Mam czytnik więc z porównania powiem ci że jest on świetnym, wręcz genialnym rozwiązaniem do czytania książek przez które się po prostu przechodzi (chodzi mi tutaj o czytanie dla przyjemności, gdy po prostu czytasz po kolei) ale do bardziej specjalistycznych rzeczy to bym raczej nie polecał ze względu ma to że jak masz papierową wersję to masz o wiele łatwiejszy dostęp do wszystkich stron i ich przewracania + patrzysz na dwie strony na raz. W czytniku jest z tym czasem problem, że jakaś treść nie zmieści się na jednej stronie i wtedy trzeba kombinować, przerzucać i dużo z tym zabawy. Dodatkowo na papierze masz zawsze tak wszystko poukładane jak wydawca chciał a w czytniku mogą się czasem zdarzyć jakieś problemy - coś będzie źle wyświetlane, problem z obrazkami czy z kodem źródłowym. Dodatkowo powiem że jak masz oryginalnie w mobi to ok, ale jak w pdf to albo się ręcznie musisz bawić albo automatycznie ci przekonwertuje, lecz z tym bywa różnie, czasem jakoś dziwnie układa tekst - normalną książkę da się czytać ale coś z przypisami, kodami źródłowymi, obrazkami może być słabo. Generalnie według mnie książki specjalistyczne na papierze, a takie nazwijmy to bardziej normalne jak najbardziej na czytniku.