• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co oznacza zapis w nawiasie [ ] w JavaScript oprócz deklarowania tablicy ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
841 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2017 w JavaScript przez Tom_89 Nowicjusz (200 p.)

Koledzy programiści, mam pytanie odnośnie JavaScript. Co oznacza zapis w nawiasie [ ] w 
 day = dayNames[weekFromToday.getDay()]; ?

Wiem, że dayNames to tablica, weekFromToday to obiekt, getDay to metoda a w nawiasie () są parametry.

Po co jest ten nawias [] w poniższym przykładzie?

function offerExpires(today) {
        var weekFromToday, day, date, month, year, dayNames, monthNames;
    
        // dodanie 7 dni w mili sekundach
        weekFromToday = new Date(today.getTime() + 7 * 24 * 60 * 60 * 1000);
        
        // Utworzenie tablicy dni tygodnia i miesięcy w roku
        dayNames = ["niedziela", "poniedziałek", "wtorek", "środa", "czwartek", "piątek", "sobota"];
        monthNames = ["styczeń", "luty", "marzec", "kwiecień", "maj", "czerwiec", "lipiec", "sierpień", "wrzesień", "październik", "listopad", "grudzień"];
        
        // Wybór komponentów daty wyświetlanej na stronie 
        day = dayNames[weekFromToday.getDay()];
        date = weekFromToday.getDate();
        month = monthNames[weekFromToday.getMonth()];
        year = weekFromToday.getFullYear();
        
        // Komunikat
        expMsg = "Oferta ważna do: ";
        expMsg += day + "<br>" + date + " " + month + " " + year;
        return expMsg;
    }

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)

Prawdopodobnie metoda getDay() zwraca jakąś wartość, np, jeśli getDay() zwróci 1, to zamiast day = dayNames[weekFromToday.getDay()]; masz day = dayNames[1];

 

0 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2017 przez Tom_89 Nowicjusz (200 p.)

Już wiem o co chodzi, kolega mi podpowiedział. Nie wiedziałem, że dokonując wyboru elementu z tablicy można zamiast nr indeksu użyć metody aby ta wybrała odpowiedni numer indeksu. Wszystko ma teraz sens. 

Zacytuję jego odpowiedź:

Dobra, na moje to będzie tak masz zmienną 'day' której przypisujesz wartość z tablicy dayNames, a w nawiasie przy tablicach jest podawany indeks tablicy, czyli konkretny dzień tygodnia w tym przypadku.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 313 wizyt
pytanie zadane 2 października 2017 w JavaScript przez Ziuziek Mądrala (5,140 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 447 wizyt
pytanie zadane 1 października 2016 w C i C++ przez timrh Mądrala (6,030 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 350 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2016 w C i C++ przez Munvik Dyskutant (9,350 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...