• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kierunek rozwoju jako programista

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,816 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez kamil01 Początkujący (340 p.)
Witam,

Mam na imię Kamil. Jestem studentem 5 roku informatyki. Znam podstawy kilku języków programowania i technologii: HTML/CSS, JavaScript(jQuery), PHP(Cake), Java, C#(ASP.NET, MVC), C++. Oczywiście temat programowania obiektowego jest mi znany.

Chciałbym swoją karierę zawodową związać z programowaniem. Problem jednak leży w tym, że w pewnym momencie utknąłem na pewnym poziomie wiedzy i nie mogę jakby ruszyć dalej. Wiedza z wymienionych wyżej języków/technoologii jest na poziomie raczej podstawowym lub średnio-zaawansowanym. Pracowałem kilka miesięcy zawodowo w firmie tworzącej aplikacje internetowe oparte o autorski CMS, jednak zrezygnowałem, głównie ze względu na podejście do pracownika. Oprócz tego epizodu na moje doświadczenie składają się projekty wykonane na uczelni (jakaś prosta gra 2D na Androida, aplikacja desktopowa + WebService w C#, bardzo prosty blog w PHP itp.).

Znam kilka języków jednak tak na prawdę żadnego z nich nie opanowałem w bardzo dobrym stopniu. Od pewnego czasu chodzi mi po głowie PHP. W moim mieście zamieszkania jest też najwięcej ofert pracy dla programistów PHP. Moje pytanie do Was: w jakim kierunku iść? czego się uczyć i w jakiej kolejności? jakie zagadnienia poznawać?

Lepiej spróbować stworzyć jakiś swój projekt (co by pokazać w portfolio?) czy może uczyć się jakiegoś frameworka, którego wymagają pracodawcy (Cake, Symfony)?

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 1 czerwca 2015 przez niezalogowany

Dopóki nie masz rodziny - nie ograniczaj się do jednego miejsca zamieszkania. Zasada jest prosta - im większe miasto, tym więcej ofert i lepsze zarobki. Co do technologii. Najpierw odpowiedz sobie na pytanie co CIEBIE kręci najbardziej. Ja na przykład za Webem nie przepadam (znaczy front-end mam na myśli). Język nikogo nie interesuje, bo sam w sobie nic nie znaczy, dlatego do gry wkraczają frameworki - a i nauczyć się ich (zarówno języka, jak i frameworku) to żaden problem. 

Chodzi raczej o Twoją zdolność do rozwiązywania problemów. Tej umiejętności rozłożenia danego problemu na czynniki pierwsze i za pomocą dostępnych narzędzi (języka i frameworku) rozwiązania go w możliwie najbardziej zoptymalizowany sposób - to jest programowanie.

Ale nie wkręcaj się za bardzo na C++. Ten język dziś jest wykorzystywany wyłącznie przez programistów gier (choć już coraz rzadziej) i szerokopojętych naukowców. Nie twierdzę, że nie ma ofert, ale to coraz większa nisza IMHO. JAVA i C# znasz - więc nie będę się rozgadywał. Ta pierwsza cały czas przoduje zarówno mnogością ofert pracy, jak i płacami (chociaż granica zaczyna się zacierać na obu płaszczyznach).

Jak już wspomniałem - grunt to wyrobić sobie nawyk dociekliwości. Język to tylko narzędzie - jeśli chcesz być zwykłym koderem to długo w branży nie zabawisz, a w najlepszym przypadku - za marne pieniądze.

Uhm. Widziałem tu kogoś kto kręci się w web-development więc na pewno się zaraz wypowie - ja ten temat pozwolę sobie ominąć ;)

Ale nawiązując do back-end. Jako miłośnik technologi M$ do wszystkiego staram się używać .NET i C#. Fakt - małe i proste pierdółki możnaby zrobić dużo szybciej w innych językach, ale po prostu się w nim zakochałem od pierwszej linijki kodu. Nie będę Cię do niczego nawiał, ale warto mu się przyjrzeć bliżej ;)

I oczywiście SPOJ! Nie wiem czemu ludzie tak szybko z niego rezygnują, ale uwierz mi, że w dłuższej perspektywie czasu, zauważysz diametralne zmiany w Twoim sposobie myślenia.

komentarz 2 czerwca 2015 przez Wiciorny Ekspert (270,170 p.)
Jedyne co, to z przodowaniem sugerowałbym, że JavaScript zaczyna wychodzić  na pozycje czołową nad Jave
komentarz 2 czerwca 2015 przez niezalogowany
Zdajesz sobie sprawę z faktu, że te dwa języki wykorzystywane są w zupełnie RÓŻNYM celu? Poza tym, skąd takie przypuszczenie?
0 głosów
odpowiedź 2 czerwca 2015 przez kamil01 Początkujący (340 p.)
Dzięki za obszerną wypowiedź.

C# trochę znam, bo sporo miałem z nim do czynienia na studiach, no i trochę też w pracy. Jednak mało jest ofert pracy związanych z tym językiem, a jak już to wymagania są konkretne. Z PHP jest inaczej dlatego pomyślałem, aby pójść w tym kierunku.

Dzięki za linka do SPOJ, nie znałem.
komentarz 3 czerwca 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
nie wierzę, wyjątki się zdarzają :D

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 2,629 wizyt
+2 głosów
6 odpowiedzi 13,691 wizyt
+2 głosów
7 odpowiedzi 710 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez niezalogowany

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...