• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przyszłość GameDev'u

Object Storage Arubacloud
0 głosów
833 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2017 w Inne języki przez Kamil Kot Nowicjusz (220 p.)
Chciałbym się rozwijać pod GameDev'a jaki język sie uczyć Aktualnie uczę sie C++ ale dużo osób uważa ze ten język wymiera więc jaki jezyk wybrać ?
1
komentarz 13 lutego 2017 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)

Aktualnie uczę sie C++ ale dużo osób uważa ze ten język wymiera więc jaki jezyk wybrać

lol

1
komentarz 13 lutego 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Autorze pytania, słyszałeś o takim mądrym wynalazku, jak interpunkcja? wink

1
komentarz 13 lutego 2017 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
fenq80. Wyjaśnij mi na jakiej podstawie stwierdzasz, że C++ wymiera ?

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 13 lutego 2017 przez Olaf Siwiński Mądrala (7,060 p.)
Jakieś uzasadnienie dlaczego C++ "wymiera"?
+1 głos
odpowiedź 13 lutego 2017 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
Akurat C++ to język, który moim zdaniem, nie ma szans wymrzeć przez co najmniej 2/3 kolejne dekady.

Po za tym, aby tworzyć gry wcale nie trzeba znać C++, można je śmiało robić za pomocą C#, czy tam ogólnie .NET.
Można też je tworzyć za pomocą JavaScript, który jak tak dalej pójdzie będzie niedługo jednym za najpopularniejszych języków. Można też je pisać w Javie, masa indorów napisana jest właśnie w tej technologii, ano i to jest wiodąca technologia pisania gier na mobilki. Można też gierki pisać w Objective-c i Swift, jeżeli kogoś interesują urządzenia Apple.

Generalnie jest masa języków, masa technologii i wcale nie trzeba na siłę się trzymać C++. W naszym czasach komputery są na tyle wydajne, że C++ głównie wykorzystuje się przy grach AAA.
0 głosów
odpowiedź 13 lutego 2017 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
Oj.. no to żeś "mię rozbawił"... proszę dopisz mnie po 2 stronie tabeli z napisem "dużo osób twierdzi że nie" :-) A argumenty na teraz tak samo ważkie "że tak"... eh... vox populi .. :-/
0 głosów
odpowiedź 13 lutego 2017 przez FrozenShade Bywalec (2,680 p.)
Ucz się programować - algorytmy, wzorce itp. W dowolnym języku jaki ci pasuje (poza php bo wg mnie uczy złych nawyków). Opanowanie kolejnego języka w momencie, gdy już myślisz po programistycznemu bardzo często jest zwykłą formalnością.
1
komentarz 13 lutego 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Jakich złych nawyków uczy php?
komentarz 13 lutego 2017 przez FrozenShade Bywalec (2,680 p.)
Mało spójna składnia, brak typowania i parser, który zbyt wiele imo wybacza... To wszystko sprawia, że początkujący programista będzie chcąc nie chcąc produkował kod bardziej chaotyczny, niż by to robił np w c++.
komentarz 13 lutego 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
W php 7 które jest już standardem masz typowanie statyczne. Co znaczy, że parser wiele wybacza i mało spójna składnia? jakieś przykłady?
komentarz 13 lutego 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

To żadne argumenty. Chaotyczny i byle jaki kod można napisać w każdym języku. Zgodnie z tym co napisałeś należy również oskarżyć:

  • Pythona
  • Js
  • Ruby
0 głosów
odpowiedź 13 lutego 2017 przez Kamil Kot Nowicjusz (220 p.)
Czyli dalej uczyć się c++ ??
komentarz 13 lutego 2017 przez Kazik98x Obywatel (1,780 p.)
Sam musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie :/

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 844 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia 2016 w Sprzęt komputerowy przez Konrad Szymanski Nowicjusz (120 p.)
+6 głosów
0 odpowiedzi 190 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia w Offtop przez Pan Dwojan Nowicjusz (180 p.)
+6 głosów
0 odpowiedzi 175 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,651 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...