• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kurs HTML (#3) - Portfolio

Object Storage Arubacloud
+1 głos
499 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia 2017 w Nasze projekty przez krojczy Nowicjusz (130 p.)

Witam, przepisałem z filmu kod html i css, ale przeglądarka nic nie widzi oprócz czystego tekstu. Proszę o pomoc i z góry dziękuje.

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8">
	<meta http-equiv="X-UA-Compatibile" content="IE=edge,chrome=1"/>
	<title>Marek Szczepanik - Portfolio</title>

	<meta name="description" content="..."/>
	<meta name="keywords" content="portfolio, programista, tworzenie, strona, www, php, javascript, html, css/>

<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"/>
<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Josefin+Sans|Lato" rel="stylesheet">
<body>
	<div id="container">
		<div class="rectangle">
			<div id="logo">imie nazwisko</div>
			<div id="zegar">12:00:00</div>
			<div style"clear: both;"></div>
		</div>
		
		<div class="square">
			<div class="title1">1</div>
			<div class="title1">1</div>
			<div style"clear: both;"></div>
			<div class="title2">2</div>
			<div class="title3">3</div>
			<div style"clear: both;"></div>
			<div class="title4">4</div>
			</div>
			
		<div class="square">
			<div class="title5">5</div>
			<div class="yt">yt</div>
			<div class="fb">fb</div>
			<div class="gplus">gplus</div>
			<div class="tw">tw</div>
			</div>
			<div style"clear: both;"></div>
		
		
		<div style"clear: both;"></div>
		
		<div class="rectangle">2017 &copy; - Portfolio. Programista webowy zaprasza do współpracy!</div>
		
		</div>
</body>
body
{
	background-color:  #303030;
	color: #ffffff;
}

#container
{
	width: 1000px;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
}

.rectangle
{
	width:  960px;
	margin: 20px;
	text-align: center;
}

.square
	width:50%;
	float: left;
}

#logo
{
	float: left;
	font-family: 'Josefin Sanas', sans-serif;
	font-size: 70px;
	width: 600px;
	text-align: left;
}
	
#zegar
{
	float:left;
	font-family 'Josefin Sanas', sans-serif;
	font-size: 70px;
	text-align: left;
}

.tile1
{
	margin: 10px;
	width: 230px;
	height: 142px;
	background-color: #93c748;
	float: left;
}

.tile2
{
	margin: 10px;
	width: 230px;
	height: 142px;
	background-color: #666666;
	float: left;
}

.tile3
{
	margin: 10px;
	width: 230px;
	height: 142px;
	background-color: #93c748;
	float: left;
}

.tile4
{
	margin: 10px;
	width: 480px;
	height: 142px;
	background-color: #ee5a32;
}

.tile5
{
	margin: 10px;
	width: 480px;
	height: 304px;
	background-color: #666666;
}

.yt
{
	margin: 10px;
	width: 105px;
	height: 142px;
	background-color: #d94348;
	float: left;
}

.fb
{
	margin: 10px;
	width: 105px;
	height: 142px;
	background-color: #4668b3;
	float: left;
}

.gplus
{
	margin: 10px;
	width: 105px;
	height: 142px;
	background-color: #d95333;
	float: left;
}

.yt
{
	margin: 10px;
	width: 105px;
	height: 142px;
	background-color: #3095d3;
	float: left;
}

.tw
{
	margin: 10px;
	width: 105px;
	height: 142px;
	background-color: #d94348;
	float: left;
}

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 24 kwietnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
jeśli przeglądarka nie widzi zupełnie nic z pliku CSS to powinno Cię nakierować na sprawdzenie tego, jak podpiąłeś style ;)
ja widzę błąd i myślę, że jak Ty przejrzysz znaczniki w <head> to też zobaczysz ;)
komentarz 24 kwietnia 2017 przez krojczy Nowicjusz (130 p.)
Poprawiam, poprawiam, ale końca nie widzę. Wskażesz błąd?
komentarz 24 kwietnia 2017 przez niezalogowany
Nie zamknąłeś znacznika head.
komentarz 24 kwietnia 2017 przez krojczy Nowicjusz (130 p.)
edycja 25 kwietnia 2017 przez krojczy
<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8">
	<meta http-equiv="X-UA-Compatibile" content="IE=edge,chrome=1"/>
	<title>Marek Szczepanik - Portfolio</title>

	<meta name="description" content="..."/>
	<meta name="keywords" content="portfolio, programista, tworzenie, strona, www, php, javascript, html, css"/>

<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"/>
<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Josefin+Sans|Lato" rel="stylesheet">
</head>
<body>
	<div id="container">
		<div class="rectangle">
			<div id="logo">Marek Szczepanik</div>
			<div id="zegar">12:00:00</div>
			<div style"clear: both;"></div>
		</div>
		
		<div class="square">
			<div class="title1">1</div>
			<div class="title1">1</div>
			<div style"clear: both;"></div>
			<div class="title2">2</div>
			<div class="title3">3</div>
			<div style"clear: both;"></div>
			<div class="title4">4</div>
			</div>
			
		<div class="square">
			<div class="title5">5</div>
			<div class="yt">yt</div>
			<div class="fb">fb</div>
			<div class="gplus">gplus</div>
			<div class="tw">tw</div>
			</div>
			<div style"clear: both;"></div>
		
		
		<div style"clear: both;"></div>
		
		<div class="rectangle">2017 &copy;Marek Szczepanik - Portfolio. Programista webowy zaprasza do współpracy! </div>
		
		</div>
</body>

Też nie śmiga. Co tym razem?

komentarz 24 kwietnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
teraz chyba masz już ok, więc powinno działać ;)
w <body> masz jeszcze błędy przy <div style="clear:both"> ale style z CSS i tak powinny być już wyświetlone
komentarz 25 kwietnia 2017 przez krojczy Nowicjusz (130 p.)
Dalej nic, na pewno to musi byc cos z wczytywaniem stylu. Tylko co i gdzie?
komentarz 25 kwietnia 2017 przez niezalogowany
Sprawdź, czy ścieżka do pliku CSS się zgadza.
komentarz 25 kwietnia 2017 przez krojczy Nowicjusz (130 p.)
UDAŁO SIĘ! WINA W BRAKU OKREŚLENIA TYPU CSS PODCZAS ZAPISYWANIA SKŁADNI TEKSTOWEJ DO PLIKU CSS.

DZIĘKI WIELKIE ZA POMOC!
komentarz 25 kwietnia 2017 przez krojczy Nowicjusz (130 p.)
edycja 25 kwietnia 2017 przez krojczy

I nie wiem co jest nie tak z klasami kafelek 1,2,3,4,5 i id logo, pomocy!

 

komentarz 25 kwietnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

to nie są problemy, których nie dałbyś rady sam rozwiązać ;)
jeśli okazuje się, że te kafelki nie mają żadnego stylu, który zapisałeś w CSS to trzeba szukać problemu w ich oznaczeniu iiii dochodzisz wtedy do wniosku, że w HTML masz klasę title a w CSS tile...
poza tym brakuje tu czegoś:

.square
    width:50%;
    float: left;
}

i do tile5 chyba też powinieneś dodać float: left;

 

komentarz 25 kwietnia 2017 przez krojczy Nowicjusz (130 p.)

 

Jeszcze duzo wody uplynie w Radomce zanim ta strona bedzie podobna do strony autora serwisu.

komentarz 25 kwietnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
ja nie wiem, nie rozumiem....Ty robisz to specjalnie, czy jak? :D
poprawiłam kod tak, jak napisałam i u mnie wyglądało ok :P
wstaw na codepen kod z tego ostatniego obrazka, bo aż nie wierzę
komentarz 25 kwietnia 2017 przez krojczy Nowicjusz (130 p.)

Droga Noemi oto co pokazuje cp:

komentarz 25 kwietnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
raczej chodziło mi o podanie linka do tego kodu na codepenie ;p
komentarz 25 kwietnia 2017 przez krojczy Nowicjusz (130 p.)
komentarz 25 kwietnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
no i nadal nie poprawiłeś tego .square...
poza tym tu w pytaniu podałeś już kod HTML i tam było ok, a teraz na cp nagle masz błędy, skąd je wziąłeś?
mam na myśli div style="clear:both" <-- to Ci blokuje ustawienie divów
komentarz 25 kwietnia 2017 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

@krojczy - nie wiem w czym piszesz kod (mam na myśli IDE/edytor), ale większość błędów które popełniasz (niedomknięte tagi, brak klamr) są do wychwycenia z poziomu IDE/edytora. Zainstaluj sobie Sublime, albo WebStorm (wersja trial na 30 dni jest darmowa) i korzystaj z konsoli przeglądarki (to podstawowe źródło informacji o błędach), bo w przeciwnym razie - zwłaszcza na początku nauki programowania - bardzo szybko zniechęcisz się, że z powodu przysłowiowego braku przecinka nie działa Ci coś nad czym siedzisz kilka godzin.

komentarz 25 kwietnia 2017 przez krojczy Nowicjusz (130 p.)
IDE u mnie to Notepad++, jednak tak jak mowisz robie kolejne podejscie z nadzieja, ze sie nie wypale. Co do .square to co powinienem tam poprawic? Czy zamykac <div style="clear:both"> znacznikiem </div>, bo roznicy nie widze zadnej.
komentarz 25 kwietnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
div ma mieć znacznik zamykający.
Wybacz, ale już dostałeś rozwiązanie, więcej Ci nie powiem ;)
komentarz 25 kwietnia 2017 przez krojczy Nowicjusz (130 p.)
prawie mi sie udalo :) thx
komentarz 25 kwietnia 2017 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Czy zamykac <div style="clear:both"> znacznikiem </div>, bo roznicy nie widze zadnej.

Kolejny protip - zacznij korzystać z dokumentacji.

https://developer.mozilla.org/en/docs/Web/HTML/Element/div

Tag omission None, both the starting and ending tag are mandatory.
komentarz 14 grudnia 2017 przez krojczy Nowicjusz (130 p.)
edycja 14 grudnia 2017 przez krojczy
droga Noemi, szlo dobrze, ale w lato przygrzalo slonce z za okna i ogarnal mnie letarg, chodz udalo mi sie uzyskac kolory i prostokaty, ale poukladac ich w odpowiedniej kolejnosci ni cholery. jak zyc bez portfolio?
komentarz 14 grudnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

ale, że od kwietnia jeszcze tego nie skończyłeś? laugh

komentarz 14 grudnia 2017 przez krojczy Nowicjusz (130 p.)
niezle odpowiedzialem, edytujac swojego posta, makabra.
komentarz 17 grudnia 2017 przez krojczy Nowicjusz (130 p.)
czy ktos moze ma przepisany i dzialajacy html, css z tego wideo?
komentarz 17 grudnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
kurde no przecież nie aż tak trudno jest przepisać dobrze kod z filmiku :P
0 głosów
odpowiedź 1 maja 2017 przez pan.dynia Użytkownik (680 p.)
Widzę twój błąd.

Przejdź przez sekcję head, a wszystko się wyjaśni.

 

P.S. Nie chodzi o podpięcie CSS-a
komentarz 13 grudnia 2017 przez krojczy Nowicjusz (130 p.)
edycja 14 grudnia 2017 przez krojczy
<head>

<meta charset="utf-8"/>
    
<meta http-equiv="X-UA-Compatibile" content="IE=edge,chrome=1"/>

<title>Marek Szczepanik - Portfolio</title>
    
<meta name="description" content="..."/>
    
<meta name="keywords" content="portfolio, programista, tworzenie, strona, www, php, javascript, html, css"/>

<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css">

<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Josefin+Sans%7CLato" rel="stylesheet">
</head>

 

pozamykalem kilka znacznikow i nic z tego :(

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 313 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2023 w Nasze projekty przez OlekS Początkujący (280 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 609 wizyt
pytanie zadane 22 września 2021 w Nasze projekty przez jwrbel1 Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 260 wizyt
pytanie zadane 28 października 2019 w Nasze projekty przez kowalskiwwwpl Nowicjusz (120 p.)

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,962 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...