• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Format przy update do win10, usuwanie bootloadera.

0 głosów
892 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2015 w Systemy operacyjne, programy przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Mam pytanie, na moim lapku oprócz tego że jest od niedawna elementaryOS Freya, to mam jeszcze systemy windows 8.1 w wersji na 90 dni i winde 7, która stoi już 2 lata i jest taka zamulona, że włącza się 5 minut. Czy jak dostanę aktualizację do 10, to będzie opcja formatowania przed instalacją? I 2 sprawa, jak usunąć bootloader windowsa 8.1 ponieważ niedługo mam zamiar go wykasować żeby został mi tylko elementary i winda 7(10)? Chcę mieć dostęp do tych 2 systemów, a w tym momencie do windy 7 dostaję się poprzez bootloader windowsa 8.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (607,960 p.)
A próbowałeś zamiast gruba zainstalować refind? Jak dla mnie to takie magiczne cuś, co samo naprawia większość problemów z bootloadingiem (np. potrafiło uruchomić nawet niepoprawnie zahibernowany windows czy radzi sobie z secure bootem przez podpisywanie obrazów linuksa)
komentarz 5 czerwca 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Ewentualnie jeszcze to narzędzie jest warte uwagi:
https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair
http://sourceforge.net/p/boot-repair/home/Home/

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 360 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2021 w Systemy operacyjne, programy przez Piotrullo Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 329 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2019 w Systemy operacyjne, programy przez norym Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 470 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Borys Użytkownik (830 p.)

93,742 zapytań

142,678 odpowiedzi

323,297 komentarzy

63,326 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...