• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Now znaczniki HTML

Object Storage Arubacloud
0 głosów
312 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2017 w HTML i CSS przez mitsuukurinaa Bywalec (2,790 p.)

Witam, stworzyłem własną stronę, sugerowałem się według poradnika Pana Mirosława, więc ciężko z nowymi znacznikami. Powiecie mniej więcej co zmienić w kodzie, co dodać? 

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
	<title>BlocksAd.com| Szukamy za Ciebie!  </title>
	<meta name="description" content="Nowa marka reklamowa - Usługi, Firmy, Oferty z całej Polski!" />
	<meta name="keywords" content="oferty, usługi, firmy, ranking firm, bloczki reklamowe, banery reklamowe, ogłoszenia, reklama, blocksad" />
	
	<META NAME=”ROBOTS” CONTENT=”INDEX,FOLLOW,ALL”>
	<meta name="google-site-verification" content="iiLb2_LTdX_2YYnRWHv73QP-yaUtDCe2w62PUuryCBo" />
	<meta name="google-site-verification" content="Qn34TM5OY1bOXGuSqCtwk5eH4dIh19IweZZ6T4t2pzU" />
	
	<link rel="Shortcut icon" href="img/shortcut.ico" />
	<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
	<link rel="stylesheet" href="css/fontello.css" type="text/css" />
	<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Josefin+Sans|Lato&amp;subset=latin-ext" rel="stylesheet">
	<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Oswald:400,600&amp;subset=latin-ext" rel="stylesheet">
	
	<!-- Facebook Pixel Code -->
<script>
!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;
n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,
document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
fbq('init', '1870302369888354'); // Insert your pixel ID here.
fbq('track', 'PageView');
</script>
<noscript><img height="1" width="1" style="display:none"
src="https://www.facebook.com/tr?id=1870302369888354&ev=PageView&noscript=1"
/></noscript>
<!-- DO NOT MODIFY -->
<!-- End Facebook Pixel Code -->

</head>

<body>
	
		<div id="container">
	
		<div class="rectangle">
				<div id="logo"><a href="strona-glowna"><img src="logorec3.png" ></a></div>
	
				<div style="clear: both;"></div>
			
				</div>
		
		<font color="#3299CC"><b><center><h1>Poszukujesz czegoś? A może chcesz przejrzeć usługi i firmy w Twoim mieście?</h1></font></b></center>
		
		<div class="square">
				<div class="tile5"><a href="poszukuje" class="sociallink"><i class="icon-search-1"><span class="tekst3">Poszukuję...</span></i></a></div>
			
			
				<div class="tile2"><span class="tekst">Odznaki</span><a href="odznaki" class="tilelink"><i class="icon-award"></i></a></div>
				<div class="tile2"><span class="tekst">Najczęstsze pytania</span><a href="faq" class="tilelink"><i class="icon-help"></i></a></div>
				<div class="tile2"><span class="tekst">Regulamin</span><a href="regulamin" class="tilelink"><i class="icon-attention-1"></i></a></div>
				<div class="tile2"><span class="tekst">Kontakt</span><a href="kontakt" class="tilelink"><i class="icon-mail-alt"></i></a></div>
				<div style="clear:both;"></div>
				
			
				
		</div>
		<div class="square">
				<div class="tile5"><a href="uslugi-i-firmy" class="sociallink"><i class="icon-users"><span class="tekst2">Firmy i Usługi</span></i></a></div>
			
				<div class="tile2"><span class="tekst">Nasze usługi</span><a href="uslugi" class="tilelink"><i class="icon-star"></i></a></div>
				<div class="tile2"><span class="tekst">Co nas wyróżnia?</span><a href="co-nas-wyroznia" class="tilelink"><i class="icon-user-o"></i></a></div>
				<div class="tile2"><span class="tekst">Facebook</span><a href="https://www.facebook.com/blocksadcom/" class="tilelink"><i class="icon-facebook-1"></i></a></div>
				<div class="tile2"><span class="tekst">YouTube</span><a href="https://www.youtube.com/channel/UC1-ZSYug_OMcH9p2Q79C7Yg" class="tilelink"><i class="icon-youtube-2"></i></a></div>
				
				
				<div style="clear: both;">
	
			</div>
			
			
		
		</div>
		
		<div class="rectangle">BlocksAd.com - ###<br /><font color="red">Wszystkie prawa autorskie zastrzeżone! Copyright © 2017 Reflex Publishing, Inc. All Rights Reserved.</font></div>
	
		
	</div>

</body>

</html>	



 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 8 czerwca 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
wybrane 8 czerwca 2017 przez mitsuukurinaa
 
Najlepsza
  • <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />

    chrome=1 tu niepotrzebne.

  • Meta keywords o ile mi wiadomo też jest już niezbyt brana pod uwagę, wyszukiwarki same szukają czego chcą.

  • Atrybut type w <link> jest niepotrzebny.

  • <font> i <center> nie używamy, przestarzałe.

  • <i class="icon-star"></i>

    Ikonki niedostępne, Comandeer ciągle zwraca na to uwagę.

  • <div style="clear: both;"></div>

    Pusty element czyli niepotrzebny, do tego style inline które również są złe. Lepiej zrobić to na pseudoelementach.

  • Menu zrobiłbym na listach, a nie kolejnych divach.

  • Stylizujmy po klasach, nie po id.

  • Raz nazwy klas po angielsku raz po polsku - lepiej zdecydować się na jedno, zawsze angielski.

  • Jak już sam napisałeś: brak znaczników z HTML5. Spokojnie dodałbym przynajmniej <header>, <nav> czy <footer>

W zasadzie to częste błędy w stronach robionych na podstawie kursów pana Zelenta. Proponuję przejrzeć sobie chociażby dział "Nasze projekty" na forum, tam już wiele podobnych ocen i różnych sugestii było.

komentarz 19 czerwca 2017 przez Mr Popcorn Bywalec (2,340 p.)
Ja zawsze używałem
<div style="clear: both;"></div>
Jak inaczej można to osiągnąć?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 277 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2019 w HTML i CSS przez Jan Patryk Kowalski Obywatel (1,880 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 338 wizyt
pytanie zadane 4 maja 2018 w HTML i CSS przez Kamil110501 Bywalec (2,490 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 227 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2018 w HTML i CSS przez daro793704 Początkujący (350 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,663 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...