - od bazy danych (w tym jej zakładania), po logowania, back-end, front-end, wzajemne relacje (ajax, websocket itp.) itd. Interesuje Cię tylko back-end bez frontu? OKI, ale warto nauczyć się chociaż podstaw html i JS, nigdy nie wiesz co przyjdzie Ci robić w życiu.

Myślę, że taka mała aplikacja dobrze wyglądałaby w CV :)
komentarz 6 lipca 2017 przez Kerdi26 Użytkownik (640 p.)
Znaczy umiem coś htmla i css, ale idę w głównie w php, co do js to samego php uczę się jakoś 2-3 miesiące za to dość intensywnie, i zamierzam nauczyć się podstaw js ale póki co wole skupić się i lepiej nauczyć jednego języka. Wydaje mi się, że to lepsze niż uczenie się kilku języków na raz, nie znając bardzo dobrze nawet 1. A co do wyboru back-endu to dlatego, że nie czuję sie dobrze w budowaniu estetyki strony.
komentarz 6 lipca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
oki, wszystko jasne :) Dajemy tylko kolejne etapy co się uczyć tak jak prosiłeś :)

a tak na marginesie to JS dzisiaj to nie tylko front-end w stronkach firmowych i sklepach... Dzisiaj w JS programuje się również np. aplikacje SmartTV. Gdy mamy node to wkraczamy z JS w nowy poziom i można w nim tworzyć pełny back-end.

Ale to tak na marginesie :) Lubisz PHP to ucz się tego co lubisz i tyle. Nie patrz na oferty pracy, teoretyczne zarobki itp. Na rynku jest wiele osób uczących się języków, ale mało takich, które na prawdę je poznały i co ważne... lubią :)
+2 głosów
odpowiedź 6 lipca 2017 przez Fenix Nałogowiec (26,750 p.)

A może wybierz larve jako pierwszy framework? Larvacast masz za 9$ na miesiąc, a będziesz poprowadzony za rączke przez bardzo wiele ważnych kwestii + podszkolisz angielski. Myśle że to by było dobre na wejście we frameworki w phpie, a koszt 9 dolarów nie jest chyba dla nikogo jakiś olbrzymi. 

komentarz 6 lipca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Nie znam tego frameworka, ale szczerze mówiąc bardziej "lubuję" się w JS i node niż w PHP. Dla początkującego myślę jednak, że takie prowadzenie za rączkę nie do końca jest super. Może lepiej, żeby np. kolega postanowił sobie zrobić jakiś mały CRM (na własne potrzeby) w Symfony czy CI i kolejno szukał sobie różnych zagadnień jak logowanie, sesja itp.

Co to da? Ano naukę korzystania z SO i analizowania odpowiedzi, naukę czytania dokumentacji zarówno PHP manual jak i dokumentacji frameworka, w między czasie będzie trafiał na wiele artykułów/blogów gdzie również znajdzie ciekawe wpisy itp.

Oczywiście to tylko mój punkt widzenia, każdy wybiera jak lepiej mu się uczy.
komentarz 6 lipca 2017 przez Fenix Nałogowiec (26,750 p.)
Korzystałeś kiedyś z usług dobrze skonstruowanych kursów? Nie takich z youtuba (chociaż znajdziemy tam mnóstwo świetnych materiałów, konferencji), na początku powinien obyć się z frameworkiem, znać podstawy. I to nie na swój sposób tylko dobre praktyki, bo to zaowocuje w przyszłości. Takie kursy z reguły uczą również korzystania z dokumentacji, pokazują jaki jest sens używania jej.
komentarz 6 lipca 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Nie brałem udziału nigdy w żadnych zorganizowanych kursach programowania. Ja nie krytykuję Twojej wypowiedzi, napisałem, że każdy wybiera swoją metodę nauki.

Jeśli znasz ten kurs i świadomie go polecasz to ok, nie podważam. Miałem jedynie parę razy okazję widzieć fragmenty różnych kursów z JS i node i niestety nie zawsze promowały one dobre praktyki o których piszesz...

Może więc dobrym kompromisem będzie skorzystanie z gotowego kursu, wspieranego dodatkową lekturą książek, blogów itp. i z analizą różnych dobrych i złych praktyk :)
komentarz 6 lipca 2017 przez Kerdi26 Użytkownik (640 p.)
Dzięki, za wszystkie rady, co do frameworka larve to wolałbym jednak nie inwestować w to pieniędzy. A moglibyście mi polecić jakiś dobry poradnik w języku polskim jakiego kolwiek frameworka do php na razie tylko w celu zobaczenia w praktyce jak one działają, bo sam szukałem kilka razy bez efektów,.
+2 głosów
odpowiedź 7 lipca 2017 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)

Twoja sytuacja jest dość podobna do tej, jaką ja miałem jeszcze niedawno, aż w końcu znalazłem pracę jako PHP developer :)

Otóż jeśli znasz dość dobrze podstawy PHP i znasz podstawy baz danych, prócz tego co zapodał Tomasz jeśli chodzi o bazy danych, warto zapoznać się bardzo dobrze z:

- testowaniem jednostkowym, a tutaj przychodzi z pomocą framework do unit testów PHPUnit, są też inne, ale polecam akurat ten :) Wraz z testowaniem jednostkowym idzie metodologia Testing Driven Development (TDD), z którą warto się zapoznać.
- budowaniem prostych API, zwracających dane JSON i XML
- bardzo dobrze ogarnąć programowanie obiektowe oraz zasadę SOLID
- no i framework. Ja zaczynałem własnie od CodeIgnitera, bo jest prosty. Ale ta prostota, tak mi się wydaje, utrudniła mi potem ogarnięcie frameworka, którego obecnie używam, mianowicie Symfony. Na początku krowa i nie wiadomo co się dzieje. Potem, bajka! 
- warto też zapoznać się z jakimś ORM'em np Doctrine
- koniecznie Composer
- dotego zasady programowania w PHP zbudowane przez społeczność, zapoznaj się PHP standard Recommendations

Mam nadzieję, że pomogłem ;)

komentarz 7 lipca 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Dlaczego najlepsza z obecnych odpowiedzi ma najmniej like'ów? Tylko zamiast startowac z mocno przestarzałym CI zacząłbym od micro frameworkow. Poza tym, wklep phptherightway w Google i problem co robic teraz masz z głowy.
komentarz 7 lipca 2017 przez Kerdi26 Użytkownik (640 p.)
Dzięki, za odpowiedź.
komentarz 7 lipca 2017 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
Ano jeśli chodzi o microframeworki, ja bym brał Silex'a . Może dlatego, że jest spokrewniony z Symfony.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 316 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 436 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez msky Początkujący (250 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 240 wizyt
pytanie zadane 12 czerwca 2017 w HTML i CSS przez Paweł Sypek Początkujący (440 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...