• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

c++ problem z endl lub else

Object Storage Arubacloud
–1 głos
749 wizyt
pytanie zadane 16 kwietnia 2017 w C i C++ przez Michał Wojtaś Obywatel (1,080 p.)
witam zacząłem kurs z c++ mam problem ponieważ gdy tworze projekt to jest problem z komendą else lub endl przez co nie mogę odpalić okna pod f9 prosze o pomoc
3
komentarz 16 kwietnia 2017 przez Agresorek Początkujący (290 p.)
Dodaj kod :) Będziemy wtedy mogli sprawdzić, gdzie wdał się błąd.
1
komentarz 16 kwietnia 2017 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
Mało informacji .ale dawać minusy początkującemu ... nieładnie
3
komentarz 17 kwietnia 2017 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
edycja 17 kwietnia 2017 przez jankustosz1
A ja mam problem z komendą while podświetla ją na czerwono i też nie działa jak F9 klikam, do tego jeszcze na dole jakieś wyrazy po angielsku wypisuje. Proszę o pomoc! Czy trzeba wymieniać kompa?
komentarz 17 kwietnia 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
A jakie to wyrazy po angielsku wyświetla skoro ich nie rozumiesz? Nie wiem jak ty, ale ja zaczynałem programować w podstawówce i część komunikatów które wypluwał mi kompilator rozumiałem, a jeśli nie rozumiałem, to korzystałem z ostatnich wynalazków i dobrodziejstw świata, a dokładniej z wynalazku z drugiego tysiąclecia p.n.e - słownika. Ewentualnie też z tłumacza google wynalezionego w 2006 roku.
1
komentarz 17 kwietnia 2017 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
Na dole pisze: Good joke, but not everyone understands it.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 17 kwietnia 2017 przez Kurogami12 Bywalec (2,610 p.)

jeśli chodzi o else to sprawdź czy na pewno wszędzie odpowiednio domknąłeś klamry, czy jesteś pewny, że piszesz else po klamrze informującej o zamknięciu if? poza tym jesteś pewny, że przed endl napisałeś "<<"? jesteś pewny, że nie zapomniałeś o jakimś średniku? że nie napisałeś czegoś wielką literą? że nie zrobiłeś drobnej literówki jak esle lub enld ? upewnij się co do tego wszystkiego, poniżej zamieszcze kilka przykładów z użyciem else i endl

przykład 1:

if(a==0)
{
for(int i=0; i<10; i++)
{
     cout<<i<<endl;                 //tutaj nie możesz zapomnieć o << przed endl i o ; po nim
}      //tutaj nie moze byc else!!!!!!
//nie mozesz tez napisac tak po prostu endl
} else cout<<"a jest rozne od 0"<<endl;     //tutaj musisz pamietac zeby bylo po tej klamrze

przykład 2:

if(a<=5)
cout<<a<<" jest mniejsze lub rowne 5"<<endl;
else  cout<<a<<" jest wieksze od 5;    //tutaj jest dopuszczalne napisanie else ponieważ w ifie znajduje się tylko 1 "linijka"
cout<<endl; //oczywiście możesz tak też napisać, nie możesz tylko zapomnieć o << i ; na końcu

pamiętaj oczywiście o << między tekstem, zmiennymi itp. Jeśli nadal Ci nie działa to musisz pokazać jakie błędy wyrzuca ci kompilator i wrzucić sam kod, wtedy będziemy w stanie Ci dokładniej pomóc i ukierunkować się co do twojego konkretnego błędu, inaczej gadanie jest bardzo "ogólne"

Podobne pytania

–1 głos
2 odpowiedzi 1,059 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2016 w C i C++ przez Tricko Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,605 wizyt
pytanie zadane 25 października 2018 w C i C++ przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 155 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2021 w C i C++ przez CupFly Nowicjusz (140 p.)

92,580 zapytań

141,433 odpowiedzi

319,665 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...