• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Konfiguracja strony pod wordpress, tylko kilka sekcji na malej czesci podstron

Object Storage Arubacloud
0 głosów
197 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2017 w HTML i CSS przez krzaku7 Nowicjusz (170 p.)
Czesc wszystkim,

Mam pytanie zwiazane z konfiguracja gotowej strony pod WP, skonczylem wlasnie strone internetowa i dowiedzialem sie, ze trzeba bedzie skonfigurowac ja pod WordPress, zeby z poziomu panelu administracyjnego wprowadzac zmiany w tekscie na 2 podstronach. Cala strona jest raczej nieszablonowa i nie nadaje sie do konfiguracji wordpress, ale chodzi tutaj tylko o kilka sekcji z tekstem na 2 podstronach. Z tego co kiedys wyczytalem to da sie skonfigurowac strone tak, zeby dla wordpressa wydzielic np. 1 czy 2 divy, gdzie uzytkownik bedzie mogl zmieniac tresc, reszta pozostanie nieruchoma. O takie rozwiazanie wlasnie mi chodzi, do edycji bedzie doslownie kilka linijek tekstu tj. daty i nazwy. Czy jest rzeczywiscie taka mozliwosc, i jesli tak to czy moglby mnie ktos naprowadzic w jaki sposob mozna to zrobic? Przepraszam za brak Polskich znakow, ale nie mam Polskiej klawiatury, ani nawet zainstalowanego jezyka na komputerze.

Z gory dziekuje

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 1 czerwca 2017 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,410 p.)
Statyczna treść strony może być shardkodowana w PHP. Na pewno też da się dodać customowe pola do edycji treści przez usera w danym miejscu.
komentarz 1 czerwca 2017 przez krzaku7 Nowicjusz (170 p.)
Czy jest to cos trudnego? A przede wszystkim, czy jest to czasochlonne? Zalezy mi po prostu, zeby wrzucic do internetu strone taka jaka jest, jej tresc bedzie calkowicie niezmienna, poza kilkoma linijkami tekstu na 2 podstronach. Chcialbym poznac jak najprostsze rozwiazanie, bo przekladac cala strone na WP w tej sytuacji byloby bezsensowne. :)
0 głosów
odpowiedź 1 czerwca 2017 przez OfftheCode Gaduła (4,050 p.)

Hej! 
Wystarczy, że stworzysz w folderze strony w głównym pliku css (najlepiej niech leży u góry ścieżki, a nie w podfolderze np "style").Umieścisz na poczatku taki fragment:

/*
Theme Name: NazwaMotywu
Author: nieCiężkoSięDomyślić
Author URI: 
Description: 
Tags: 
License: GNU General Public License v3.0
License URI:
Text Domain:
*/

 

Tylko "Theme Name" jest wymagany pozostałe wartości sa opcjonalne i nie musisz ich dodawać (jest ich oczywiście więcej). W ten oto sposób utworzysz swój własny motyw dla strony. Który później możesz wybrać w panelu administracyjnym wordpressa. Teraz tak jeśli nie chcesz zagłębiac się w funkcjonalności wordpressa to najlepiej byś w swoich plikach które już masz przygotowane pisał u góry:
 

<?php
/*
Template Name: nazwaStrony
*/
?>

następnie w wordpressie tworzył stronę o takiej samej nazwie dla porzadku wchodził w jej edycje i na dole po prawej w opcji bodajże "motyw strony" wybierał ten z listy który chcesz. Jest to dosyć średnie rozwiązane, ale pozwoli Ci mieć zachowane na sztywno strony które już okodowałeś.
Przechodząc do treści dynamicznej:
 

<?php
if (have_posts()):
  while(have_posts()): the_post(); ?>

  <h2><a href='<?php the_permalink(); ?>'><?php the_title(); ?></a></h2>
    <?php the_content(); ?>

  <?php endwhile;
else:
  echo "<p>No content found</p>";
endif;
?>

To bardzo miernej jakości kod pozwalający Ci wyświetlić informacje jak się spodziewasz adresu strony i tytułu, a pod tym treści. Przed tym jest jeszcze wyświetlanie ewentualnych postów. Szczerze mówiąc ,lepiej byś nauczył się obsługiwać mechanikę wordpressa, bo warto by było, aby te treści umieszczać w jakiś ostylowanych elentach itd, nie jest to duża i skomplikowana ilość wiedzy jeśli orientujesz się co nie co w php, ale nie do przekazania w poście na forum. Podrzucam Ci link do bardzo dobrej serii apropos motywów do wordpress'a WordPress Theme Tutorial. Trzymam kciuki w razie pytań pisz.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 200 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,841 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 113 wizyt
pytanie zadane 5 października 2017 w Offtop przez Ambroz Obywatel (1,840 p.)

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...