• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[PHP] Która z tych książek będzie najlepsza? DYLEMAT

Object Storage Arubacloud
0 głosów
494 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2017 w PHP przez Warcabiak Użytkownik (500 p.)
edycja 28 marca 2017 przez Warcabiak

Która z tych książek jest według was must have odnośnie PHP? Mam już jakieś podstawy, które chciałbym utrwalić i poszerzyć swoją wiedzę na ten temat.

Przeglądałem inne tematy, ale były one dodawane parę lat temu, więc nie wiem czy te książki są nadal aktualne. Stąd pytanie... 

1. PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty

2. PHP i MySQL. Od nowicjusza do wojownika ninja 

3. PHP i MySQL. Wprowadzenie (albo wersja +JavaScript) 

4.Mistrz PHP. Pisz nowoczesny kod 

5. PHP. Obiekty, wzorce, narzędzia

1
komentarz 28 marca 2017 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
Nie siedzę w PHP ale raczej wybierałbym tą, która jest zgodna z obecnym standardem czyli minimum 7.0.

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 28 marca 2017 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

Polecam Matt Zandstra i Mistrz PHP. O reszcie zapomnij że kiedykolwiek widziałeś. 

Dodatkowo polecam kursy KNP i Pluralsight i tuts+ i udemy z czystym PHP. Jeśli wolisz po posku to na razie nie przebite pozostają kursy z eduweb. Zaś nie polecam bardzo strefykursów bo zrazisz się tylko. 

Poza tym dokumentacja samego języka. 

Jeszcze jedno, ale to absolutnie wyłącznie moje zdanie które jest dość kontrowersyjne. 

Zacznij naukę PHP od razu od nauki Symfony lub Slim :) Polecam to podejście bo składnię języka poznasz przy okazji z dokumentacją. Symfony i Slim to dwa najlepiej stworzone frameworki do aplikacji webowych i z marszu wyrabiają w Tobie zdrowe i dobre nawyki, których później jest się trudno nauczyć ze względu na inne nawyki. W końcu łatwiej jest się nauczyć czegoś od razu niż nauczyć się źle raz a później tracić dużo czasu na "odnauczenie" się tego złego w zamian za to dobre. 

Slim jest prostym mikroframeworkiem z maksimożliwościami. Bardzo chętnie wybierany i w polsce i za granicą. Symfony może być wykorzystany wszędzie - od małych prostych CRUDów (Create Update Read Delete) aż po wielkie superwydajne aplikacje biznesowe. Głównie w polsce lubiany a za granicą wybierany zwykle z rozsądku jednak nie najczęściej. Jednak fakt że strony porno na nim stoją, DailyMotion, GOG.com czy backend Gwinta przemawia za siebie ;)

Spotkasz się z opinią że Symfony to kobyła i jest ciężka i niewydajna. Ja uważam że jest niesamowicie szybka i lekka. Jednak nie ulega to wątpliwości że to wyłącznie zależy od programisty piszącego dany kod. 

PHP nauczysz się przy okazji i usuniesz barierę przed pisaniem obiektowo, bo nowicjusze z miejsca atakują w kod strukturalny, robią spaghetti mieszając HTML z PHP a później próbują robić własne klasy, własne obsługi bazy danych na zasadzie prostych DataTableRow i nieco bardziej zaawansowanych Active Record zawsze robiąc masę błędów przy tym. Gdy zaczniesz od nauki frameworka to:

  1. php będziesz mieć przy okazji
  2. obiektowość nie będzie dla Ciebie zaskakująca i trudna bo od samego początku będziesz z nią obcować a to tylko kilka prostych zasad na sam początek do poznania, które nie wymagają jakiejś specjalistycznej wiedzy (a chwaląc się kodem innym phpowcom, na pewno każdy będzie Cię dalej naprowadzać i sugerować - użyj twiga, użyj pdo, użyj orm, użyj tamo, rodziel baze danych od kontrolera itp.) To przyjdzie stopniowo ale nie będizesz się bać takich zmian. 
  3. Będziesz mieć doświadczenie w frameworku ;) A to stety i niestety często wymóg do pracy w zawodzie :) Pracodawcy częściej wolą programistę Symfony niż programistę PHP :) Co jest śmieszne, ale prawdziwe. 
+2 głosów
odpowiedź 28 marca 2017 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)

Wszystkie są do niczego. Jedyną pozycję z tych wymienionych przez ciebie, którą można zakupić w celu nauki OOP w PHP to ta z nr 5 - PHP. Obiekty, wzorce, narzędzia. Cała reszta jest przestarzała, niektóre nawet BARDZO przestarzałe np. PHP i MySQL. Wprowadzenie, która to książka została wydana w 2007 roku. Oczywiście PHP. Obiekty, wzorce, narzędzia też jest przestarzała, ale w zasadzie jeśli będziesz sprawdzał w dokumentacji informacje zawarte w tej książce to nie powinno być źle.

EDIT: Oczywiście jeśli już bardzo chcesz kupić jakąś książkę to kupuj najnowsze wydanie. Dodatkowo dodam jeszcze, że lepiej zobaczyć sobie sam spis treści książki, którą chcesz kupić, aby mieć jakąś wyznaczoną ścieżkę nauki i potem uczyć się samodzielnie ;)

komentarz 28 marca 2017 przez suice Gaduła (3,960 p.)
to prawda, z tych pięciu książek to właśnie tytuł piąty jest najbardziej warty uwagi, Próbowałem przebrnąć jakiś czas temu przez III wydanie (~1-2 lata temu), ale książka jest napisana specyficznym i dla laika zagmatwanym językiem.

Skorzystaj z http://www.phptherightway.com/ i swietnej dokumentacji, starczy na początek:)
2
komentarz 28 marca 2017 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)

Niedawno wyszła piąta edycja PHP. Obiekty, wzorce, narzędzia - link ;)
Także jest świeżutka, tyle, że jeszcze nie ma po polsku.

+2 głosów
odpowiedź 28 marca 2017 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)

Jeśli angielski dla Ciebie to nie problem to wyszła niedawno piąta edycja PHP Objects, Patterns, and Practice od Matta Zandstra, która jest aktualna (PHP7). Reszta to nie ta epoka :D

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 810 wizyt
pytanie zadane 24 listopada 2017 w C i C++ przez PirchHD Obywatel (1,730 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 1,309 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 134 wizyt

92,580 zapytań

141,433 odpowiedzi

319,665 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...