• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ulubiony edytor tekstowy

Object Storage Arubacloud
+1 głos
506 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)
Witam,

ostatnio napisałem edytor tekstowy w Qt: https://forum.pasja-informatyki.pl/250323/edytor-tekstowy-qt

W ramach ćwiczeń chciałby jeszcze rozwinąć swój projekt ale nie za bardzo wiem jakie funkcjonalności mogę dodać. Wzorowałem się na Notepad'zie. Mam do Was pytanie. Jaki jest Wasz ulubiony edytor tekstowy oraz jaka jego funkcjonalność jest najlepsze.

Pozdrawiam.
komentarz 7 czerwca 2017 przez Nightmare43 Użytkownik (630 p.)
Moim ulubionym jest Atom.

7 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2017 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
Ciemny motyw.
komentarz 6 czerwca 2017 przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)
Dzięki, za odpowiedź. Widzę, że podczas dłuższej pracy z edytorem warto byłoby zlitować nad oczami(patrz:możliwość wprowadzenia ciemnych motywów).
2
komentarz 6 czerwca 2017 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
To była moja główna motywacja podczas przechodzenia z Code::Blocks do Visual Studio :P
+3 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2017 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
Atom
-Jedna z większych zalet to minimapa w górnym rogu (funkcja musi być zainstalowana dodatkowo)
-Najważniejsza funkcja to struktura katalogów (notepad++ tego nie ma)
-Tworzenie templatek do określonych elementów kodu (np pętle, klasy, metody...)
-Przyjemny wygląd całego programu
-Pokazywanie ścieżek do plików, kiedy chcemy coś dołączyć (funkcja musi być zainstalowana dodatkowo)
-Podświetlanie wszystkich wystąpień zaznaczonego tekstu (funkcja musi być zainstalowana dodatkowo)

To funkcje bez których pisanie programów byłoby bardzo trudne, w przypadku większych projektów prawie niemożliwe
3
komentarz 6 czerwca 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Notepad++? Ten dinozaur jeszcze żyje? surprise

komentarz 6 czerwca 2017 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
W szkołach często jest używany, więc dalej sporo początkujących go zna
komentarz 6 czerwca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
też polecam Atom ;)
fajnie jeszcze jest mieć zainstalowane LiveReload, które automatycznie odświeża adres pliku w przeglądarce, na którym pracujemy.
komentarz 6 czerwca 2017 przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)
Dzięki za odpowiedź, fajnie funkcjonalności posiada. Zwłaszcza ta minimapa(btw. ciekawe jak to zrobić to pewnie kopia głównego widżetu). Właśnie o to mi chodziło, podpatrzę sobie Atom i spróbuje zaimplementować w moim edytorze.
komentarz 6 czerwca 2017 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)
Podbijam Atoma
+2 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2017 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Sublime Text, wieloktrotne kursory, szybkość.
komentarz 6 czerwca 2017 przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)
Dzięki za odpowiedź. O widzisz z tej strony nie patrzyłem. Starałem się szukać jakiś niestworzonych bajerów lecz poza kombajnem graficznym niekiedy w programie liczy się wydajność(szybkość).
+1 głos
odpowiedź 6 czerwca 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

PHPStorm ale to w sumie bardziej IDE, a nie edytor. 

Nie wiem jak się nazywa ten feature, ale przy wyszukiwaniu bckiag znajduje background-image. heart

komentarz 6 czerwca 2017 przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)
Dzieki za odpowiedź. Tak wiem, że to IDE ale nawet czasami w ten skład wchodzą ciekawe edytory tekstowe. Patrz Qt Creator, który wykorzystuje przy pisaniu kodu. Najważniejsze dla mnie opcja to ta podpowiadająca jaką frazę można wpisać klikając ctrl+space. Usprawnia pisanie i niweluje błedy.
+1 głos
odpowiedź 6 czerwca 2017 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Ostatnio coraz częściej na yt widzę ludzi korzystających z Brackets- http://brackets.io/ . Sam nawet sprawdziłem i powiem, że jest dobry, ale raczej dla osób robiących szablony, małe projekty oparte głównie na htmlu, cssie i jsie. Zalety: -Bardzo szybie pisanie htmla (głównie dzięki dodatkom) -Szybka edycja cssa. Wystarczy kliknąć na klasę, selektor, albo id i pojawi się fragment kodu w cssach, -Podgląd strony w czasie rzeczywistym Wady: -Spowalnia przy większych ilościach plików np. przy Angularze 2 z CLI, Bootstrapie i MDB przez te wszystkie node modules edytor bardzo spowalnia. Otworzenie pliku potrafi wtedy zająć nawet około 3 sec (WebStorm radzi sobie dużo lepiej ) Przy większych stronach polecam zaopatrzyć się w coś co zrobili "starsi i mądrzejsi" np. Webstorma, Netbinsa, Phpstorma
+1 głos
odpowiedź 6 czerwca 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
Visual studio code - Angular 4 + Typescript - więc wiadomka.
komentarz 7 czerwca 2017 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
Podbijam VS Code. Jak dla mnie najlepsza obsługa GITa. Najważniejsze funkcje gita w edytorze reszta pisana z palca. Jak pracowałem z WebStorm byłem w szoku jak bardzo źle można zrobić gita w środowisku. Jedynie rozwiązywanie konfliktów w WebStorm jest spoko.

Dużym plusem dla mnie jest też fakt ze VS Code ma dużą funkcjonalność ale mało widocznych ikonek nic nas nie odciąga i nie rozprasza podczas pracy. Dodatkowo nie jesteśmy przestraszenie na początku i łatwo nam poznać środowisko.

Kolejnym plusem jest fakt ze pracuje w Java Script i w tym języku mogę pisać własne pluginy.
0 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2017 przez Mifau Gaduła (4,220 p.)

Brackets

- Podpowiadanie składni 

- Podział obszaru roboczego na dwa ekrany lub więcej (praca na dwóch plikach jednocześnie)

- Szybkie pisanie html'a (dodatek emmet

- Wieleee ciekawych motywów :)

1
komentarz 7 czerwca 2017 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,410 p.)
Te funkcje mają wszystkie nowoczesne edytory.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 167 wizyt
pytanie zadane 13 maja 2019 w HTML i CSS przez Stararara Początkujący (300 p.)
+2 głosów
0 odpowiedzi 559 wizyt
pytanie zadane 3 maja 2017 w Nasze projekty przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)
+16 głosów
5 odpowiedzi 2,202 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,651 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...