• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z programem...nie umiem go dokończyć

Object Storage Arubacloud
0 głosów
157 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2017 w C i C++ przez Heetpoint Nowicjusz (120 p.)
Witam na wstępie napisze ze jestem nowy i jest to mój pierwszy temat na jakimkolwiek forum":)"...jestem zielony w te sprawy dlatego zgłaszam się tutaj do was "^^"...pytanie jest następujące chciałem napisać taki program który będzie jak bankomat tzn. witaj w naszym banku proszę podać pin itp. napisałem takowy lecz gdy wpisze błędnie kod PIN i za 4 próba wpisze dobry pin to program kończy się a chciałbym aby to wszystko dalej działało czyli po poprawnym pinie chciałbym aby zapytał ile pieniędzy chce wypłacić itp...można się łatwo domyśleć o co mi chodzi po uruchomieniu go...wkleję tu kod i proszę o wszelkie rady oraz pomoc...jak dokończyć lub uprościć kod...dziękuję za wszelkie nakierowanie ":)"....oto kod(proszę wybaczyć taki bałagan w kodzie dopiero zaczynam naukę ":D")

 

#include <iostream>
int main()
{
int pin,wyplata, decyzja;
{
    std::cout<<"        Witaj w naszym bankomacie proszę włóż karte. . .";
    std::cout<<"Podaj kod PIN: ";
    std::cin>> pin;
}
if(pin==5230)
{
    std::cout<<"Poprawny kod PIN...nastąpi przekierowanie...";
    std::cout<<"Ile pieniedzy chcesz wyplacic? :";
    std::cin>>wyplata;
    if(wyplata>1000)
    {
        std::cout<<"Brak srodkow na koncie";
    }
    else
    {
        std::cout<<"Czy wydrukowac potwierdzenie?";
        std::cin>> decyzja;
        std::cin.get();
        if(decyzja==1)
        {
            std::cout<<"Prosze zabrac potwierdzenie...dziekujemy i zyczymy milego dnia";
            std::cin.get();
        }
        else
        {
            std::cout<<"Dziekujemy i dowidzenia";
            std::cin.get();
        }

    }
}
else
{
    do{
    std::cout<<"Błedy kod PIN...spróbuj ponownie...";
    std::cin>> pin;
    }while(pin!=5230);
}
}
komentarz 19 czerwca 2017 przez Shaoi Mądrala (7,020 p.)

Kod wstawiamy w specjalnie przeznaczone do tego bloczki kodu.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2017 przez surfeliza Stary wyjadacz (11,260 p.)
1. Po deklaracji zmiennych masz zbędne nawiasy {}.

2. Usuń warunek else, a pętle do while przenieś przed instrukcję if.
komentarz 19 czerwca 2017 przez Heetpoint Nowicjusz (120 p.)
Piszesz teraz o tym ostatnim else tak?? i przed który if mam to przenieść pierwszy czy 2?
komentarz 19 czerwca 2017 przez surfeliza Stary wyjadacz (11,260 p.)
Ostatni else, pierwszy it.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 242 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 368 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 124 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...