• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

czas serwera php lub jakiś zegar

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,163 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2017 w PHP przez sapero Gaduła (4,100 p.)
Witam, może ktoś wie w jaki sposób mogę wyświetlić czas z jakiegoś zegar np serwera/google/etc? chodzi mi o czas który mógłbym przypisać przy rejestracji konta do bazy danych. Mogę oczywiście zapisać czas używając time() lecz to czas z mojego komputera, więc jeśli zmienię date na komputerze przed rejestracją lub ktoś inny to zapisanie użytkownika zarejestrowanego będzie bez sensu ponieważ sam sobie ustala datę...

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 20 czerwca 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
wybrane 21 czerwca 2017 przez sapero
 
Najlepsza
Ee, nie?

W PHP możesz pobrać czas ustawiony na serwerze, da go właśnie time() jak i każda funkcja do obsługi daty i czasu (albo jeszcze lepiej klasa DateTime). Nie da się w PHP odczytać czasu ustawionego u użytkownika. Mógłbyś to zrobić przez JS, ale jak rozumiem nie tego oczekujesz, więc nie widzę problemu.
komentarz 20 czerwca 2017 przez sapero Gaduła (4,100 p.)

właśnie nie daje go time? zmieniłem czas na zegarku na pasku tray w windowsie, następnie przeładowałem stronę którą napisałem w php i pokazuję mi taką godzinę jaką ustawiam;(

 

kod:

$data=date("Y-m-d");
$czas=date("H:i");

echo "Stronę wyświetlono dnia $data o godzinie $czas <br><br>";
$timestamp = time();
 $datum = date("Y-m-d (D) H:i:s",$timestamp);

 

komentarz 20 czerwca 2017 przez sapero Gaduła (4,100 p.)
sam sprawdź:)
komentarz 20 czerwca 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Nie nie, zróbmy inny test :)

http://others.waluk.pl/forum/time.php ← ty sprawdź, umieściłem tu Twój kod.

 

Jak mniemam uruchamiasz kod na localhoście, czyli serwer i PHP działa na Twoim komputerze. Zmieniając czas na komputerze zmieniasz więc jednocześnie czas serwera...

komentarz 21 czerwca 2017 przez sapero Gaduła (4,100 p.)
ok zwracam honor:) jak na localhost xampp testuje to pewnie dla tego? i dlatego że popiłem?:)
1
komentarz 21 czerwca 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

No jeżeli testujesz na localhoście to stawiasz sobie serwer lokalnie na swoim komputerze i jeśli zmieniasz mu godzinę to trudno się dziwić, że zmienia się wszędzie, w tym też w lokalnie zainstalowanym serwerze i PHP.

i dlatego że popiłem?:)

Ee... heh :P 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,665 wizyt
pytanie zadane 28 czerwca 2019 w C i C++ przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 160 wizyt
pytanie zadane 16 kwietnia 2022 w PHP przez brzuszek Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 554 wizyt
pytanie zadane 9 czerwca 2019 w C i C++ przez MegaaSoft Obywatel (1,430 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...